Video o definici přírody

Mám zánět šlachy v pravé ruce. Už nějaký ten týden. Prakticky to znamená, že to, co vidíte na blogu, jsou buď připravené články "ze šuplíku" a nebo texty, které můžu nadiktovat svému manželovi. Na vše se dá nahlížet z lepší nebo horší stránky. Nemožnost psát pro mne prakticky znamenala více času na knihy a videa, a právě jedno pěkné video na zamyšlení o přírodě jako takové tady chci sdílet.


Emma Maris v něm mile a hezky vykládá o tom, jak chápou lidé přírodu v Americe a jak by ji mohli nebo měli chápat. A já vidím určitou paralelu i u nás. Kolik lidí jezdí z města o víkendech kilometry a kilometry, aby našli nedotčený kus přírody, kterým potom kráčí po vyasfaltované cestě a posedávají na připravených lavičkách? Kolik lidí na jedné straně natrhá kytici konvalinek a pochlubí se spoustou fotek na Facebooku i Instagramu a na druhé považují pampelišku v chodníku před panelákem za vrchol nepořádku a špatnou péči města o okolí. Co je ta obdivovaná příroda a co naopak není? Co o ní učíme svoje děti? Jestli vás alespoň jedna z těchto otázek nutí o tématu přemýšlet, koukněte se na video (v rohu lze zapnout české titulky):



Sama jsem po určitou dobu bydení ve městě přejala trochu model, že příroda je pouze daleko za městem a musí se za ní cestovat autem. To, co jsem měla každý den po cestě do školy přímo na očích, jsem přehlížela. Dívat se na rostliny a přírodu bez předsudků a tak, jako malé dítě, mne naučil právě můj malý syn. A pevně doufám, že mu na oplátku nebudu jeho krásný pohled na svět nijak v budoucnu kazit. A vždy od srdce přijmu darovanou kytičku, byť je vlastně z pýru... 

Štítky:

Sdílení:

4 komentářů

  1. také jsem si zkusil, je to výborná příležitost zkusit něco nového :) já měl tenisový loket už sem si nemohl ani čistit zuby, pomohlo mi přehodit myš na druhou ruku, za dva tři dny sem si zvykl.
    ale hlavně super článek, abychom za chvíli nehledali přírodu jen u Amazonky

    OdpovědětVymazat
  2. Kdysi jsme s dětmi četli v knížce Ráno od Josefa Kožíška, jak roste pampeliška, a jak je to s jejími semínky, a pak jsme se vydali na zaprášený městský trávník zkoumat, jestli je to pravda. A když už jsme tam byli, hledali jsme, co tam všechno kvete pro včely, a jestli tam ty včely jsou, a jaký jiný hmyz najdeme. A jak má javor vyrostlý ve škvíře u stěny všechny listy obrácené k sluníčku, aby zachytil co nejvíc světla. Úžasné dobrodružství v přírodě! Hanča

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za komentáře, mám radost, že se vám video líbí!

    OdpovědětVymazat