Domácí vánoční ozdoby ze zahrady

V každém časopise mne vždycky nadchnou přírodně zdobené stromečky, dřevěné dekorace i ozdoby z přírodnin. Prostě krása. Obdivuji, co jde z kousků dřeva či kůry udělat. Ale přiznávám, že stromeček v našem obýváku takhle nikdy vypadat nebude. S manželem nedáme dopustit na vánoční baňky, třpytivé ozdoby, červenou a zlatou, bez toho by u nás nebyla ta pravá vánoční atmosféra.
Pamatuji si však, jak jsem si chtěla jako malá ozdobit jedlové větvičky vlastními ozdobami. Jen jsem nevěděla, jak si je vyrobit a z čeho a protože ještě tenkrát nebyl všudepřítomný internet s "DIY" postupy, zůstalo jen u snění. A tak čekám, jestli někdy projeví stejné přání i náš syn. Pokud bude chtít svůj vlastní malý stromeček s vlastními ozdobami, přesně vím, odkud budeme brát materiál pro tvorbu – ze zahrady a blízkého lesa...

Přírodní řetězy na stromeček
Dají se vyrobit z dřívek, šišek, červených bobulí ze zahrady, šípků, březové kůry (ne ze živého stromu). Obarvit je můžete barvami na dřevo či gelovými lepidly se třpytkami, nebo použít barevné provázky a stuhy. Efekt zasněžení udělá bílá barva, případně potření lepidlem Herkules a posypání solí. Pokud chcete přírodnější "zasněžení", tak dekorace potřete bílkem a posypte cukrem.

Zdroj obrázků: http://www.dreamalittlebigger.com/, http://www.franciskasvakreverden.no/, http://www.hgtv.com/ a http://blog.kanelstrand.com/
Přírodní baňky
Efektní vánoční baňka z přírodních materiálů vznikne z nasbíraných nasušených červených bobulí. Návod na výrobu nevím, asi bych zkoušela materiál něčím lepit na kouli ze zmačkaného papíru nebo látky. Obdobně lze využít i čepičky od žaludů, potřené lepidlem se třpytkami. Nejčastěji se na přírodně laděné stromečky věší šišky, ať jen přírodní s hezkou mašlí, nebo třeba i barvené. Při barvení kupte pořádnou opravdovou krycí barvu na dřevo, do které šišky namočíte, barvy ve spreji tmavou šišku vůbec nezbarví.

Zdroj obrázků: http://www.fler.cz/http://www.makeit-loveit.com/http://thefrugalhomemaker.com/ a http://afancifultwist.typepad.com/ 
Zvířátka a figurky
Na tvorbu zvířátek jsou ideální šišky a ořechy. Sestavit takovou figurku však dá zabrat, nečekám, že na tohle budu mít jednou trpělivost, natož můj syn. Ale kdo ví.

Zdroj obrázků: http://www.liveinternet.ru/,  http://www.houzz.com/http://www.worldmarket.com/http://www.whimsy-love.com/http://wunderschoen-gemacht.blogspot.nl/http://www.mawickecreations.com/ a http://www.suburble.com/)
Drobné ozdoby z přírodnin
Využít můžete například větvičky. Obvykle se stříhají nůžkami na malé stejně dlouhé kousky a ty se nalepují lepidlem na dřevo na připravený tvar z pěkného barevného kartonu. Z bobulí, lískových ořechů či žaludů lze dělat kolečka či srdíčka k zavěšení a z kůry vystřihovat zajímavé tvary (někdy je potřeba je kvůli kroucení zpevňovat kartonem. Větší větve si můžete u někoho šikovného nechat na pile nařezat na stejné kroužky a pomalovat. Malé klacíky lze sestavit do pěkných stromečků či hvězdiček. A žaludy se stanou luxusní ozdobou po potření třpytkovým lepidlem.
Zdroj obrázků: http://specificmoments.com/http://inspirationlane.tumblr.com/http://www.shopterrain.com/http://ana-rosa.tumblr.com/ a https://www.etsy.com/
A ještě přikládám dva netradiční nápady nakonec. Skořápky vlašských ořechů se používají na tvorbu ozdob celkem často, mne zaujala krásná lodička s plachtou ze staré knihy. A také využití třpytivých javorových listů jako vánočních ozdob mi přišlo originální, nicméně nemám ani ponětí, jak je takhle nabarvili.
Zdroj obrázku: http://disdressed.blogspot.cz/ a http://laurenconrad.com/

Tak co tomu říkáte? Napadlo by vás, jaké ozdoby jde udělat z materiálů ze zahrady či lesa? Já pořád nevycházím z úžasu. Další inspiraci si ukládám do mé vlastní pinterestové nástěnky: https://www.pinterest.com/jitkadakov/ozdoby-na-stromeček-z-přírodnin/

Sdílení:

2 komentářů

  1. Jíťo, přírodní ozdoby jsou nádherné. Je za nimi ale tolik práce... Moc se mi líbí řetěz z březové kůry. Přeji celé Vaší rodině pohodové svátky.

    OdpovědětVymazat