Dárky pro milovníky přírodní zahrady (2016)

Chcete na Vánoce potěšit někoho, kdo rád (nejen přírodně) zahradničí? Přidávám pár tipů, které mne letos něčím zaujaly:

  • pan Kvapil z webu http://www.potravinovezahrady.cz/ nabízí semínka odrůd zeleniny, která nejsou obvyklá. Zaujaly mne například maličké okurky anguria vhodné na minikvašáky, cukrový hrášek s krásně fialovými květy i semena klasické tykve, která se pak suší a sušená dužnina používá na zdravé zahušťování polévek, guláše apod. A nebo fialová mochyně.
  • čerstvá novinka a bestseller má být malá kniha bez obrázků s názvem Tajný život stromů od Petera Wohlebena. Příběhy lesníka a nové vědecké poznatky by na stránkách knihy měly popsat to, co vlastně našim předkům bylo intuitivně jasné. Že jsou stromy až neskutečně živé, něco cítí a komunikují. No nevím, jak vy, ale já bych si tuhle knížku rozhodně ráda přečetla.
  • na zahradní keramiku mne moc neužije a ani umění v zahradě příliš neholduji. Ale jedna keramická drobnost, kterou asi spíše označíte za kýč, mne dostala. Keramické hříbky, které prodává paní Bohda na Fleru: https://www.fler.cz/zbozi?ucat=376814. Loni jsme je koupili na Vánoce tchánovi pro radost a na zaharadě vypadají fakt pěkně.
Pro většinu lidí to asi bude nejspíš kýč v zahradě, ale nám se keramické hříbky opravdu líbily
  • po tom, co přestali vydávat český časopis Zahrada v obrazech, se postupně koukám po nějakém jiném plném krásných obrázků. Kamarádka mi zatím doporučila časopis Gardens illustrated, který není zaměřený na přírodní zahrady, ale na krásné anglické (trvalkové) zahrady. Pro milovníky květin je tam záplava nádherných fotografií ze zahrad a k tomu popisky jednotlivých odrůd květin a užitečné informace. Časopis lze i u nás odebírat v papírové podobě (http://zahranicni.magaziny.cz/gardens-illustrated/), ale je to hodně drahá záležitost. Levněji to jde v podobě elektronického předplatného (přes aplikace pro Apple nebo Android: http://www.gardensillustrated.com/issue/special-issue, ale ty nejde tak snadno někomu věnovat jako dárek. Případně pro klasické počítače přes Zinio).
Gardens Illustrated – časopis pro milovníky květin a anglických zahrad.
Je něco hezkého, co před Vánoci zaujalo Vás?

Štítky:

Sdílení:

2 komentářů

  1. Při nákupech vánočních dárků na mne koukla kniha od Václava Cílka. Mám ráda jeho pořady, ladí s mými tématy a názory. Takže knihu "Co se děje se světem?" jsem koupila pro sebe pro radost. Velmi milé překvapení bylo, že značná část knihy je na téma zahrádka. Toto čtivé dílko doporučuji.
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi Vám děkuji za zajímavý tip, o této knížce jsem vůbec nevěděla.

      Vymazat