Jak si vypěstovat batáty na zahradě

První setkání s batáty nebylo zrovna ideální. Koupila jsem si je v obchodě, udělala z nich kaši po vzoru kaše bramborové a nechutnala mi. Byla sladká. Dalo se to podle názvu ("sladké brambory") čekat, jen já to tak nějak nečekala. Ale dala jsem jim ještě šanci, zkusila pár jiných receptů a popravdě teď je doma jíme snad častěji než klasické brambory. Jenže jsou docela dost drahé, a tak jsem si řekla, že se kouknu, jestli by se pár hlíz nedalo vypěstovat i na zahradě. Nemyslím zásobu na půl roku, vždyť ani nemáme sklep, ale spíše pár hlíz na podzim na chuť a přilepšení.

V našem podnebí se batáty dají pěstovat jen podobně jako rajčata – vysadit ven, až pominou jarní mrazíky. Mráz jim totiž rozhodně nesvědčí, i když asi existují druhy (Dioscorea batatas), které to do určité míry v půdě u nás zvládnou (dle diskuze http://diskuse.nachvojnici.cz/). Obdobně jako rajčata potřebují solidní dobrou půdu, vyhřátou, a zalévat. A sklízet až na podzim, když rostlině ovadnou a zaschnou listy (prý pro lepší chuť je dobré je ještě 10 dní nechat v suchu a teple, aby byly sladší a lepší). Mně se ovšem ještě zamlouvá, že jde o docela pěknou poléhavou a "rozlezlou" rostlinku s hezkými listy a půvabnými květy, však se podívejte:

Batáty jsou docela pěkné krásky, rozhodně nezapřou svůj původ z rodiny svlačců. Pěstují se i jako okrasné s různě panašovanými a světle zelenými listy. (Zdroj obrázků: http://www.raisedurbangardens.com/, http://www.pinterest.com/http://www.raisedurbangardens.com/ a http://www.pinterest.com/)
Tyhle sladké brambory prý do Evropy přivezl samotný Kolumbus 100 let před bramborami, které známe. Ale název "sladké brambory" je dost zavádějící, používá se totiž i pro "jam", což je rostlina z úplně jiné čeledi (Dioscorea) a s jinými vlastnostmi, nebo pro maniok, což je také úplně jiná čeleď (Manihot esculenta). A navíc s bramborami batáty nemají nic společného (brambory jsou z čeledi lilkovitých, batáty z čeledi svlačcovitých).  A proč vlastně tato laická biologická vsuvka o původu a názvu? Píšu ji sem, neboť potom na internetu najdete různá upozornění, že batáty prý obsahují solanin (ne, to si je někdo plete s bramborami). Nebo je prý celá rostlina hodně jedovatá, jako maniok (taky ne tak docela). Jiní (často tzv. vitariáni) zase bez obav nabádají ke konzumaci syrových batátů, což ale taky není dobrý nápad, neboť syrové batáty obsahují kyanogenní glykosid, který se ničí až právě tepelnou úpravou (díky Standa von Königgrätz z diskuze na http://www.zahrada.cz/ za informaci a odkaz na článek). No, raději při pěstování batátů pozor na řeči prodejců hlíz, kteří s klidem ke konzumaci syrových batátů taky občas nabádají.

Sazenice batátů (Ipomoea batatas, česky povijnice jedlá) se dají sehnat prý už u nás, měli by je mít v zahradnictví Kruh (za 69Kč) a v některých kamenných zahradnictví. Ale prý se dají vypěstovat i ze zakoupené hlízy, pokud nebyla chemicky ošetřena či upravena proti klíčení. Což já třeba nemám ani ponětí, kupuji je obyčejně v obchodě a k bio batátům (ze kterých by to mělo jít) jsem se tedy ještě vůbec nedostala.

Vlevo naklíčený batát umístění na teplém místě (zdroj obrázku: http://down---to---earth.blogspot.cz/), vpravo postup podle blogu http://www.outlawgarden.com/2012/04/25/grow-your-own-sweet-potatoes/)
Ze zakoupené hlízy prý stačí (nepoškozený a pěkný) batát mít na jaře doma na teplém místě a až vyraší výhonky, tak jej zasadit do květináče. Poškozený batát prý nevyklíčí. Jiní batát rozpůlí, vloží do misky s vodou, aby byl napůl ponořený a dají jej k oknu na slunce, pak stačí jen pravidelně udržovat vodu na stejné hladině a čekat. Ještě se na internetu dají najít takové komplexní umístění nařezaných batátů párátky do sklenice s vodou, ale autorka blogu http://www.outlawgarden.com/2012/04/25/grow-your-own-sweet-potatoes/ tvrdí, že to není vůbec potřeba.

Potom už stačí naklíčené rostlinky udržet doma v teple (klidně už předpěstované v květináči) nejlépe na slunném parapetu a až pominou jarní mrazíky, tak je zasadit ven na slunné místo do dobré půdy. Způsoby pěstování se taky celkem liší, prostor pro experimenty tu rozhodně je. Někteří batáty pěstují klasicky v půdě jako brambory v hrůbcích, jiní jen v půdě zamulčované slámou. Někteří je používají v zeleninových polykulturách na pokryv půdy k jiným plodinám. A spousta návodů volí pěstování v dostatečně velkých nádobách třeba i na terase (ale mají menší výnosy). Ve všech případech je ale důležitá pravidelná zálivka a hodně slunce.

Shora zleva: batáty klasicky v půdě v hrůbcích (zdroj obrázku: http://gardenharbor.hubpages.com/), batáty v zeleninové polykultuře slouží jako hezký pokryv půdy, na dřevěné treláži kolem nich se pnou fazole (zdroj obrázku: http://www.pinterest.com/pin/280067670548999902/), batáty lze mulčovat slámou (zdroj obrázku: http://down---to---earth.blogspot.cz/) a nebo pěstovat v nádobách (zdroj obrázku: http://www.outlawgarden.com/).
Kdo má sklep, prý se dá uchovat potom i vlastní sadba hlíz v písku právě ve sklepě. A pozor prý na batáty dovážené z USA, prý mají nějakou chorobu, takové krupičkování listů.

Na jaře si asi zkusím pěstovat jednu rostlinku na balkoně v nádobě a uvidím, jak to půjde. Zatím se pustím jen do testování dalších receptů na dobroty z batátů. Pár příkladů na zajímavá jídla dávám zde (většina je z blogu Delicious blog od Lucie):

Články a diskuze k tématu:
http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?93
http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/sladke-brambory-neboli-bataty-na-taliri-ale-i-na-zahonu.html
http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/bataty-sladke-brambory-recepty-a-pestovani/
http://www.zahrada.cz/forum/brambory/bataty-259943/

Sdílení:

5 komentářů

  1. RE: pozor prý na batáty dovážené z USA, prý mají nějakou chorobu, takové krupičkování listů.

    Pokud se "vodnatá krupička" na listech objevuje v těsné blízkosti žilkování, nejedná se o přenosnou nemoc, ale je to důsledek dlouhodobé přílišné zálivky, popř. velké vzdušné vlhkosti, kdy dochází hypertrofii buněk (k jejich zvětšení), což se projeví malými hrbolky. Stejný problém často vzniká i na paprikách pěstovaných v domácích podmínkách. Takže stačí omezit zálivku (popř. rostliny umístit ven, kde je větší proudění vzduchu) a vše se během 14 dní vyřeší samo, na nový listech se již neobjeví. ":o)

    Jinak batáty jsou obecně velmi nenáročné na zálivku, při pěstování ve volné půdě je stačí zalít pouze několikrát za sezonu (cca 6x až 8x).

    Nějaké poznatky k množení batátů jsou i http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=130075#p130075

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji za další informace a také za zajímavý odkaz, kde jsou praktické postupy pro pěstování batátů.

      Vymazat
  2. Zajímavý článek :) Musím ocenit, že uvádíte zdroje. To se na internetu jen tak nevidí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak dopadly pěstební pokusy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím katastrofálně. I když jsem pěstovala ve vysokých záhonech chráněných zespod pletivem, něco mi hlízy sežralo. Zkouším opět letos a jsem zvědavá, zatím moc nerostou. Nejlépe mi batáty rostly na balkoně v truhlíku, ale kvůli omezenému místu tam příliš úrody nebylo.

      Vymazat