Bezúdržbová "trávníková" předzahrádka

Předzahrádkám jsem už věnovala dva příspěvky a do třetice všeho dobrého jsem se pustila ještě do jedné kategorie předzahrádek. Především novostavby a moderní architektonicky zajímavé domy obvykle mají jako předzahrádku jen čistou trávníkovou plochu. Chápu, že je to takhle krásně upravené, čisté a podtrhne to krásu architektury, nic proti takovému účelnému designu, když se to majitelům líbí. Druhou stranou mince je to, že tito nadšení majitelé novostaveb po čase zjistí, že je nebaví trávník sekat a zalívat, že je to moc náročné. A to už je jen krůček od smutného zasypání prostoru mrtvými kameny, štěrkem nebo vydlážděním, jako to kolikrát vidím na procházkách v městě i satelitních městečkách.
Půdokryvná mateřídouška je jednou z rostlin nahrazujících trávník. Tady je použitá na svažitou část, konkrétně wooly thyme, lat. Thymus pseudolanuginosi, Podobný druh se dá koupit i u nás.  (Zdroj obrázku: http://www.diynetwork.com/)
A přitom existuje tolik zajímavých alternativ. Blogeři (ale také prodejci osiv a rostlin) v zahraničí už před pár lety propadli kouzlu tzv. trávníků bez sekání (no-mow lawn). Ve zkratce jde o to, že lidé místo klasického pěstěného jednodruhového trávníku pěstují jinou vybranou rostlinku, která má nízkou výšku, takže si nemusí kupovat sekačky, mulčovače, provzdušňovací techniku, hrábě, pesticidy a hnojiva, zavlažovací systém apod. Plocha stále vypadá jednolitě jako trávník, mělo by po ní jít chodit (minimálně občas ano), navíc mnohdy i pěkně kvete a voní. A nebo se používají různé tzv. "kobercové rostliny" (na ně ale ne vždy lze často stoupat).
 Rmen římský (Chamaemelum nobile) je v zahraničí na "trávníky" velmi oblíbený.  Používá se i pro prvky moderní architektury. (Zdroj obrázků: http://www.stepables.com/http://www.hgtv.com a http://www.garden-collection.com/)
Pro klasický zahradní trávník se ne každá rostlinka hodí, pro bezúdržbovou předzahrádku je to ale celkem zajímavé řešení, vytvoříte jednolitou živou plochu, která drží vláhu, vypadá pěkně a nestojí tolik námahy na údržbu. A třeba mateřídoušky i krásně kvetou a voní a přilákají včely a motýly. 
V zahraničí frčí i "trávníky" tvořené druhy vrbiny penízkové (Lysimachia nummularia). Vzhledem k tomu, že jde o rostlinu s dlouhými šlahouny, používá se na vyvýšené zelené plochy, které by bylo jinak těžké sekat, navíc vrbina přes okraje krásně visí. Dokáže také zazelenit i schodiště a kus chodníku, měla by snést občasné sešlapávání. (Zdroj obrázků: http://www.stepables.com/http://davesgarden.com/ a http://www.bhg.com/).
Se kterými rostlinami lze experimentovat:
  • Mateřídoušky (Thymus) – vyžadují slunné stanoviště, krásně kvetou a voní. V zahraničí již mají připravené šlechtěné hezky půdokryvné druhy, jako například wooly thyme (Thymus pseudolanuginosis), varianty red creeping thyme . U nás seženete mateřídoušku časnou Thymus praecox 'Pseudolanuginosus' např. v zahradnictví Flos a mateřídoušku úzkolistou Thymus serpyllum 'Minimus' či bílou variantu tamtéž, případně můžete zkusit experimentovat s dalšími druhy mateřídoušky. Doporučuje se až 16 rostlin na m2.
  • Rozchodník šlahounovitý (Sedum sarmentosum) –  je velmi odolný vůči suchu. Zakoupit jej lze například na LevneRostliny.cz, dává se 20–30 rostlin na m2, ale stačí trs zakoupené rostliny rozdělit na více jednotlivých rostlinek, takže prakticky jich není potřeba prý koupit tolik.
  • Mochnička (Waldsteinia ternata) – nenáročná rostlinka, která zvládne i stín, jen v něm tolik nekvete. Na m2 stačí 10 rostlin, v nabídce je má zahradnictví Flos i Krulichovi či levně Venkovskazahrada.cz.
Mochnička (Waldsteinia) je nenáročná půdokryvná rostlinka vhodná i do polostínu nebo stínu. Akorát ve stínu tolik nepokvete žlutými kvítky, které ji jinak na jaře zdobí. (Zdroj obrázků: http://dl1.clackamas.edu/ a http://zojalitwin.wordpress.com/)
  • Rmen římský (Chamaemelum nobile) – je to takový nízký nepravý heřmánek, pěkně voní a je léčivý, kvete bíle. U nás se dají sazenice koupit na Zahrada-zizka.cz a mají ho i Krulichovi, mělo by jich stačit 10–20 na  m2. (Doplnění po letech: POZOR, jako trávník bez sekání funguje pouze ten šlechtěný římský heřmánek, u nás lze sehnat odrůdu "Treneague". Klasický římský heřmánek prostě poroste do výšky.)
  • Úrazníky – o těch jsem již psala v článku Úrazník – kouzelný mechový polštářek.
  • Vrbina penízková (Lysimachia nummularia) – má ráda polostín až stín, ve stínu ovšem méně kvete. Vyžaduje častější zalévání, má ráda vlhko. Měli byste ji u nás sehnat ve většině zahradnictví v různých variantách. Na 1 m2  by mělo stačit do 10 kusů.
  • Dále lze zasadit skalníky (Cotonester), bedrničku (Acaena), barvínky (Vinca Minor).
Pro pokrytí plochy předzahrádky lze použít i půvabně kvetoucí barvínek (Vinca Minor). (Zdroj obrázků: http://davesgarden.com/ a http://expressphotos.blogspot.cz/)
Které ještě najdete v zahraničních článcích zmiňované:
  • Leptinella – rostlinka vhodná na slunce a vyžadující lehce kyselou půdu, dobře se rozrůstající. Sází se 12–16 rostlin na m2. Bohužel ji u nás zatím nejde moc dobře koupit.
  • Microclover (Trifolium repens) – V zahraničí mají i certifikovaný jetel nízkého vzrůstu, vyšlechtěnou malolistou odrůdu, která se sází například na golfová hřiště. U nás a na Slovensku jsem ji zatím viděla jen jako malou příměs trávníkových směsí, samostatnou k zakoupení ještě ne.
  • Zoysia Tenuifolia – korejská tráva, celkem pěkná na obrázcích, ale jedná se o invazivní druh, takže jej u nás neseženete (což je dobře). Další tráva, kterou nelze sehnat je Carex pensylvanica.  
Leptinella, jedna z rostlin vhodných jako náhrada trávníku. Je otužilá a snese i trochu sešlapávání, takže se často dává mezi nášlapné kameny. Jen se u nás zatím nedá sehnat. (Zdroj obrázku: http://www.houzz.com/)

Další články na podobné téma:
Náhradníci za trávník (P. Chlouba)
Kobercové rostliny nejen jako alternativa trávníku
Pěstujeme půdopokryvné rostliny – ve stínu, na slunci nebo na skalce?
Zelený trávník z půdopokryvných rostlin
No mow plants – anglický přehled vybraných rostlin
Půdokryvné kvetoucí trvalky

Sdílení:

4 komentářů

  1. Dobrý večer, právě jsem dočetla - to je tedy neskutečně obsáhlý článek!
    Mám zkušenost s vrbinou penízkovou v polostínu, opravdu téměř bezúdržbová záležitost. Taky přemýšlím, co si nasázet příští rok do spárů v dlažbě z kamenných šlapáků, a po přečtění si říkám, že to vyhrají rozchodníky a ta půdopokryvná mateřídouška.
    Máte pravdu, že se tyhle typy "trávníků" u nás zatím moc nepoužívají, a je to vážně škoda...
    Anita

    OdpovědětVymazat
  2. dobrý den Jitko, čtu váš blog již delší dobu a musím říct, že jsou vaše články úžasně inspirující. teď když píšete o bezúdržbovém trávníku - tak jsem si uvědomila, že jste mi pomohla vyřešit co nasadím tam pod stromečky kam nechci trávu. Že mne to nenapadlo !! vidíte všechno má řešení :-) děkuju moc
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý a pro mě moc užitečný článek. Děkuji za inspiraci!
    Nina

    OdpovědětVymazat