Jak jsem si zatím nekoupila vodní berušky

Objevila jsem jednoho hodně užitečného vodního živočicha s poetickým názvem "beruška vodní". Psali o něm v mém oblíbeném časopise (Venkov a Styl) a tak jsem se pustila do pátrací akce, kde bych jej mohla v mém okolí sehnat.

Kdo že to ta beruška vodní (Asellus aquaticus) vlastně je? Několik milimetrů malý nahnědlý korýš, kterého možná znáte z rybníku někde z přírody. Není náročný na čistotu vody a tak jej můžete objevit asi i poměrně často. S oblibou požírá listí, co spadne do vody a vůbec všechny různé zbytky rostlin. Této pěkné vlastnosti si už někdo všiml a prohlásil berušky vodní za nový biologický a ekologický prostředek pro čištění zahradních jezírek. Tyto berušky jsou nenáročné, přežijí naši zimu a jezírko čistí hned, co na jaře rozmrzne led. A proto jsem si je docela oblíbila a začala se po nich shánět. V našem malém jezírku nemáme žádný systém na čištění, z rostlin tam zůstávají různé stvoly a listy a na jaře jezírko (tak jako jiná taková) trápí žabí vlas.

To jsou ony – nenápadné ekologické "čističky" zahradních jezírek. (Zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/)
Určitě očekáváte, kde je s těmi beruškami nějaký ten zádrhel... jako spousta netradičních věcí, které do zahrady chci, jsou těžko k sehnání v menším množství a za rozumnou cenu. Berušky vodní si totiž nemůžete nechat poslat poštou či nějakou jinou přepravní službou. Potřebují se od prodejce dostat do jezírka do zahrady nejlépe do tří hodin a někteří prodejci dokonce doporučují přepravovat je s nějakým provzdušňovačem. 

A protože jsem z Brna, mohu jen tiše závidět všem, kteří jsou blízko Kralup nad Vltavou. Tamní firma Czechkoi tam prodává hned 50 kusů berušek vodních za 500 Kč. To je cena, kterou bych si u takového experimentu mohla dovolit zkusit investovat i při hypotéce. Ale tady blízko Brna? Tady to není ideální. Firma Rawat prodává 30 kusů berušek vodních za 1113 Kč a firma Doltak prodává 30 kusů berušek za cca 1800 Kč. To už je na mě v momentální situaci dost peněz.

Tak proto jsem je nekoupila. Zatím. Manžel říká, že bude lepší počkat ještě rok, zda se tahle fajn zahradní "vychytávka" více nerozšíří a cena nezlevní. Asi by se daly nasbírat někde v přírodě, ale touhle cestou jít nechci. A budu hledat dál, jestli je tady v okolí někdo třeba ještě nemá. Největší smysl má psát firmám, které se specializují na Koi kapry nebo zahradní jezírka. U prodejců zaměřených na akvaristiku jsem nepochodila.

Kde lze berušky vodní koupit?
(Doplněno po letech: už ty berušky nemá ani jeden ten prodejce, takže už si je ani koupit nemůžu...)

Víte o dalším prodejci? Dejte mi vědět do komentáře. I když nebude z okolí Brna, třeba informace o něm pomůže někomu dalšímu, kdo se po beruškách shání.

A jestli vás téma biologického čištění jezírek pomocí speciálních živočichů či organismů zaujalo, ještě se dají sehnat vodní blechy Dafnie (Daphnia magna) a vláknitá řasa Kladofora (Cladophora glomerata).

Naše jezírko si bude muset vystačit zatím jen s čištěním rostlinami.

Obrázky: 
Beruška vodní: By FOSWMT (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_Hoglouse_or_WaterSlater_(Asellus_aquaticus)..jpg

Sdílení:

8 komentářů

  1. Dobrý den, velice ráda navštěvuji Váš milý a inspirativní blog.
    Oceňuji také přístup s jakým se snažíte budovat Vaši zahradu a nápady jsou pro mne přínosné.
    Také se pořád snažíme vylepšovat a plnit si své sny. Zaujalo mně Vaše jezírko. Moc bych si ho přála a tak sbírám informace. Pro začátek bych nepohrdla i nějakým menším a tak bych ráda věděla, zda máte nějak vyřešenou filtraci, přítok vody apod. Zahradu máme téměř celodenně osluněnou a tak mám obavu z možných komplikací.
    Děkuji za odpověď a Za Váš blog. Zdraví Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s naším jezírkem už řešíme poměrně dost starostí. Asi je to především dané tím, že si je děláme a řešíme sami a nemáme tolik zkušeností.
      Nevybrali jsme si dobře ten plastový výlisek, měli jsme raději jít do folie. 2 roky jsme nechali díru na jezírko "sednout", pečlivě jsme řešili, aby jezírko bylo v rovině... a stejně se nakonec nějak propadá jeden kraj a odtéká nám voda a nejsme schopni ho naplnit až po okraj, takže trpí rostliny, kterou jsou právě v té krajové zóně. To je vlastně nejzákladnější problém, co nás trápí. Opravu jezírka budeme řešit za rok nebo za dva, možná přejdeme právě nějak jen na folii, kde se dají lépe řešit okraje a případné "propadání".
      Co se týká filtrace, žádnou nemáme, protože jsme zahradu založili na pozemku ještě bez domu, kde nebyla elektřina. Navíc je jezírko až vzadu na pozemku, kam ani žádné kabely táhnout neplánujeme. Máme do budoucna v plánu koupit jen nějaký malý provzdušňovací prvek, který poplave na hladině a bude na solární energii (ale ještě jsme se nedívali, jestli vůbec takový existuje), do té doby spoléháme na čištění vody rostlinami, kterých jsme tam vysadili poměrně dost. Na jaře jsou ale obvykle v jezírku řasy, neboť ještě rostliny nejsou rozrostlé.
      Vodu doplňujeme do jezírka hadicí. Je hodně osluněné, takže v létě musíme vodu dolévat tak jednou měsíčně. Od té doby, co jsme přes hladinu dali tu velkou dřevěnou lávku, se trochu situace v jezírku zlepšila, protože se ta část zastínila a voda se neohřívá tolik, co dříve. Někomu proti přílišnému ohřívání jezírka pomáhá zasadit hodně leknínů na zastínění vodní hladiny.

      Nevím, jestli jsem Vám nějak pomohla. Zkušenosti s jezírky teprve sbíráme a spíš experimentujeme. Rozhodně bych ale jezírka z plastových výlisků nedoporučila. A pokud Vás netrápí finanční stránka věci (my chtěli spíše ušetřit), tak doporučuji se na jezírko poradit třeba s nějakou solidní firmou z okolí. My třeba opravu jezírka už s firmou řešit budeme, jakmile nám to hypotéka dovolí.

      Vymazat
  2. myslím že se dají lehce nachytat akvaristickou síťkou za 100kč v tůňkách a studánkách, potůčích a pod. A zkuste až se bude u Vás lovit nějaký rybník tam by v bahně mohli být také, tedy jestli je nesežerou ryby jako obvykle. Hodně štěstí při lovu :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak mi to nedalo, zašel jsem k nejbližšímu rybníku a pod hrází byl takový malinký rybníček, skoro suchý a plný listí třikrát sem tam hrábnul rukou a byli tam:) okolo plno kopřiv tak to bude chtít vyrazit než to bude na ochranný oděv. Donesl jsem si konvičku s tlejícím listím ze dna tak si myslím že to bude plné malých destruentů kteří pak zase můžou sloužit jako ňamka pro vážky:) takže dík za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za Vaši zkušenost. Možná je nakonec také zkusím najít někde v přírodě, přecejen chráněné nejsou, tak snad to nevadí :-)

      Vymazat
  4. Myslím, že stojí za to se vydat na berušky k nějakému rybníčku či vodnímu toku, jak píše Martin. My jsme naposledy berušky viděli u studánky, kam jezdíme na vodu. Takže když se člověk zadívá kolem, určitě se mu poštěstí nějaké objevit i v jeho blízkém okolí.

    OdpovědětVymazat
  5. dobrý den,
    zrovinka jsem si donesl zase berušky. prvně jsem je vytahoval rukou s listím, ale to jsem skoro nic nehchytil tak to chce určitě síťku. Dal jsem si jich pár jako mazlíčky k monitoru a určitě doporučuji jsou docela čilí a přítulný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Vám děkuji, už je mám v novém jezírku taky! Jen to na ně opravdu chce tu síťku, jsou obratné.

      Vymazat