Kdy a jak ostříhat okrasnou šalvěj hajní?

Tak tohle je přesně ta informace, kterou hledáte jen jednou jedinkrát a pak už ji víte. A ještě se divíte, jak to, že se na to někdo může ptát. Vždyť je to jasné a samozřejmé. Stoprocentně se budu i já další roky suverénně tvářit, jak jsem hned jako zkušená zahradnice věděla, co s tou šalvějí mám dělat. A tak tu raději mám tento příspěvek, aby mi připomenul, že všechno se člověk musí naučit postupně a jsou chvíle, kdy prostě neví, co s tou kytkou má dělat.

Šalvěj hajní (Salvia nemorosa "Amethyst") mám poprvé a je to láska na první pohled. 
Přesně toto byl příklad stříhání okrasné šalvěje hajní (Salvia nemorosa "Amethyst"). Sázela jsem ji teprve loni na jaře a docela jsem si tuhle trvalku zamilovala. Krásně a dlouho kvete, láká včely a motýly a roste docela vzpřímeně, takže se hodí i do užších míst, kde je potřeba procházet. No a dobře snáší místní dlouhá sucha.
Teď v březnu vypadaly seschlé části okrasné šalvěje po zimě nějak takhle:


A já najednou nevěděla, jak je vlastně mám stříhat. Přecejen, jejich kulinářská příbuzná (Salvia officinalis "Culinaria") je totiž zelená celou zimu a prakticky se ani nestříhá. Ale tyto okrasné šalvěje jsou očividně v zimě hnědé a seschlé. Mám je střihnout až u země s tím, že obrůstají znovu? Nebo obrostou ze starších výhonů jako perovskie a musím jim nějakou hmotu dřeva nechat?
Články na internetu probíraly jen, jak stříhat okrasnou šalvěj ještě v sezoně, aby znovu kvetla (remontovala), ale o tom, co s nimi na jaře nebyla ani zmínka. Asi to všichni vědí. Ono by stačilo prostě jen počkat a podívat se, jestli rostlina obrůstá ze země nebo z výhonů... jenže já se mezi kojením miminka dostanu na zahradu jen po malých chvilkách a když chci něco udělat, připravit, musím využít chvíli, jakou mám. 
Nakonec jsem v jedné diskuzi od jedné milé paní zjistila, jak to s těmi okrasnými šalvějemi hajními je. Prostě vyrůstají vždycky znovu ze země a tedy staré stvoly je možné všechny dát pryč. Tak, a už to vím. Příští rok nasadím mezi šalvěje narcisky a krokusy, protože jim nic nebude stínit a využijí prostoru, než začnou růst šalvěje. A stříhat je budu brzy, aby byly ty krokusy na jaře zavčas vidět.

Sdílení:

6 komentářů

  1. Ahoj,
    zrovna pokukuji, co bych ještě pěstovala, aby to chutnalo mým čmelákům a tato šalvěj je určitě to pravé čmeláčí. A u tvé fotky si říkám, že bude ideální k plotu zvenčí. Jen aby mi ji nezničili divočáci, dokud bude malá.
    Díky za dobrý tip a ať se daří.
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, čmeláky jsem na ní také vídala :-) Doufám, že se Vašim čmelákům bude líbit!

      Vymazat
  2. Prosim,odkud jste ji objednavala? Vypada perfektne, vyzkousim take,dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brala jsem ji u Krulichů: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Salvia-nemorosa---Amethyst-----salvej-hajni Přišla v pořádku a všechny se dobře ujaly.

      Vymazat
  3. Dobrý den, máte moc hezký web. Pro šalvěj hajní jsem se nadchla, ale zdá se mi problematické ji sehnat. Stejně tak tu perovskii. Našla jsem jen semínka na jednom webu. Pěstovala jste si ze semínek nebo koupila sazenice? Levandule mi klíčí špatně, tak jsem trochu skeptická. Děkuji za radu. Erika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze semínek obvykle u trvalek vůbec nebyla úspěšná a rostlinky se mi neuchytily dobře nebo ani nevyklíčily. Tyhle jsem tedy raději kupovala už jako sazenice, konkrétně u Krulichů: http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Salvia-nemorosa---Amethyst-----salvej-hajni a dříve jsem od nich brala i tu perovskii.

      Vymazat