Dárky pro milovníky přírodní zahrady (2015)

Chcete na Vánoce potěšit někoho, kdo rád (nejen přírodně) zahradničí? Přidávám pár tipů, které mne letos něčím zaujaly:

  • Pan Kvapil z webu Potravinovezahrady.cz namnožil své osvědčené odrůdy a začal prodávat semena divokých rajčat.
  • Pokud jedete do Prahy a nachomítnete se k prodejně osiv Sezam na Bělehradské, dovezte svým přátelům semena toskánské varianty kadeřávku (Nero di Toscana). Předvídaví totiž tuší, že jak je z něčeho nadšený pan Cuketka, tak z toho za rok, dva bude hit sezóny. Ať to nepropásnete vy ani vaši přátelé. (Tipy z textů http://www.cuketka.cz/583/http://www.cuketka.cz/2107/)
  • Vánoční přání může potěšit nadvakrát, třeba takové přání se semínkem smrku omorika od paní Kloučkové Kudrnové. Zakoupíte jej na Fler: http://www.fler.cz/zbozi/stromeckove-prani-seminko-smrku-omorika-3-ks-6913901.
  • Někdo má rád nové knihy, někoho naopak mile potěší stará kniha s pořádnou historií. Stará vydání knihy Více zeleniny v zahrádce od pana Josefa Vaňka jsou stále ještě v antikvariátech k sehnání a stále přináší spoustu užitečných informací i pro dnešní zahradníky a zahrádkáře.
  • A inspirace z Fleru ještě jednou, tentkorát mi padla do oka dřevěná stavebnice krmítka, ideální pro ty, kteří si chtějí doplněk do zahrady vyrobit sami, ale kutilové to zrovna nejsou. Najdete ji u pana Náhlíka: http://www.fler.cz/zbozi/drevene-krmitko-jako-stavebnice-4-6822562.
Toto je moje inspirace na dárky: semena divokého rajčte pana Kvapila (zdroj obrázku: http://www.potravinovezahrady.cz/), semena toskánského kadeřávku (zdroj obrázku: foto pana Cuketky ze stránky: http://www.cuketka.cz/), autorské přání se semínkem smrku omorika (zdroj obrázku: http://www.fler.cz/), kniha Více zeleniny v zahrádce (zdroj obrázku: http://antikvariatpodebrady.cz/) a dřevěná stavebnice krmítka (zdroj obrázku: http://www.fler.cz/)

Štítky:

Sdílení:

4 komentářů

  1. Tak, právě jsem si objednala osivo divokých rajčátek:-) Bezva článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsme si objednala. Děkuji za tip. Nero di Toscana pěstuji již druhým rokem, i jiné kadeřávky, vydrží zimu, máte tak pořád až do jara čerstvý. Teď jsem si zase objednala semínka jiného druhu na příští sezonu. Chuť je výrazná, zemitá. Jen pozor na molice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Vaši zkušenost. A jak prosím s těmi molicemi bojujete?

      Vymazat
    2. Marně. :-) Žluté terče něco pochytají, ale bitvu nerozhodnou a vzhledově taky nic moc. Tabákovým výluhem jsem nestříkala, protože je údajně jedovatý a při stříkání to steče i do země. Nejefektivnější byla manuální likvidace. Prostě opatrně zvednout list (sedí zespoda) a sedící molice rozmáznout a přitom nepoškodit list. Jenže kadeřávek má mnoho listů. Taky na zelí se usadily a na třapatce nachové. Ale vypozorovala jsem, že sedí jen na čistých listech. Když byla bouřka a spodní listy byly zacákané blatem, tak po molicích nebylo vidu. Tak jsem pár listů zablátila. Ale zase jsem si říkala, že rostlina má vespod průduchy a když je zablátím... Navíc to množství listů, to bych nic jiného nestihla. Tak jsem to pak vzdala.

      Vymazat