Historka o naší turecké lísce

Vyprávím ji každému, komu naši vzrostlou tureckou lísku v zahradě ukazuji. Vás na blogu nemůžu vynechat. V roce 2012 se mi nesháněla turecká líska snadno, často byla vyprodaná, nebo ji zahradnictví ani neměly v nabídce. Obeslala jsem jich hodně s přímým dotazem, jestli mi ji zvládnou sehnat a to ve formě vysokokmenu... a nebo jestli mi alespoň poradí, jak vysokokmen z 40 cm sazeničky, která byla v nabídce, vypěstovat.

Ta vpravo je naše turecká líska, vzadu za ní buk. Často přímo za její korunou vídáme duhu a ve větru jí krásně šustí listy.
Před třemi lety koncem října se mi jedna paní z malého zahradnictví na okraji Brna ozvala (Doplněno po letech: šlo o Zahradnictví Urban v Želešicích, https://zahradnictvi-urban.brnensko.com/14126/vzrostle-stromy/). Jako jediní z okolí měli turecké lísky v zahradě a doposud žádnou neprodávali. Dokonce se mne zeptala, jestli jí poradím, za kolik se takové lísky prodávají, tak jsem jí nakopírovala ceny vyprodané půlmetrové a metrové sazenice z internetu. Ještě před upřesněním termínu mi nakonec do telefonu říkala něco o tisícovce za sazenici, to mne trochu zarazilo, ale lísku jsem vážně chtěla, takže jsme jeli. Podíváme se na ni do jejich zahrady a přinejhorším ji prostě nevezmeme, říkali jsme si.
Když jsme přijížděli ke staré budově s velkým průjezdem do zahradnictví, byl tam ledabyle opřený tak 3,5 metrový strom. Již se zabaleným kořenovým balem, přes který bylo vidět, jak silné kořeny stromu přeřezali. Už jsem si začala pomalu dávat dvě a dvě dohromady, prošli jsme kolem stromu dovnitř do zahradnictví, abychom se hned s paní prodávající k němu vraceli. Byla to ta naše líska! Vyměnila jsem si s tou paní několik e-mailů a několik telefonátů a ji ani jedinkrát nenapadlo mi říct nebo napsat, že mi prodávají 3,5 metrový vzrostlý pětiletý strom namísto malé sazeničky, kterou jsem očekávala. 
S manželem jsme si ten obrovský strom velmi rychle zamilovali. Už jen ta představa, že na našem holém pozemku bude z ničeho nic pořádný strom! Navíc jsme jim tam nemohli už připravený vyrytý strom nechat, takže nastala ta "zábavná" fáze, kdy jsme se pokoušeli dostat velkou lísku do našeho malého auta. Do zahradnictví přijížděly samé dodávky, jejichž majitelé do nich nakládali malé sazeničky a nad naším počínáním jen kroutili nevěřícně hlavou. Ve třech lidech se nakonec podařilo strom dostat do kufru auta:

Tak takhle jsme lísku nakonec dostali do auta. (Pro znalé, v tomto zahradnictví, na jehož parkovišti stojíme, jsme lísku nekupovali... tady jsme ji jen rovnali v autě, aby tolik "nezametala" silnici, a dokumentovali)
Celou cestu jsem se bála, zda to větve zvládnou, neboť jsme několik kilometrů doslova "zametali" korunou lísky silnice. Ale všechno ustála, statečně čelila silnému větru na našem pozemku, zakořenila a už téměř tři roky nám dělá radost na naší zahradě.

Vlevo je líska první rok po zasazení, vpravo třetím rokem po zasazení. To už začala vypadat k světu.
Tohle první sázení vzrostlého pětiletého stromu pro mne bylo tenkrát hodně překvapivé. Pan zahradník z prodejny nám radil po zasázení lísce otrhat všechny listy (byl už konec října). Tuhle zvláštní radu jsme poslechli, tu druhou o sestřihnutí větví na polovinu už ne (viz můj článek o střihu stromků). Možná to byl důvod mého dalšího překvapivého zjištění. Nečekala jsem, že zasazený vzrostlý strom se několik let vlastně nerozrůstá, ale "jen" zahušťuje. Tento rok už strom dával alespoň nějaký stín, po prvním roce se o nějakém stínu nedalo ani hovořit. Prvním rokem jsme na zimu nezkontrolovali úvazy a bohužel má trochu odřenou část kůry, snad to i s toutou drobnou ránou zvládne. Při sázení líska dostala akorát mykorhizní přípravek a toto suché léto jsme ji zalévali – to byla veškerá péče o tento krásný strom.

A proč jsem si vlastně vybrala tureckou lísku do zahrady? V zadní části zahrady jsem chtěla mít takový "kousíček lesa", tedy dva velké vzrostlé stromy, které budou pěkně stínit a připomínat mi les. Stromy, pod kterými se bude dát chodit a umístit houpací síť. No a zároveň jsem chtěla, aby v zahradě převažovaly jedlé stromy. Turecká líska mi poskytuje obojí, plodit oříšky by měla v deseti letech. Dokonce jsem nějaké turecké lísky objevila na sídlišti blízko našeho bytu, a tak jsem mohla manželovi ukázat, jak bude naše líska vypadat za 10 až 15 let, a věřte mi, bude krásná.

Sdílení:

7 komentářů

  1. Jen bych chtěla k tomu ,,neznámému zahradnictví" .... Opak je pravdou milá Jitko , zahradnictví ,,Brabec " je jedno z velice známých a velikých zahradnictví s vlastní produkcí . Jako nadšená zahradnice by jsi o něm měla vědět . A k lísce , je nádherná , ať vám dělá samou radost ... Jája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě ten Brabec to nebyl, jen jsme se tam cestou stavovali pro mykorhizní přípravek a rovnali lísku, jak to píšu pod fotkou :-) Proto až fotka na jeho parkovišti :-)

      Vymazat
    2. a kde jste ji nakonec koupili? O lísku se snažím již několik let, pilně sbírám v Bystrci oříšky a pořád nic. Obyčejných lískových a vlašáků máme spoustu, ale líska turecká odolává, Zkoušela jsem napilovat skořápku, máčet jw, strkat do mražáku a nic :)

      Vymazat
    3. Koupili jsme ji v zahradnictví Urban, podle stránek ji tam pořád mají v nabídce: http://zahradnictvi-urban.brnensko.com/14126/vzrostle-stromy/ Ideální bylo jim spíše volat, než psát. Je fajn odvézt si už pětiletou lísku, člověk získá trochu náskok, než začne plodit (obvykle prý až v deseti letech).

      Vymazat
  2. U nás jsou tyhle lísky na náměstí, byly vysázené po druhé světové válce a v posledních letech už musely některé být vyměněny. teď je právě doba, kdy hodně dětí sbírá oříšky, máme náměstí plné dětských veverek.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že jsou často součástí staré městské výsadby, dokonce se někteří divili, že chci tohle zrovna sázet na zahradu, když je to jen "nějaký obyčejný" strom, co se občas dřív sázel ve městech :-)

      Vymazat
  3. Jsou krásné :) Já jsem třeba hned věděla, že u novostavby budu chtít vzrostlé stromy, aby naše zahrada nebyla jen placka bez života.. jestli někdo shání, můžu doporučit, tak jsme kupovali Solitera Plant http://solitera-plant.cz/sortiment1

    OdpovědětVymazat