Barevné sněhohrátky

Sněhuláci, koulovačka, sáňkování. To je klasika, když se začne pořádně chumelit a máte doma minimálně jedno dítě. Vždycky při nové sněhové nadílce si hlídám, abych stihla jít do zahrady první a tu neposkvrněnou, nepodupanou a nerozchozenou krásu si stihla vyfotit předtím, než propukne všechna ta zábava a dovádění. Před následujícími tipy, co se ještě na sněhu dá s dětmi podniknout, fotím vždy. Po nich už totiž zahrada není bílou zahradou.

Kreslení do sněhu


Někdy prostě není ideální sníh na koulovačku ani na stavbu sněhuláka. Nelepí, drolí se, koule nedrží ani náhodou. My v takový den třeba jdeme kreslit. Stačí pár sáčků potravinářského barviva a lahve z měkkého plastu s dobrým stříkacím uzávěrem (aby je zvládly stisknout i malé děti), případně vodní pistolky. Obarvíme venku vodu v míse, pomocí trychtýře nalijeme do lahve či naplníme pistolku a o ostatní se postará už dítě. Pistolkou nejdou kreslit čáry, spíš jen dělá hezké drobné tečky. Lahev umožní při troše snahy i něco nakreslit. Nejčastěji všichni malí umělci v návodech kreslí duhu :-), viz třeba: http://reallyquitelucky.blogspot.cz/2010/01/kid-activity-for-snow-days.html Případně lze takhle obarvovat například sněhové bábovičky či sněhuláka (když je mokrý sníh a lze je tvořit), tak jako v tomto příspěvku: http://www.sikovny-cvrcek.cz/barevny-snih

Nezjišťovala jsem si, zda jsou potravinářské barvy pro přírodu v pořádku. Snad ano. Jsem krapet líný rodič, takže jsem jen jednoduše koupila sáček s barvou a bylo. Nicméně přírodní barevná voda se dá vyrobit i doma - povařením červeného zelí, obarvením pomocí kurkumy či šťávou z červené řepy.


Sněhová sopka

Sněhová sopka je klasickou variací na nalévání octa do jedlé sody. Jen se jde ven na sníh a rodiče, kteří si zapomenou vzít teplé rukavice, z toho akorát pěkně zebou ruce. Inspirovala jsem se jedním z mnoha návodů http://www.science-sparks.com/2013/01/21/snow-volcano/. Na sněhovou sopku je potřeba sklenice (stačí malá od dětské výživy či od marmelády nebo nějakého ořechového másla, ideálně nízká, aby směs zvládla vybublat nahoru), potravinářská barva v prášku, minimálně dva balíčky jedlé sody, celá lahev octa. Někdo ještě přidává trochu prostředku na mytí nádobí. 
Doma si v klidu ve sklenici smíchejte sodu s potravinářským barvivem a přidejte trochu prostředku na mytí nádobí. Ven vezměte tuto sklenici a ocet. Dítě uplácá tu nejhezčí sopku a do jejího vrcholu přijde zabudovat sklenice. Pořádně sopku raději ještě udusejte a upěchujte, jinak "láva" jen proteče po stěně sklenice dolů a dovnitř a efekt sopky nebude žádný. Na takhle připravenou sopku už jen nechte dítě lít sklenici octa.

Co ocet a soda udělají s trávníkem? To opravdu nevím a raději jsem to nechtěla zjišťovat. Pokus jsme dělali na kamínkovém podkladu budoucí terasy...

Sněhové drahokamy a barevné sněhové koule

Na sněhové drahokamy mne inspiroval tento příspěvěk: http://klokanigulas.blogspot.cz/2015/02/snehove-drahokamy.html.
Nevypadalo to jako něco, co by hned na první pokus zabavilo našeho synka, ale nakonec z toho byla hezká akce. Ve třech nádobách jsme si rozmíchali potravinářské barvivo a namáčeli v něm sněhové koule. Na tuhle aktivitu je potřeba mít mokrý sníh, ze kterého lze vůbec koule vytvořit a drží pohromadě. Co se týká samotného namáčení, jsou děti, které to zvládnou holýma rukama. I můj syn odmítá v zimě nosit občas rukavice, takže prakticky by na to připravený byl. Ale v mínus pěti stupních jsem nezvládla dát kouli holou rukou do vody ani já (odmítala jsem si zabarvit sněhově bílé lyžařské rukavice). Naštěstí jsme měli po ruce lopatičky a nebo koule napichovali na klacíky a pak opatrně sundávali. Příště si z kuchyně donesu velké kuchyňské kleště, těmi to půjde dobře. 
Pokud mrzne, tak přes noc drahokamy krásně ztvrdnou a opravdu připomínají jakoby safíry či rubíny. Syn si je nakládal na nákladní autíčko a rozvážel po zahradě.

Snad se vám tipy, jak si s dětmi zpestřit zasněžené dny na zahradě, líbily.

Sdílení:

0 komentářů