Moje plánované zeleninové polykultury pro I. trať

Tak tady jsou moje první tři polykultury pro I. trať (hned po založení vyvýšeného záhonu, hodně výživná půda). Chtělo by to fanfáry :-), namyslet je bylo celkem těžké. A co teprve, až je za dva roky vyzkouším v praxi... to se ještě možná budu divit. Vymyslela jsem si i poetické názvy a dodala informaci, po jakou dobu bude záhon "obsazen" zeleninou. Zeleně jsou vyznačeny hlavní zeleniny, o které mi v každém tom záhonu jde především.

Čtyři sestry   /I. trať/    /květen – říjen/
(batáty + kukuřice + fazole + patizon
Je to polykultura inspirovaná "třemi sestrami". Nedám jí tolik místa, jako jiní na zahradách, budu experimentovat ve vyvýšeném záhonu. V půlce května vyseju pár semen cukrové kukuřice do skupinek ("Cukrová kukuřice by se měla pěstovat v uzavřených blocích, aby úspěšně proběhlo opylování větrem.",  citace z knihy Zahrada jako mikrokosmos). Až bude mít kukuřice cca 15 cm, zaseju k nim na okraj pár semen fazolí. A po týdnu zaseju semena patizonů a na jižní okraje zasadím předpěstované sazenice batátů. Pěkný přehledný návod pak ještě radí probrat kukuřici a nechat jen 2–3 nejlepší rostlinky. Podle knihy Zakládáme a udržujeme ekozahradu je ještě vhodné patizony zamulčovat. Časem možná přidám i nějakou květinu, která kvete v době květu patizonů a přiláká opylovače, ale třeba budou stačit pěkné květy batátů, které by mohly na šlahounech přepadat přes okraj vyvýšeného záhonu či lehce pokrývat půdu. U této polykultury se nedá čekat zářivá úroda fazolí, neboť v půdě, kde je hodně dusíku, nenasazují prý tolik květů. Jsou spíše jen doplňkem kukuřice, která dusík jimi vyprodukovaný hodně potřebuje. No a po sklizni záhon zakryju listím nebo mulčem z kostivalu.

Shora po směru hod. ručiček: květy povijnice batátové (z http://commons.wikimedia.org/), fazol na kukuřici (z http://commons.wikimedia.org/), fazolky (z http://commons.wikimedia.org/) a patizon (z https://cs.wikipedia.org/).

Zimní růžičky a pórky    /I. trať/    /květen – prosinec/
(růžičková kapusta  + pór + listový celer + ačokča + divoké rajče + aksamitník) 
Vždycky mne fascinují obrázky zimních záhonů, ze kterých lze sklízet pórek a růžičkovou kapustu. Rozhodně to chci zkusit, i když přírodní pěstování těchto dvou je spíš sázka do loterie. Proto k nim přidám nejméně náročný z celerů – ten listový. Kombinace košťálovin, rajčete a celeru je obecně doporučována pro vzájemnou obranu proti chorobám, aksamitník jim taky pomůže. A k tomu dvě rostliny teplomilné ačokčy, ať je ještě co ze záhonu sklízet v pozdním létě, stejně tak právě jednu rostlinku odolného divokého rajčete. Kdyby to bylo příliš mnoho rostlin na tak malý záhon, a hrozily plísně apod., tak tady rajče i ačokču oželím. Nenašla jsem pro ně žádnou půdokryvnou zeleninu vhodnou pro I. trať (tedy té, u které se nemusím bát hromadění dusičnanů), proto budu muset mulčovat povrch, možná zaexperimentuju s nějakými hezkými plochými kameny, které půjde znovu využívat další roky. Dvakrát za sezónu bude muset být část záhonu pokrytá netkanou textilií kvůli škůdcům pórku a kapusty, proto nemůžu vysadit rostlinky, jakkoliv se mi zachce. Všechny sazenice se předpěstovávájí a sází až po zmrzlých či později. Pórek potřebuje hlubší rýhu a následné přihrnování hlíny, kapusta bude potřebovat vyvazovat ke kolíkům a ačokča žebříček, po kterém se bude plazit (na místě, kde nezastíní ostatní rostliny v záhoně).

Shora po směru hod. ručiček: pórky (z https://commons.wikimedia.org/), růžičková kapusta (z http://www.freeimages.com/), plody ačokčy (https://commons.wikimedia.org/) a ochranný a hezky kvetoucí aksamitník (z http://www.freeimages.com/).

Pikantní cuketoviště  /I. trať/    /květen – říjen/
(cukety + chilli + batáty + letní pór)
Cuket sníme za léto opravdu hodně, tenhle záhon bude převážně cuketiště. Cukety stačí vyset ze semen přímo na záhon po dvou až třech semenech do hnízda z mulče po zmrzlých do prohřáté půdy. Část semen lze vyset i později pro pozdnější sklizeň. Batáty si předpěstuji, měly by trochu pokrýt půdu nebo růst svěšené po okrajích vyvýšeného záhonu, jedna až dvě rostlinky nejspíš budou stačit. Pórky vyseju přímo ze semen (asi zkusím vyrobit výsevní pásku) na lem zadního okraje. To, aby bylo možné pórky ze začátku chránit netkanou textilií. No a jedna, maximálně dvě čili papričky přijdou na jižní stranu záhonu. Kdyby záhon trpěl na přílišnou hustotu rostlin, tak se chilli vzdám a budu je pěstovat jen v květináči na terase. No a po sklizni záhon zakryju listím nebo mulčem z kostivalu.

Shora po směru hod. ručiček: už lehce přerostlé cukety (z http://www.freeimages.com/), malé chilli papričky (z http://www.freeimages.com/), šlahouny povijnice batátové (z https://commons.wikimedia.org/) a pórky (z https://commons.wikimedia.org/).

Tak, I. trať by byla...příště ta druhá.

Sdílení:

4 komentářů

  1. Obdivuju, jak plánuješ tak hodně dopředu. Já něco naplánuju a pokud to nezrealizuju hned, tak to asi tak stokrát změním ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jak ráda bych zeleninové záhony hned zrealizovala, když to mám takhle hezky namyšlené... a místo toho oplocuji osázené části zahrady, aby mi je nezničil bagr při kopání základů domu...

      Vymazat
  2. Dobrý den Jitko, tak to je naprosto geniální! Já mám tendence se do všeho pouštět po hlavě, naprosto bez přípravy, jenomže pak mi vyjde tak dvacet procent toho, co jsem původně chtěla... Obzvlášť se mi líbí ta kapusta a porky, fakt paráda! Je to skvěle vymyšlené!

    OdpovědětVymazat