Jemný luční trvalkový záhon

Jak už jste si asi všimli, letos se to na mém blogu hodně točí také kolem okrasných květin a trvalek. Ani se mi skoro nechce věřit, že trvalo čtyři roky, než jsem se vůbec přes spoustu jiných rostlin a prvků na zahradě dostala i k "těm líbivým kytičkám". Ale letos mimo jiné prostě i zkrášluji nějaká místa na zahradě.
Podél domu máme úzké místo, z jedné strany náš dům, z druhé bude přístřešek od sousedů. Na jedlé plodiny už to moc není. Jedna část, na kterou ještě po 6 hodin svítí slunce, bude vysychavá vyvýšená terasa, kterou drží zídka. Druhá bude v polostínu až stínu, v ní se snad vláha udrží, ale sluníčka už bude mít málo. Takže jsem vlastě získala docela pěkné místo pro nízké okrasné rostliny. Po vybírání spousty maliníků, ostružiníků, jahod i ovocných stromů je to docela změna. A výběr okrasných květin je až neskutečný. Chvíli jsem dumala nad liliovým záhonem, denivkovým, chvíli nad kosatci i máky. Ale vše kvete jen chvíli, velké květy jsou obvykle vykoupeny ne zrovna hezkým stonkem a záhon typu "od každého něco a v důsledku vlastně nic" moc nemusím.
Chtělo by to krásnou kvetoucí louku, vůně a spoustu rostlin pro včely. Ale kosení v úzkém prostoru nepřichází v úvahu. Tak jsem začala hledat rostliny z krásných jemných trvalkových záhonů, které jsem vídala v ukázkách fotografií zahrad ze Chelsea flower show...

Záhony složené z jemných květin, které se pohupují ve větru, to se mi na moderních zahradách na Chelsea Flower Show často líbí. (Zdroj obrázků: http://www.daviddomoney.com/https://www.shootgardening.co.uk/ a https://cz.pinterest.com/)
Jen na ty správné kombinace barev a tvarů mne asi moc neužije. Nikdy jsem nechápala kouzlo trvalkových záhonů na blogu "My a zahrada", všechnu tu souhru barev a tvarů a jak do dát správně k sobě. Jak se říká, nemám na to prostě ten správný cit nebo "buňky". Spíš si nějak nakombinuji (max. 3–4 rostliny do kompozice, různé tvary a různé barvy), co se mí líbí samo o sobě a nějak to dopadne. Podívejte se, jaké krásné jemné trvalky jsem objevila:

Sušší část více na slunci:
  • Hvozdík kartouzek (Dianthus carthusianorum) – Tuto trvalku v původní podobě mám raději než moderní karafiáty. Je jemná a luční, s oblibou ji opylují motýli. Seženete je obvykle v trvalkové škole Florianus. Kvete od června do srpna.
  • Smolnička (Lychnis viscaria) – Lepkavá jemná trvalka, která má raději sušší půdy. Při kvetení láká motýly. Ohrozit ji mohou akorát mšice a slimáci. Mívají ji v zahradnictví Krulichovi. Kvete v květnu a červnu.
  • Barevný řebříček (Achillea millefolium "Apple Blossom") – V louce a trávníku mi kvetoucí řebříčky vždycky přišly hodně ostré a řezavé, ale pro trvalkový záhon budou to pravé. V kombinacích obvykle vypadají velmi pěkně a navíc jde o známou léčivku vhodnou na suchá místa. Krásné barevné kultivary mívají v zahradnictví Krulichovi, i zahradnictví Flos a semena na Osiva-semena.cz. Kvete od června do srpna.
  • Svíčkovec (Gaura lindheimeri "Whirling Butterflies") – Štíhlá trvalka s květy zajímavými pro včely a motýly, vhodná na suchá místa. Občas při silných mrazech může vymrzat. Mělo by jim to slušet v mírném větru. Později dělá keříčky, takže už nevypadá tak "lučně". Je často v zahradnictví k dostání, v různých podobách. Kvete od června do září.
  • Kopretina růžová (Chrysanthemum coccineum "Robinson Pink") – Ani jsem pořádně netušila, že kopretina je také trvalka. Tahle růžová by luční kompozici mohla pěkně doplnit, není náročná. Mívají ji v zahradnictví Krulichovi. Kvete od června do srpna.
Hvozdík kartouzek, okrasné řebříčky, svíčkovec i růžové kopretiny. (Zdroj obrázků: http://www.crocus.co.uk/http://davesgarden.com/https://commons.wikimedia.org/ a http://miashage.blogspot.cz/)
  • Hlaváč fialový (Scabiosa columbaria) – Velké hlavičky milují čmeláci, hlaváč zase má rád slunce a sucho, ale snese prý i polostín. Velké množství druhů mívá zahradnictví Flos. Kvete od června do srpna.
  • Rozrazil klasnatý (Veronica spicata) – Úzce kvetoucí květy jsou oblíbené čmeláky a motýly, rostlina má ráda sucho a spíše slunce, v polostínu nejspíše méně pokvete. Lze ji sehnat ve více zahradnictvích. Kvete od června do července.
  • Sporýš argentinský (Verbena bonariensis) –  tato až metr a půl vysoká vzdušná a rozměrná trvalka je teď žhavou volbou mnoha světových zahradních architektů. Samotná nevynikne tolik, jako právě v kombinaci s dalšími květinami. Kvete dlouze od července do září a láká hodně motýlů, včel a čmeláků. Protože je mrazuvzorná jen do –17 °C, je vhodné ji na zimu přikrýt chvojím. Někdy není úplně jednoduché ji pěstovat, zkusím a uvidím.
  • Lnice květel (Linaria vulgaris) – Jde o nižší a půvabnou žlutou medonosnou trvalku. Kvete od června do září a mívají ji například v zahradnictví Krulichovi.

Verbena, lnice, rozrazil a hlaváč. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://cz.pinterest.com/, http://www.floristtaxonomy.com/ a http://linprobable.tumblr.com/)

Vlhká, spíše přistíněná část:
  • Bukvice lékařská (Betonica officinalis) – Rostlina, po které prý včely a motýli doslova šílí. Půvabná a léčivá, lehce vlhčí půda ji prý vyhovuje a snese polostín. Někdy se jí také říká čistec (Stachys grandiflora) a lze je sehnat ve více zahradnictvích, v původní podobě nejlépe v trvalkové škole Florianus. Kvete v červenci až srpnu.
  • Řetězovka (Physostegia virginiana) – Půvabná trvalka pro polostín a vlhčí humóznější půdu, je z čeledi hluchavkovitých, takže patří u včel a motýlů k těm populárnějším rostlinám. Mají ji v zahradnictví Krulichovi. Kvete v červenci až srpnu.
  • Večernice vonná (Hesperis matrionalis) – pěkná, vysoká trvalka (někdy se uvádí jen jako dvouletka), která by měla provonět večer celou zahradu silnou vůní (osobně mi vůně lehce připomíná karafiáty). Má raději vlhko a polostín. Kvete od května do července. Mívají ji u Krulichů, ale také si ji můžete vypěstovat ze semen z Osiva-semena.cz.
  • Čechrava (Astilbe) – je trvalkou opravdu spíše do stínu a hlavně do vlhka. Má jemná květenství a kvete podle druhu od června do července či od července do srpna. Protože se na zimu zatahuje do půdy, může být ostatními trvalkami hodně utlačovaná, častěji se spíše pěstuje v kombinaci s kapradinami.
  • Jarmarka (Astrantia major) – trvalka s kulatými hlavičkami na dlouhých stoncích, líbí se jí v polostínu a zvládne i stín, potřebuje vlhčeji. Kvete od června do srpna. Mají ji například v Zahradnictví Krulichovi.
  • Žluťucha (Thalictrum rochebrunianum) – taktéž má ráda vlhko a polostín až stín a navzdory svému jménu je zrovna toto Thalictrum pěkně fialové se žlutými středy. Trvalka je hodně vzdušná a obdobně jako verbena je teď poměrně popupálrní u zahradních architektů v kombinacích do polostínu. Jedná se o rostlinu obsahující nějaké alkaloidy, o míře jedovatosti jsem toho ale moc nezjistila. Mají ji například u Krulichů.

Nahoře krásný čistec, pod ním zleva moderní žluťucha, voňavá večernice a dole jarmarka. (Zdroj obrázků: http://www.naturespot.org.uk/, https://www.anniesannuals.com/, https://nhgardensolutions.wordpress.com/ a https://commons.wikimedia.org/)

Jsem zvědavá, co se mi z nich nakonec podaří nakombinovat a jak bude celý výsledek vypadat. Ale na to si ještě pěkně počkám, moje pokusné rostlinky jsou zatím malé a musí se teprve rozrůst.

Doplněno po letech: Tak nenakombinovala jsem pořádně nic. Zkusila jsem pár rostlin, ale na tom úzkém místě se jim moc nedařilo, na úzké místo, které jsem vybrala, se vlastně nevešly a nevyznělo to tak, jak mělo. Navíc sousedé si nakonec splnili sen o zastřešeném stání a vyšším živém plotu a místo pro luční záhon na slunce se mi dostalo vlastně do stínu a hlavně tam přestal proudit vzduch a rostliny do sucha tam chytaly padlí a tak. Na takový luční záhon jsem tedy nakonec rezignovala. Ale rostliny, které jsem si tehdy dohledala, jsem si oblíbila a zkouším to s nimi v klasických trvalkových záhonech.


Obrázky:
* David Domoney, Cow parsley, http://www.daviddomoney.com/2015/05/22/the-top-10-trends-from-the-chelsea-flower-show/
* Brewin Dolphin Garden 2013, Shoot, https://www.shootgardening.co.uk/article/brewin-dolphin-garden-2013
* Designer Gardens Landscaping, via Pinterest, https://cz.pinterest.com/pin/480055641502282958/
* mias hemmaliv, Første feriedag i hagen…, http://miashage.blogspot.cz/2010/06/frste-feriedag-i-hagen.html
* Crocus, Dianthus carthusianorum, http://www.crocus.co.uk/plants/_/dianthus-carthusianorum/classid.2654/
* Jgad (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Champ_de_fleurs_papillon_jg.1.jpg
* dicentra63, Yarrow, Milfoil, Staunchweed, Sanguinary, Thousandleaf, Soldier's Woundwort 'Appleblossom' (Achillea millefolium), http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/283740/
* Karelj (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Verbena_bonariensis_Prague_2011_1.jpg
* Sarah Raven, Linaria vulgaris, via Pinterest, https://cz.pinterest.com/pin/42643527698186958/
* Veronica spicata flowers, floristtaxonomy.com, http://www.floristtaxonomy.com/page/196
* Scabiosa, Linprobable coup de Coeur, http://linprobable.tumblr.com/post/56895751651
* David Nicholls, Lea Meadows, NatureSpot, http://www.naturespot.org.uk/species/betony-0
* Annie, Thalictrum rochebrunianum “Lavender Mist Meadow Rue”, Annie's Annuals & Perennials, https://www.anniesannuals.com/plants/view/?id=1057
* James Wright, Dame’s rocket (Hesperis matronalis), New Hampshire Garden Solutions, https://nhgardensolutions.wordpress.com/tag/dames-rocket/
* Anneli Salo (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Astrantia_major_Isot%C3%A4htiputki_-_H6335_C.jpg

Štítky:

Sdílení:

7 komentářů

  1. Uložila jsem si, bude se hodit:) Ale s kombinováním jsem na tom podobně - když ty rostliny nemám fyzicky v ruce, tak si neumím moc představit, jak budou vypadat na místě a s něčím dalším dohromady. Ale docela mě baví pozorovat, jak to nakonec dopadne. I když na některých místech mi to teď připadá jako "každý pes, jiná ves" a bude potřeba reorganizovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Žluťucha je krásná, tu si musím pořídit. Večernici jsem si sama vypěstovala, ale je pořád malá. Řebříček jablečný květ jsem si koupila. Verbenu jsem pěstovala už vloni, je moc pěkná, vysoká, nějak jsem ji neměla s čím nakombinovat. Jarmanka je tak zvláštní, jak z tenkého papíru. Zatím nemám, je dost drahá. Lnici, ale letničku jsem objevila díky směsi nízkých letniček od Sema, směsí jsem posypala zeminu ve velké míse a vyrostlo tolik barevného kvítí a právě lnice tam byla žlutá, světle růžová, růžová, fialová... Měla jsem z nich velkou radost. Letos na květy teprve čekám. Pokud se vysemení, zůstanou na místě stejně jako trvalky. Do Vašeho seznamu velmi doporučuji šalvěj, nějakou nemorosu, např. Caradonna - dlouhé klásky tmavomodrých kvítků. Mám ji všude možně po zahradě, včely ji mají rády a vypadá krásně.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, jestli to tady už někde nezaznělo, ale dovolím si pro inspiraci doporučit svůj nedávný objev - Rosanna Castrini (https://www.flickr.com/photos/rosannacastrini/albums/72157640314044854). Tato dáma je podle mě skvělá návrhářka i fotografka - její fotka zahradní prérie (https://www.flickr.com/photos/rosannacastrini/15642110525/in/album-72157640314044854/) mě nejdřív posadila na zadek a následně přiměla nakoupit semena třapatky, pakmínu a ječmene hřivnatého:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nádhera! Moc děkuji za nádherný tip, ty fotografie jsou překrásné, jdu jimi listovat a inspirovat se! A ta kombinace třapatek, pakmínu a ječmene je parádní!

      Vymazat
  4. Jitko,prosim,udelate novy clanek,jak vypada vas lucni trvalkovy zahon ted? :) dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už nějakou dobu se o tom chystám napsat... můj luční trvalkový záhon totiž nevyšel podle představ :-(. Nedala jsem rostlinám tolik místa, kolik potřebovaly, vzájemně se dost ubíjely. Zatím se mi nepodařilo zrealizovat jej jinde na zahradě, kde by měly více prostoru.

      Vymazat