O pořadu Ferdinandovy zahrady

Na televizi téměř nekoukám, takže docela trvalo, než se ke mně po vlnách internetu dostala informace o novém českém pořadu o zahradách. Jmenuje se Ferdinandovy zahrady a jestli jste jeho díly v televizi propásli, snadno si ho pustíte přes internet (http://www.ceskatelevize.cz/porady/11632379400-ferdinandovy-zahrady/dily/).


A teď by samozřejmě měla následovat informace, jestli ten čas na koukání opravdu stojí za to. Jenže já jsem trochu v rozpacích. Mám opravdu ráda názory a postoje k zahradám, které pan Ferdinand Leffler říká ve všech rozhovorech a které si čtu v článcích jeho atelieru. Louky, souznění s krajinou, české stromy a keře a koupací jezera namísto modrých bazénů. Je radost to poslouchat. Vlastně jsem se na pořad dívala především kvůli jeho průvodci... ale to jsem já. Málokdo z mého okolí sdílel toto mé nadšení. Pořad není zaměřen tolik prakticky, takže si nejsem jistá, co byste si z něj vlastně mohli odnést třeba vy do vlastní zahrady.

V osmidílné sérii jsou totiž představeny různé typy zahrad, každou navrhuje jiný český zahradní architekt. Průvodce pořadem je pan Leffler a kromě právě řešené zahrady vždy ukazuje již nějakou hotovou, tematicky podobnou. Jednotlivé díly jsou o navrhování, hlavních myšlenkách a tipech, na co je dobré myslet při plánování. Sem tam dostanou diváci i radu, jak něco zasadit, a nechybí poměrně výrazná "promotion" reklamní část o výrobcích hlavního sponzora.

Právě tak, jak je pořad koncipován, je docela obtížné si z něj něco vzít pro navrhování vlastní zahrady. Alespoň pro zahradní nadšence, různé kutily a lidi, kteří zakládají zahrady u nových rodinných domků a nezbylo jim moc peněz. Právě to, že jsou představované zahrady poměrně drahé, je u pořadu obecně kritizováno, neboť člověk, který má dostatek financí na pořízení kvalitního návrhu a realizace zahrady, nejspíš rovnou osloví zahradního architekta a nebude koukat na pořad v televizi. I když, těžko říct.

Já se ale na pořad dívala. Moc ráda. Především kvůli tomu, že jsem neměla v úmyslu přebírat nějaké tipy a prakticky podle něj zahradu měnit. Vůbec ne. Já jsem totiž hrozně zvědavá a moc mne bavilo nahlížet lidem do zahrad a koukat se, jak si je vyřešili. Viděla jsem, jak zahradě sluší nenatřené dubové trámy, dlouhé osázené kamenné zídky, pořádné keřové patro a vícekmenné stromy. Zjistila jsem, že při navrhování velké zahrady je důležité prolnutí s okolní krajinou a velké prvky. Jsem ráda, že zakládání lučních porostů v zahradách nedělají jen nadšenci z přírodních zahrad, ale plánují je klientům i zahradní architekti. Taky štěpkují trvalky štěpkou přivezenou malým nákladním autem, jako já. A třeba díl s názvem "Terasa" jsem posílala pro inspiraci mojí sestře.

Za sebe mohu říct, že se na pořad někdy podívám znovu a že budu ráda za nějaké další pokračování. Klidně by se mi líbil i jen takovým průvodcovský pořad po různých českých hotových zahradách. Zvlášť, když by je skvělí kameramani pořadu zabírali stejně krásně a poutavě jako Ferdinandovy zahrady. Nejlépe i v různých ročních obdobích.

Pokud jste tedy naladěni stejně jako já a rádi nakouknete do dražších, promyšlených zahrad, vřele vám pořad doporučuji.

Sdílení:

3 komentářů

  1. Paráda. Vůbec jsem neznala, mám za sebou tři díly a jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel jsem neviděla ani jeden díl. Ale samotná představa, že mi někdo úplně překope zahradu bagrem a udělá z ní něco úplně jiného, je pro mě nepředstavitelná. Už jsem pár takových realizací viděla, některé se i povedly, ale stejně vznikly takové sterilní okrasné zahrady. Já bych do toho nikdy nešla. Mám ráda svou zahradu, která je stále podobná zahradě mé babičky. Možná je nedokonalá, ale je naprosto funkční, z hlediska pěstování plodin i okrasných květin.
    Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom posledním dílu mne taky překvapilo, že nepracovali tolik s původní půdou a povrchem a tak... bylo to celé hodně rozkopané. Ale co vidím nově zakládané zahrady kolem novostaveb v okolí, tam úřaduje bagr vždycky. Jen my bránili část zahrady před zhutněním těžkým bagrem co to šlo :-) a i tak nám na části stejně nakonec "úřadoval".

      Vymazat