Čtení na víkend – pěstování brambor

(zdroj obrázku: http://www.sxc.hu/)
Jak já jsem pěstování brambor neměla ráda. A stále nemám, na zahradu je neplánuji. Tedy ne tak, jak jsem je znala – v řádcích s nutností okopávání a pak rozorání celé zahrady, aby se k nim člověk dostal. Možná si zasadím maximálně jednu až dvě rostlinky keřkovských rohlíčků do pytlů. Nic víc. Stejně mi to ale nedalo, abych se nepodělila s různými metodami pěstování brambor, na které jsem při brouzdání internetem narazila:
  • Pěstování brambor v dírách v kartonu a pod slámou podle blogu Filfil a jiné paprikyhttp://filfil.blog.cz/1403/zasadili-jsme-brambory. Netřeba je takto okopávat a udrží si více vláhy.
  • Podobný návod na pěstování pod slámou je na stránce: http://leva-net.webnode.cz/ Brambory se rozloží na zem a pokryjí slámou (minimálně 20 cm vrstva), kde hodně fouká, tak se ještě položí na slámu pár prken na zatížení. A pak se jen sklidí. Stále nechápu, kde je nějaká nevýhoda a proč se tento postup nepoužívá hromadně na vesnických zahradách. Dědu už na to asi nepřesvědčím, ale je to škoda, ubylo by mu spousta práce.
  • Nevíte, kam s posečenou trávou a kompostér je na ni malý? Ideálně ji dávejte někam na hromadu na místo, které není tolik na očích, a pěstujte v trávě brambory podle návodu z Receptů prima nápadů: http://www.receptyprimanapadu.cz/. Prý to má odradit i hryzce. A po sklizni máte základ zkompostované hmoty do vyvýšených zeleninových záhonů. Trochu jinak popsáno je to i tady: http://www.hajany.com/. A pozor, nepůjde to v té řezance z moderních sekaček, která je na padrť, ta totiž hned hnije a brambory by shnily s ní.
  • Máte spoustu ořechového listí, které nemůže na kompost (kvůli špatnému rozkladu i vlivu na pěstované rostliny)? Pěstujte v něm brambory, tak jak to udělal pan Marek v článku: http://hobby.idnes.cz/.
  • Pěstování v sudech, pytlích a nádobách mne láká. Jeden dva pytle na zahradě někde v rožku snesu. Moc článků jsem k tomu nenašla, něco tady: http://www.nasenavody.cz/ a něco tady: http://www.hajany.com/, zkusím časem kouknout, co se píše i ve světě a sepsat o nich článek.

Sdílení:

4 komentářů

  1. Dobrý den, mluvíte mi z duše. Zrovna je čas sběru brambor, kolegyně tím stráví víkend a já jí vůbec nezávidím. Mnoho let jsem chodila sbírat, když jsem bydlela na vesnici a nenáviděla to. Ale najednou si chci taky vyzkoušet jejich pěstování. O rohlíčcích jsem také uvažovala. Nedávno jsem viděla maďarský pořad o ekozemědělcích v Maďarsku a tam pěstovali nějaké modré brambory, které jsou údajně tak chutné, že jsou na trhu velmi drahé a proto je Maďaři vyhrabávají pouze rukama, ani motyku nepoužijí, aby žádnou nepoškodili. Říkali jim maďarské modré, ale pořad se příliš nepáral s názvy. Trochu jsem hledala na internetu, ale nic nenašla. Pěstování pod slámou jsem viděla v britském pořadu. Vrstva byla půl metru a okolo brambor vysazené vyšší plodiny, aby na slámu nefoukalo.

    OdpovědětVymazat
  2. A nešlo třeba o brambory Valfi (http://www.olano.cz/products/modre-brambory/)? Každopádně já už jsem měla možnost zkoušet fialové brambory, ale nevím odrůdu. Byly v bedýnce. A musím říct, že chutnaly prostě "jen" jako brambory, celkem se dost rozvářely. Fialová barva při vaření poněkud ustoupila a nebyla tak výrazná, jako při rozkrojení čerstvé brambory. Ale na špízy s masem, fialovými bramobry, normálními brambory a batáty to byla krásná podívaná - zajímavě barevně ladily :-)

    OdpovědětVymazat
  3. K otázce, proč všichni nepěstují ve slámě, mám smutnou vlastní zkušenost :) Zasadila jsem 12 sadbových brambor a sklidila asi 20 hlízek velikosti fazole. Silná vrstva mulče láká slimáky, ožrali 95 % listů. Kořínky dole byly leckde překousané a půda pod slámou plná nor hrabošů. Tak proto. Jsem v lecčems alternativní až na půdu, ale brambory budu příští rok zkoušet klasicky, jen v hlíně! Na pytle a sudy mě neužije, jak mě baví pěstovat na opravdické zemi, tak mě ukrutně nebaví pěstovat v nádobách, doma nemáme ani stéblo zelence...
    Mnoho zdaru všem,
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji Vám, ať se daří brambory pěstovat klasicky a ať je hraboši a slimáci nedostanou.

      Vymazat