Přestěhováni!

Nevím, od kdy se počítá, že je člověk přestěhovaný. V sobotu jsme v novém domě už spali, ale teprve v úterý nám dodělali kuchyni. A tak za opravdový moment přestěhování nejspíš můžu považovat až chvíli, kdy jsem poprvé zašla na náš vysoký záhon, utrhla si ty (přerostlé) cukety, ze spirály koření a domovem zavoněla cuketová polévka. A v dešti jsme grilovali na terase krkovičku s rozmarýnem.

První úroda z vysokého záhonu.

A žiju si svůj splěný sen. Od hromad krabic a krabic a věcí a spousty práce se zabydlením utíkám do klidné zahrady. Přivoním si ke svraskalým růžím, uzobnu pár měsíčních jahod, moruší, přezrávajících angreštů nebo začínajících ostružin. Kochám se zelení, vůněmi, rosou v trávě a mám tak víc síly dát do kupy ten prostor uvnitř domu. Udělat si zahradu ještě před stavbou domu a při ní bylo náročné, ale fakt to stálo za to.

Sdílení:

11 komentářů

  1. tak vy už máte postaveno, to mi uniklo, moc ráda vás čtu a ukládám si :) tak to vám moc přeju, že budete žít u své zahrady:)jaký dům jste zvolili, dřevostavbu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvolili jsme si zděný dům, protože se nám cihly líbí... jinak ale podle stavařů není už dnes mezi dřevostavbou a zděnými domy v podstatě žádný markantní rozdíl co se týká užívání a vlastností. Zatím jsme s naším rozhodnutím spokojení :-)

      Vymazat
    2. jak se vám povedlo uchránit zahradu při stavbě zděného domu? my se rozhodli pro dřevostavbu stavěnou na místě, ne panely, co vidíme při stavbě zděných, tak to je pak pozemek měsíční krajina, jak dlouho vám stavba trvala?Káťa

      Vymazat
    3. Měli jsme založenou zahradu ve spodní části pozemku a oplotili jsme ji, aby rostlinky bagristé omylem nepřejeli. Stavba začala před rokem na jaře - uskladnění skrývky na místě mé původní zapěstovávané louky (bohužel, tu jsem neuchránila), bagrování retenční nádrže a tzv. vsakovačky a pak základovka. A oplocení rostlin a hromady hlíny tam byly u stavby vlastně rok. Mezitím rostl náš dům. Jako měsíční krajina potom vypadalo přímé okolí domu, tam byly terénní úpravy velké - navýšení hlíny na budoucí terasu, zídky, srovnání terénu. Ale probíhaly na jaře a hned, jak něco bylo hotové, jsme naběhli s rostlinami a osivem nebo štěpkou. Stavaři si z nás dělali legraci, protože jeden den navozili hlínu mezi dům a zídku, a druhý den místo skoro nepoznali, protože jsme večer nastoupili a celé to zaštěpkovali a zasadili rostliny, které se krčily v květináčích na balkoně bytu ve městě. Náš stavitel mi povolil zasadit keře a květiny až k domu a měli jsme milé ukrajince na omítku, takže pokládali lešení tak, aby rostliny nezničili, a taky mi nestoupali v zahradě na čerstvě oseté trávníkové a luční plochy. Jen jsem pak lístky rostlin čistila od omítky. Šla jsem si hodně za svým a opravdu chtěla bydlet a mít už zahradu a povedlo se mi to. Ale stavěli jsme s malým soukromníkem, žádná velká firma. On na moje stromky a rostliny bral ohledy. No a začali jsme se stavbou v dubnu 2015, v dubnu až červnu 2016 se řešilo právě sázení a úpravy okolí domu zatímco vevnitř schnuly anhydritové podlahy, a v srpnu jsme se stěhovali.

      Vymazat
    4. to je úžasný, že to šlo:) je to o lidech a když vidí to jak to milujete, tak se na to naladí taky:) protože sbíráme už rok info o firmách, zkusím poprosit o tu vaší, takový přístup znamená, že to je kvalitní firma- děkuju moc:)mail na mě je joy zavinač cheery.cz

      Vymazat
  2. Úplně jsem se zasnila, zní to nádherně! Jitko přeju Vám, ať se celé Vaší rodině v novém domě se zahradou krásně bydlí!

    OdpovědětVymazat
  3. Užívejte nový domek. ať jste v něm všichni šťastní. Pavel

    OdpovědětVymazat
  4. Tak vy jste to měli takhle naopak? Užívejte si a ať je vám tam dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bylo to složité tvořit nejprve zahradu a pak teprve začít stavět, ale zvládli jsme to. A teď to hodnotím jako jedno z nejlepších rozhodnutí, co jsme udělali. Syn a jeho kamarádi běhají po trávě, hledají měsíční jahody v záhonu, trhají kytičky, jí ostružiny a neustále se klouzají na skluzavce. Je krásné, že máme "hotové" i okolí domu, zvlášť když je ještě teď léto.

      Vymazat