V záplavě jarních květin II

Ty hlavní a první jarní květiny jsem zmínila v minulém článku. Šlo především o cibuloviny a u nich trápí zahradníky jedna jejich vlastnost. Po odkvětu se zatahují zpět do cibulky a listy hnědnou. Nesmí se v této době stříhat, musí se počkat až na úplné zatažení. A takové hnědé listy nejsou už na jaro to, co bychom chtěli vidět.
Chytří zahradníci pěstují cibuloviny a brzké jarní květiny spolu s pozdějšími, často třeba hajními rostlinami. Jejich rašící listy zakryjí hnědnoucí krásu a postupně přinesou krásné drobné květy. A mnohdy jsou ve velké ploše nádherné už samy o sobě, ne jen v záhoně cibulovin. Však se podívejte. Přidávám také ještě další tipy na tzv. kobercové jarní květiny.

Pomněnky v modré i růžové
Právě pomněnky se doporučují v mnohých zahraničních článcích jako podsadba jarních cibulovin. Brzkým ciblovinám by měly pomněnkové lístky trochu zakrýt vadnoucí listy a u pozdnějších cibulovin (především tulipány a některé pozdní narcisy a pozdní krokusy) pak doplnit další drobnou barvu svými kvítky, které vykvétají až někdy v květnu. Ať už jsou klasické modré, nebo netypické šlechtěné růžové. Pokud mají pomněnky vhodné podmínky (polostín pod stromy, nejlépe i kompost v půdě a trochu vhlčeji), rozrůstají se samy pomocí semen a tvoří jemná krásná "moře" drobných kvítků. Jejich pěstování je také obvyklé právě ze semen, sazeničky jsem viděla myslím jen u trvalkové školky Florianus.
Pomněnky zakryjí květy pozdních cibulovin a když mají vhodné podmínky, rozšiřují se po zahradě samy pomocí semen. A dají se koupit i v růžové  barvě. (Zdroj obrázků: http://www.english-country-garden.com,  https://www.flickr.com/http://www.bhg.com/ a https://commons.wikimedia.org/)
Jemně žlutavé prvosenky, petrklíče a primulky
Další celkem roztomilou jarní květinou jsou petrklíče, prvosenky, primule. Pod tím vším se skrývají pojmenování pro různé druhy jedné rostliny Primula. Ten klasický petrklíč vám zahradu pro své malé nenápadné květy zrovna nerozzáří, maximálně trošku provoní. Ale jiné druhy prvosenek s velkými květy už parádu udělají. Jsou často nízké, takže pokud mají jejich listy skrýt zatahující se cibuloviny, bude to možná fungovat tak maximálně u některých velmi nízkých, jako jsou sněženky či krokusy. 
Prvosenky by se vám v zahradě měly postupně rozmnožit samy, pokud mají vhodné místo (pod stromy v polostínu, půda nejlépe s přidaným kompostem), rozšiřují se svými oddenky. Sami je můžete množit i dělením trsů.
Spousta lidí si primule kupuje v předjaří do bytu a následně sází na zahradu. To je taky způsob, jak si mile postupně rozšiřovat počet prvosenek na zahradě. Akorát to má tři háčky. Zaprvé, některé primule prodávané v květinářstvích vůbec nepřežijí naši zimu. Zadruhé, mnoho barevný primulí je jen dobarvovaných barvivem v zálivce a postupně se dostanou do klasické žluté barvy. A zatřetí, pokud už seženete barevné druhy, které jsou opravdu vyšlechtěné, jejich potomci rozšíření po zahradě ze semen si často vůbec barvu neudrží. Například já si kupuji primule nejlépe v osvědčených zahradnictvích a často si vybírám ty, které voní (mnoho primulí je oproti klasickému petrklíči bez vůně). Pozor na trhání primulí, některé druhy s výraznými chloupky prý mohou ošklivě poranit pokožku.

Šlechtěné primule jsou v zahradě vidět, svědčí jim to pod stromy a keři. Některé druhy i pěkně lehce voní. (Zdroj obrázků: https://www.flickr.com/http://hubpages.com/ a http://www.gardenista.com)
K zakrytí zatahujících se listů cibulovin jsem pak už objevila jen bíle kvetoucí mařinku vonnou (Galium odoratum, pro některé plevel). Napadl mně pod stromy zkusit experimentovat třeba s hrachorem jarním (Lathyrus vernus, obrázek níže), ten je vyšší, mohl by zakrýt hnědnoucí listy cibulovin, a zároveň už v dubnu sám půvabně kvete. Nevýhodou je, že jeho semena špatně klíčí, takže se sám špatně po zahradě rozšiřuje, nedocílíte jím tak snadno velké osázené plochy. Ale roste trochu keříčkovitě, takže při případné koupi není potřeba tolik sazenic (mají jej u Krulichů i v trvalkové škole Florianus). Lusky a semena jsou, tak jako u jiných hrachorů, slabě jedovaté.

Další květiny už vám zatahující cibuloviny nezakryjí, ale patří k dalším zajímavým tipům na jarní květinovou záplavu pod stromy a keři:

Fialové jaterníky jen za sluníčka
Jednou ze zajímavých jarních rostlin, které dokáží v zahradě potěšit, jsou i jaterníky (Hepatica). Když je slunečný den, jejich fialové hlavičky pěkně září a ozdobí místa pod stromy a keři, kde je polostín a vlhčí humózní půda. Ale jakmile slunce zastíní mraky, není po květech ani památky, schovají se. Měly by se po zahradě rozšiřovat samy pomocí semen (roznáší je mravenci), pro začátek ale budete potřebovat nejlépe sazenice (semena nelze skladovat v suchém stavu). Já je koupila loni na ekozahradnictvi.cz, ale už je nemají. Naopak se objevily v nabídce LukonBulbs. Nebo můžete zkusit trik – natrhat si v lese na procházce kytičku květů jaterníku pro radost a na zahradě ji rozhodit třeba do živého plotu. Pokud květy zavčas najdou mravenci, roznesou semena. Z 10 loňských pohozených květů mi takto vzešla 1 rostlinka.
Na jaterníky se vždycky těším, ať už v lese či parcích. (vlastní fotografie)
Další hajní rostliny, které mohou zdobit i zahrady, jsou již zmiňovaný zmiňovaný půvabný hrachor jarní (Lathyrus vernus, lehce jedovatý) a také plicník (Pulmonaria). Plicník by se měl ve vhodných podmínkách (polostín až pod stromy) rozšiřovat postupně sám.

Nahoře je šlechtěný druh plicníku a ten obyčejný vedle. A dole hrachor jarní. (Zdroj obrázků: https://cz.pinterest.com/http://www.crocus.co.uk/ a https://cz.pinterest.com/)
Modré moře ladoněk
Ladoňky (Scilla) jsou nenáročné jarní cibuloviny, které dobře zplaňují. Především ladoňka sibiřská prý rychle tvoří velké modré koberce květin a vykvétá už v březnu, ostatní druhy trochu později. Rostou nejen pod opadavými stromy, ale také pěkně i v trávníku. A v zahradě se samy rozšiřují semeny a postranními cibulkami.
Ladoňky se rozrůstají prý velmi dobře. (Zdroj obrázků: http://5thandstate.blogspot.cz/ a http://blogg.skonahem.com/)


Typicé i netypické modřence
Modřence (Muscari) jsou cibulovina, která osamělá někde ve skalce úplně zapadne. Naopak, sluší jí to ve velkých kobercích výrazné modré barvy. Právě původní klasické modré druhy (především prý modřenec arménský) se prý výborně rozmnožují dceřinnými cibulkami a semeny a pokryjí brzy velkou plochu. Příliš přešlechtěné odrůdy (Blue Spike a Fantasy Creation) jsou ale sterilní a tam se rozšíření semeny nedočkáte a včely taky jásat zrovna asi moc nebudou.
Mne zaujalo, že modřence lze koupit například i v růžové a žluté barvě. Ty žluté jsou zrovna takoví "chameleoni", neboť postupně mění barvu a žluté jsou až na konec. Jak dobře se samy rozšiřují tyto žluté a růžové druhy, to už jsem nezjistila. 
Ještě dodám, že modřence by měly velmi silně vonět, o to víc ve velkém množství.  (Doplněno po letech: mám je, ale nevoní.)

Modřence naladí zahradu na jaře do modra, existují ale i ve zvláštní, postupně se vybravující žluté barvě. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/https://commons.wikimedia.org/ a http://www.johnscheepers.com/)
Další inspirační obrázky si ukládám do Pinterestové nástěnky: https://cz.pinterest.com/zahrada/záplava-jarních-květů/

Obrázky:
Myosotis sylvatica, family Boraginaceae, English Country Garden, via http://www.english-country-garden.com/flowers/forget-me-not.htm
Spring daffodil garden, Eric Perlstrom, via Flickr, https://www.flickr.com/photos/erpd50/6985829336/
Spring Planting Partners, Start Early, Meredith Corporation, via http://www.bhg.com/gardening/flowers/perennials/spring-planting-partners/#page=3
Myosotis sylvatica Rosylva, by David Monniaux (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0, CC BY-SA 2.0) or CC BY-SA 2.0 fr], via Wikimedia Commons,https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Myosotis_sylvatica_Rosylva_dsc00967.jpg
Primroses, Primula vulgaris, Caitlin Kight, via Flick, https://www.flickr.com/photos/specialagentck/6907317312/
A carpet of primroses, nettlemere, via HubPages, http://hubpages.com/education/Spring-Wild-Flowers-in-Burnley-Lancashire
Primroses, Kendra Wilson, Gardenista, http://www.gardenista.com/posts/the-fine-art-of-edging-and-clipping-with-character-the-english-gardener
Are you there Spring?, Scilla, Debra Phillips, http://5thandstate.blogspot.cz/2014/03/are-you-there-spring.html SCILLA I VÅRTRÄDGÅRDAR, blomsterverkstad, http://blogg.skonahem.com/blomsterverkstad/2013/04/21/scilla-i-vartradgardar/
Pulmonaria 'Diana Clare', sproutsshootsandsunshine.com, via Pinterest, https://cz.pinterest.com/pin/298996862741729456/
Pulmonaria 'Blue Ensign', Crocus, http://www.crocus.co.uk/plants/_/pulmonaria-blue-ensign/classid.2000004292/
Stockholms gröna rum: Vårärt - Lathyrus vernus, slottstradgardsmastaren.blogspot.se, via Pinterest, https://cz.pinterest.com/pin/205828645443839409/
Muscari, By Donar Reiskoffer (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:20090410-13_Somme_-_Normandie_(0088).jpg
Muscari, © Nevit Dilmen [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Muscari_1290239.jpg
Muscari macrocarpum Golden Fragrance, John Scheepers, Inc., via http://www.johnscheepers.com/flower-bulbs-index/muscari/muscari-macrocarpum-golden-fragrance.html

Sdílení:

1 komentářů

  1. Nádhera, nádhera... chtěla bych takovou krásu vidět na vlastní oči!

    OdpovědětVymazat