Jakou akébii vybrat do zahrady?

Po akébii pokukuji už dlouho. Má ji v zahradě kamarádka a často se k ní stočí hovory, protože ji mají popnutou na treláži u terasy. Její půvabné listy poskytují hezké soukromí v létě. No a na jaře, to jsem chodila čichat, jestli opravdu voní po čokoládě, jak se o ní říká. No, po čokoládě fakt ne, ale intezivně voní, o tom žádná. Navíc každý druh voní jinak, kamarádka má dva propletené do sebe, takže se vůně nakombinovala dohromady jako hezký a jedinečný parfém. O tom, že stoprocentně půjde do naší zahrady, ale rozhodlo loňské září. Kamarádka mi totiž donesla toto:
Exoticky vypadající ovoce může klidně růst i v zahradě kolem 500 m n. m.
Půvabný, až exoticky vypadající plod akébie. Fialkový... ale druhá akébie jí plodí plody se zeleným obalem. Hledaly jsme si na internetu, co se z toho vlastně jí a jak se to jí. Vykousnout tu vnitřní "želé" část, vychutnat si sladkou exotickou příchuť a vyplivnout semínka. Super. Chutnala mi natolik, že ji chci pěstovat, abych mohla zkoušet, jaké recepty s těmito plody vymyslím. Tak začalo moje pátrání, jak že se ta akébie pěstuje, kde ji sehnat a jakou odrůdu vybrat.
Akébie na treláži u kamarádky koncem dubna. Je to opravdu krásná popínavka.
 V zahradnictvích u nás v republice jste bohužel většinou jen rádi, že vůbec akébii seženete, natož si vybírat odrůdu. Když už, tak prodejci alespoň rozlišují tři druhy, které se u nás pěstují. A někteří k nim uvádí nakonec i odrůdu:
  1. Akébie pětičetná (Akebia quinata) – listy tvoří pět pěkně zelených oválků, celá plocha popínavky je poměrně hodně dekorativní. Barva květů a barva plodu se mění v závislosti na jednotlivé odrůdě a odrůd už je na světe docela velké množství, u nás zatím jen pár. Vůně květů se liší taktéž podle odrůdy, nejčastěji se připodobňuje vůně akátům, voní intenzivně navečer. Plody se obvykle jedí, až v momentě, kdy puknou. Nepodařilo se mi najít informaci, jestli se plody chuťově mezi jednotlivými variantami liší.
    • Shirobana, Abiflorus, Leucantha, White Chocolate – bílé květy, světle zelené až bílé oplodí plodů
    • Chocolate Vine – fialové oplodí
    • Purple Bouquet – krásně fialově zbarvené květy, fialové oplodí, uvádí se jako "kompaktněji" rostoucí
    • Rosea, Silver Bells – stále spíše fialové květy, ale vůbec nejsou syté, jen lehounce zabravené, nerozvité jsou bílé, má fialové oplodí plodů, udává se vůně více po vanilce
    • Variegata – jedná se u kultivar s bíle panašovanými listy, světle fialové květy, fialové oplodí plodu, udává se kořeněná vanilková vůně
  2. Akébie trojčetná (Akebia trifoliata) – listy tvoří tři takové trojúhelníkovité, lehce zvlněné listy. Květy purpurovo nahnědlé. někde se uvádí, že tyto nevoní, většina zdrojů ale píše o vůni s kořeněným skořicovým podtextem. Co se týká plodu, měla by být chutnější, více dužniny, méně semen, lahodnější než pětičetná. U tohoto druhu se na puknutí nečeká, obvykle nepuká. Plody mají fialové oplodí. Je méně choulostivá na vymrzání. 
  3. Akébie pětilistá  (Akebia x pentaphylla) – je křížencem předchozích dvou akebií, měla by mít opět velmi dobré plody, fialové oplodí. 
Samozřejmě budu asi usilovat především o tu trojčetnou, protože by měla být chutnější. S plody to ale vůbec není jednoduché. Nejprve se pár let (tři až pět) čeká, než vůbec rostlina začne kvést. A i když už rostlina kvete, na diskuzích se ve většině případů dočtete, že plody nejsou žádné a nebo lidem opadají. Diskutující se nakonec shodují, že i když je akébie jednodomá a mohla by se opylovat sama, potřebuje k opylení ještě jinou akébii. Stávají se případy, že plodí i jen jedna akébie (a prý v okolí nikde jiná není), ale dvě různé akébie jsou jistější.
Dalším problémem je sehnat opravdu dvě "různé" akébie. Ještě před sedmi lety prý tady koloval nejčastěji po republice jen jeden klon a tedy o dvě různé akébie vůbec nešlo. No a když už máte dvě akébie, měli byste si hýčkat něco, co je bude opylovat. Květy hmyz prý tolik nelákají, mají málo nektaru. Někdo udává, že mu akébie opylují čmeláci. Když dlouho nejsou plody a nic na květy nelítá, můžete zkusit vzít na pomoc štěteček a opylovat ručně. A pak ještě musíte doufat, že květy zvládnou případné jarní mrazíky bez úhony. Takže sečteno podrtženo, snaha o zajištění plodů asi chvíli zabere a má nejistý výsledek.
Detail květu akébie. Bohužel u kamarádky nevím, které odrůdy má, jisté je to, že jde o dvě odlišné odrůdy (jiná barva plodů, jiná vůně květů)
Jestli přemýšlíte, zda za to ty divné plody vlastně stojí, tak mně ano. Jedla jsem jen tu zvláštní slizovitou dužninu. Černá semínka se nejí, ta jsem plivala ven. Příště bych zkusila du dužninu propasírovat a dát do nějakého smoothie či na ochucení zmrzliny nebo krému, tak mám šanci, že by ji ochutnaly i návštěvy. Co se týká chuti, nejvíce se mi líbí připodobnění "chutná jako kombinace banánu, maracuji a kokosové vody" a nebo "chutná jako něco mezi angreštem a mučenkou". Prostě sladká exotika v puse. 

I kdyby vám o plody nešlo, tak akébie je jednou z velmi zajímavých popínavek. Zvládá dobře i polostín, jako většina popínavek potřebuje mít víc vlhko a nemá zrovna v oblibě holomrazy a silný vítr, když je mladá. I když je rostlina mrazuvzodrná do mínus 28, mladé rostliny na zimu raději u kořenů přikryjte chvojím. Co se týká výšky a velikosti, tak akébie není žádný troškař, pokud ji nějak nezastřihujete, vytahuje se do výšky několika metrů, podívejte třeba na tuto: http://botany.cz/cs/akebia-quinata/. Nese to s sebou někdy i nevýhodu lehkého vyholování zespod. Na podzim si prý nijak nezabarvuje, listy se drží, jak nejdéle to umí, a pak prostě spadnou. Na škůdce (až na svilušky) obvykle netrpí a nejsou známy ani žádné typické choroby.
Už když akébie raší, jsou vidět budoucí květy. Na fotografii vpravo je vidět, že šlahouny jsou silně provlečené treláží a je téměř nemožné ji třeba natřít.
Pro mne je ještě důležitá informace, že ji lze prý po pár letech vždy razantněji seříznout a nevadí jí to. Bude se omotávat kolem dřevěného sloupu na dětskou houpačku, takže bychom ocenili, kdyby bylo možné se alespoň jednou za čas ten sloup natřít.

Máte zkušenosti s akébií na zahradě? Jaké máte druhy? Plodí? Zatím jsem nenašla odpověď na to, jestli mohu pořídit jednu akébii trojčetnou a jednu pětičetnou a zda se i takto budou opylovat...


Sdílení:

13 komentářů

  1. "U nas" v Drozdine maji tu peti...https://www.drozdin.cz/nabidka/pnouci.htm ...zajimavy napad,zrovna jsem dostala za ukol,vymyslet nejakou dtinici popinavku na pergolu.Mate k tomu clanek?Asi ne ze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip na obchod. Článek na popínavky nemám... u nás by to na slunce a chráněné místo bylo jasné - vinná réva, minikiwi nebo akébie... hlavně, aby to šlo jíst. A do polostínu opět akébie, nebo popínavá růže Louise Odier, případně jsem uvažovala nad hlízolou nachovou, i ji koupila, ale je drahá a už od začátku mi uschnula, takže jsem znovu nesebrala odvahu na pokusy s ní.

      Vymazat
    2. Vinnou révu a minikiwi máme,akébie chybí ;) Zítra jedu do Droždína kupovat moruši, takže se zeptám jestli pán neuvažuje,případně může sehnat i trojčetnou. Pokud pochodím, dám vědět :)

      Vymazat
  2. Nakupovat byl manžel, ale zeptal se... možná budou mít trojčetné na podzim, ale není to jisté, podle toho jak se podaří vypěstování ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc zdravím,
    mamka má akébii pětičetnou, nádherné tm. fialové květy a voní naprosto dokonale, má ji 20let, naprosto spolehlivě kvete, i po jarních mrazech, nikdy plody neměla.
    Já mám akébii pětičetnou s bílými květy střed fialový, mám ji 5 let, po 3letech růstu u nás ji zedníci zakrátily 5cm nad zemí, 4rok vloni po těch krutých jarních mrazících až po zmrzlých, zmrzla, pak znovu obrazila a kvetla jako blázen, voní úplně jinak než ta mamčina, nu a plody byla úplně obsypaná, mě moc nechutnaly, byly zelené na stopce 5 plodů, pak pukly a zbělaly, kraje zfialověly, asy byly už přezrálé, uvidíme letos. Na zahradě mám další, je tam též 5 let, moc neroste a zatím nikdy nekvetla, vloni jsem si do nové části zahrady pořídila a už nyní je obsypaná květy, zatím nevím barvu.
    Tu je můj mail. morkusova.zuzana@seznam.cz písněte mi pošlu Vám fotky akébie s plody.
    Mějte se Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc jste mne potěšila, že dokáže akébie opravdu dobře obrůstat, i když se zakrátí a i když zmrzne. To je dobře, moc děkuji.

      Vymazat
  4. Jak pokračujete s akébií? Mám v plánu ji tento rok taky pořídit a zkusit. Už ji mám v merku pár let, ale až teď doděláváme pergolu, kde by mohla bydlet... Máte nějaké nové postřehy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně nám postupně porůstá plot (nahrazuji právě akébií takové ty rašletové stínící úplety) a hezky ji omotáváme i kolem konstrukce houpačky pro děti. Zatím ovšem pořádně nekvetla (jen pár kvítků), ani neměla plody, takže zatím teprve čekáme, jestli někdy úroda bude a jaká.

      Vymazat
    2. Jsem strašně zvědavá! Je to krásná kytka a jestli umí to, co se o ní píše, tak ji prostě musím mít!

      Vymazat
  5. podivejte na nabidku akebii zahradnictvi spomysl. nakupuji v podstate uz jen tam.vyborna kvalita vseho, umi poradit a kdyz nevi sami ptaji se dodavatelu.skvela spoluprace a bohuzel luxusni nabidka ovocnych stromku a keru na prilis malou zahradu:-)
    jinak mam asi tu uplne klasickou akebii ten jediny druh.kvetla poprve druhym rokem.tri roky kvete plod zadny.na jaro mam objednanou silver bells
    zuzana

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, odpovídám na ten dotaz, jestli se spráší vzájemně akébie pěti a trojčetná.
    Nespráší. Poznáte to podle druhého latinského jména. Aby se mohly sprášit, muselo by být to druhé latinské (druhové) jméno stejné. V umělých podmínkách je umí výzkumníci zkřížit, ale v běžné realitě se to stane zcela výjmečně. Jakože "evoluční kiks".
    Jako příklad dávám Dýně. Spráší se vše co je Cucurbita maxima - tedy třeba hoakido a Sweet meat homestead Oregon. Nebo Cucurbita pepo - cuketa, patizon a dýně olejná. Vzájemně C. maxima a C. pepo ne, je to nereálné.
    Akébii nemám a chtěla bych, ale právě mě odrazovalo to, že tu není nějaký ucelený přehled o odrůdách a jejich plodnosti. Ale napadá mě - co se domluvit s Vaší kamarádkou a její akébie nařízkovat? Liány se dobře chytají. Dalo by se to udělat ještě teď do poloviny září. Pokud by to nebylo úplně z ruky, tak za poskytnutí nějakého letorostu na řízek i pro mě Vás to ráda naučím :)
    Lenka Eywa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Dobrý den, mám letos prvně plodící dvě akebie, jednu klasik a jednu silver bels, řízky klidně poskytnu 😉

      Smazat

      Vymazat