Kdy sklízet kamčatský zimolez?

Na tuto otázku jsem se ptala především minulý rok. Plody kamčatských zimolezů byly modré už týden, ale trpké, až se mi křivila pusa. Kdy tedy dozrají? Chutné a velmi příjemné začaly být až v době, kdy se mi už červenaly na skalce jahody a v louce kvetly kopretiny. Prvenství, co se týká sklizně ovoce na zahradě, tedy loni nakonec prakticky vůbec nezískaly.


Vrtalo mi to hlavou a tak jsem šla na internet pátrat, jak tedy poznám, že je plod zimolezu zralý. Čekala jsem nějaké složitosti s počítáním dnů, kdy na ně svítí slunce nebo zabarvení do tmava či podle zálivky a tak. Až se stydím napsat, jak jednoduché to je. A nejspíš to už všichni ostatní víte, jen mne to vlastně vůbec nenapadlo. Plod kamčatského zimolezu je zralý v ten moment, kdy sám skoro spadne do ruky. Prostě jako jiné ovoce... kdy jej netrháte z keře násilím, ale téměř při dotyku zůstane hezky v ruce. To je celé. Odteď trhám plody tak, že pod ně nastavuji misku a ty, co jsou krásně zralé, do ní spadnou při lehkém doteku.



Samozřejmě děti na tuto taktiku docela kašlou a trhají zimolezy zralé i nezralé, rovnou do pusy. Nikdo jiný zatím tyhle dobré modré plody nesklízí, až mne to překvapilo, očekávala jsem hlavně nálety ptáků. Místní ptáci si plodů schovaných pod listy zatím prostě nevšimli. Ani jsem tedy ještě nemusela zkoušet, jak se používají sítě.

A jak si zatím chuťově stojí odrůdy, které máme?

  • Amur - je chuťově výborný, rozhodně doporučuji
  • Nimfa - je chuťově výborná, doporučuji
  • Altaj - přišel mi více kyselý, určitě jej nechte opravdu dobře dozrát
  • Duet - také je takový více nakyselý, je osvěžující
  • Rebeca nebo Amfora (na sazenici byly dva názvy) - má veliké plody, plodí o dva týdny později, než jiné odrůdy, co mám. Chutná dobře, není v něm žádná výrazná chuť, spíše jen taková sladkost.
  • Průhonický letní - odrůda pro nás byla zklamáním, plody byly hrozně maličké, pořád jsme čekali až dozrají, bylo jich málo a nakonec jsme ten keřík dali pryč a pořídili jinou odrůdu. Chuťově nás neoslovil.

Přišla jsem tomuto ovoci hodně na chuť, takže ještě přemýšlím, kam bych zasadila další keřík :-) Zatím jsem se ještě nedostala k tomu, že bychom plody zimolezu mrazili, jak jsem původně zamýšlela... všechno zvládneme sníst jen tak. (A syn v kaši, neboť on mi většinu ovoce ze zahrady "jen tak" nejí, narozdíl od všech jeho kamarádů.)

Sdílení:

8 komentářů

  1. Nám letos zimolez namrzl! Jsme v mrazové kotlině a v březnu tu bylo jednu noc vážně zima. Náš zimolez ani nestačil pořádně uzrát, ale to nám nevadí. Trháme ho hned, jak trochu zmodrá a kyselý se mi nezdál nikdy. Letos už vůbec ne. Na keříčku se krčilo jen pár plodů a děti se o něj pobily. Odrůdu neznám, máme ho tu už asi 10 let.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám několik malých keříků různých odrůd, velmi blízko je stará hrušeň, kde bydlí špačci. Také jsem se obávala jejich nájezdů a kupodivu nic. Já to zas přičítám tomu, že v místech s keříky není ještě posekaná tráva, protože tam, kde sekáme častěji, jezdí špačkové po zemi jak motorové myši a slídí, co by kde uzobli.
    Také musím říci, že si zimolez získal naši velkou oblibu a možná ještě přikoupíme.
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za ten tip s tou neposekanou trávou, to je zajímavé!

      Vymazat
  3. Na zahradě mám asi 8 let amur, altaj a průhonický letní- ten zraje asi 2 týdny po prvních. Chuťově ve správnou dobu vsechny oblíbené. Překvapila mě velikost průhonického, po letech je to obr krásně kulatý keř, bohužel se rozrostl tak, že utiskuje ostatní a letos plánujeme jeho důkladné ořezání. Z kamčatek jsem zavařovala i džem a pečené kolače jsou oblíbené, ne tak sber na ně. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Mám jednoho Modrého Trimfa a je chuťově moc dobrý, starý 4 roky a tuny z něj zatím tedy nesklízíme, spíš pár bobulí rovnou do pusy.
    Teď se mi rozšířily pěstební plochy, tak mám v plánu přikoupit další keříky, jak daleko je prosím zasadit od sebe? váhám zda 1 nebo 1,5m.
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  5. Dejte je raději 1,5m od sebe, mě se po letech opravdu rozrostli
    Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, mám 35 odrůd kamčatek a všechny jsou super, jen Průhonická letní je opravdu hnusná. Napadlo mě, jestli mám tu správnou odrůdu, jakou chuť má ta vaše, pokud jste jí ochutnali?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, Průhonický letní už nemáme. Nechutnal u nás špatně, ale zásadním problémem bylo, že plody byly tak maličké, že je skoro nešlo trhat a úroda byla mizivá. Ochutnávala jsem je mnohem později než jiné odrůdy, protože jsem pořád čekala, jestli se ještě trochu nalijí a porostou. No každopádně nakonec byla pro nás ta odrůda zklamáním a nahradili jsme ji jinými.

      Vymazat