Dřevo na topení v zahradě

Protože naším snem o bydlení na vesnici byla nejen zahrada, ale taky litinová kamna s troubou a sporákem, museli jsme přemýšlet i o skladování zásob dřeva. Malá zahrada je v tento moment docela limitující. Každým místem pro dřevo se totiž ubírá místo pro rostliny. Třeba můj táta má poměrně velikou zahradu a vůbec mu nevadí, že hodně velkou část zabírají zásoby dřeva. Dělá si dřevo sám, takže některé dřevníky jsou určené pro syrové dřevo, aby vyschlo, z jiných už se postupně odebírá to suché. Tolik prostoru ale u nás nepřicházelo v úvahu, vždyť naše zahrada je tak maličká a každé místo, kde lze jinak pěstovat rostliny a keře, je cenné.
Naše zásoby na zimu. Vždycky jen na jednu zimu, máme malou zahradu.
Prostory, kam uschovat už hotové, suché dřevo jsme vymýšleli tak nějak až v momentě, kdy dům stál. A přesně na množství, které by nám snad vždy stačilo na jednu sezónu. Ono najít na naší zahradě místo, které ještě není osázené, vlastně není jednoduché. Nakonec jsme našli dvě možná místa na dvě "dřevárky". Jednu velkou stavbu, kterou připravil, nachystal a skvěle potom s mým manželem sestavil můj táta, máme vzadu na zahradě. Ukládáme tam nářadí, sušíme prádlo a právě taky uchováváme dřevo na topení. Poskytuje nám soukromí a nekoukáme už sousedům do jejich obýváku. Namísto toho koukáme na krásnou práci mého táty, která pro mne má velikou cenu. "Toto vyrobil můj táta", chlubím se často a jsem pyšná. Tati, díky!
Velká "dřevárka" vzadu na zahradě. Je to vlastně moderní, multifunkční zahradní prvek. Část je skladiště na zahradní věci, v části skladujeme dřevo a část slouží jako zastřešené místo pro sušení prádla. A taky jako další teráska pro synka na hraní, na uschování věcí na zimu (židle, hračky) pod střechu či jako hezká "schovka" když prší.
Druhé místo pro uložení dřeva jsme našli z východní strany našeho domu. Tentokrát je vyrobil můj manžel sám, z materiálu, který zbyl ze stavby prvního dřevníku. Poskytuje závětří na malé terásce u domu u oken a poskytuje zásoby dřeva pěkně hned blízko obývacího pokoje, kde kamna máme. Na tuto stavbu jsem taky moc pyšná, krásně využila prostor, který by se mi stejně hůř osazoval rostlinami.
Menší dřevník hned u domu z východní strany.
Když jsme místo pro naše dřevníky hledali, začala jsem si schovávat různé obrázky pro zahradní ukládání dřeva. Bavilo mne sledovat, jak nápadití lidé jsou. Jak umí na malých zahradách využívat každou možnost. Jak hezky mohou vypadat dřevníky v moderním pojetí. Ze dřeva můžete vyskládat nízký "plot", který vám poskytne soukromí na zahradě a trochu i odstíní od hluku - namísto klasických "plných" plotů. Polínka mohou být "schovaná" v lavičkách i ohništi. Dřevník může mít zelenou střechu a klidně může být policového typu nebo ve tvaru šestihranů. Podívejte se na různou inspiraci v pinterestové nástěnce: https://cz.pinterest.com/zahrada/d%C5%99evn%C3%ADky-v-zahrad%C3%A1ch/
Dřevníky v zahradách mohou být hodně hezké. Zdroje obrázků: https://www.cortenstaalproducten.nl/, http://www.instructables.com, http://ideipentrucasa.ro/, http://www.conma.ch/, https://i.pinimg.com/, https://www.instagram.com/.
Zdroje obrázků:
Houtopslag Cortenstaal, Cortenstaalproducten, via https://www.cortenstaalproducten.nl/a-36456537/houtopslagen-2mm/houtopslag-cortenstaal-100x35x200cm/#description
Garden Fireplace With Bench by AllanS1, via http://www.instructables.com/id/Garden-Fireplace-with-Bench/
Idei practice de depozitare a lemnelor de foc in standuri de metal, Violeta O., via http://ideipentrucasa.ro/idei-practice-de-depozitare-lemnelor-de-foc-standuri-de-metal/
HOLZLAGER, DS AG Conma, via http://www.conma.ch/de/holzlager
Ecossistemas. com, via Pinterest, https://i.pinimg.com/originals/b9/1c/5b/b91c5bc73ebd99b9299b0a51cad0a307.jpg styleroom_fi, via Instagram, https://www.instagram.com/p/szQ71grqbb/


Sdílení:

3 komentářů

  1. Vaše dřevárka je boží! Tenhle prvek zahrady nás ještě čeká a tak inspirace je víc než vítaná. Jaké máte rozměry dřevárky? a kolik šňůr ? :)

    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, že jsem to ještě nešla změřit... jak toho teď mám hodně v práci, obvykle si vzpomenu až úplně večer. Snad teď o víkendu to zvládnu změřit a napsat.

      Vymazat
    2. Naše dřevárka má 2 metry na výšku. Celkový půdorys celé stavby je 2x4 metry. 2x1 metr zabírá oddělená část na nářadí. 3x2 metry je prostor pro dřevo a na sušení prádla. Dřevo skládáme na třetinu toho prostoru, tady do řady 125cm x 300cm.

      Vymazat