Mravenci na stromech

Když jsem poprvé v zahradě viděla mravence, jak lezou v řadě za sebou na ovocné stromy, přišlo mi to vtipné. Byla to taková roztomilá dálnice po kmenu, dělali jsme si z toho legraci. Až nám ale odešla první hrušeň Dicolor (Co se nepovedlo...), tak už nám ti mravenci tolik legrační nepřišli. Zjistili jsme totiž, že jsou to schopní pěstitelé mšic. Pečlivě si je odchovají a pak je jednu po druhé roznášejí na ovocné stromy a keře a přemisťují právě podle toho, kde mají mšice potravu. Dělají to v době, kdy mšice ještě nelétají.
Jakmile se pak někdo k jejich mšicím třeba jen přiblíží (slunéčko sedmitečné například), braní je, jak jen mohou. Pustili se i do mě, když jsem zkusila na jejich mšice třeba jen chytnout. Nenechají žádné přirozené predátory, aby ty populace mšic alespoň trochu zredukovali...  od té doby, co jsme to zjistili, už bereme mravence na stromech vážně a snažíme se jim přístup na strom zamezit.

Co se obvykle radí na internetu na ekologické odehnání mravenců? Následující tipy:
  • omotat kmínek stromu provázkem s aromatickými bylinkami a rostlinami. Často se uvádí: máta, šalvěj, hřebíček, skořicové rolky, levandule, pelyněk. Někdy to nezabírá, někdy ano. Ovázání je nutné občas obnovovat. Nezapomínejte také na kůly s úvazem, že kterých mohou mravenci na strom také přecházet. Každopádně u nás to absolutně nezabíralo, mravenci si vesele lezli dál, bylinky nebylinky.
  • umíchat blátíčko z jílu, oleje a sypkého koření (paprika, skořice, mletý hřebíček, pepř) a pomazat jím kolem dokola kousek kmenu. Nevýhodou je nutnost obnovy "nátěru" po dešti. 
  • ke keřům lze na zem rozsypat rozdrcenou školní křídu a opět také pepř, hřebíček, skořici. U nás jsme sypali celé skořicové sáčky a na mravence to vůbec nepůsobilo, bohužel. Škoda té skořice.
  • keře lze mulčovat listy máty, kterých obvykle bývá hodně (máta se velmi rozrůstá), takže o ně není nouze,
  • v nouzi by měla pomoct i stará zubní pasta či nepoužívaná voňavka, nebo zapravit při sázení do půdy větší množství kávové sedliny,
Vše směřuje k tomu, aby mravenci ztratili stopu na stromy a nešli na ně. Třeba u nás jim ale tyhle vůně v podstatě vůbec nevadily. Touha po pěstování mšic a jejich sladké šťávě prostě byla asi silnější. Navíc jsme na zahradě měli dříve spousty a spousty mravenišť, možná o ty stromy bojovali i mezi sebou.

Museli jsme přejít na silnější zbraně, abychom ochránili naše ovocné stromy. Našli jsme si lepové pásy na stromy od Biocontu a koupili je, že s nimi stromy obalíme. Na pár let se z toho stala každoroční, hrozně nepříjemná činnost. Doteď jsem nepochopila, jak si výrobce představoval, že asi lidi ty pásy na stromy dávají... pásy nebylo za co chytnout, ruce jsem měla upatlané lepem, ať jsem se snažila, jak jsem se snažila. Umývala jsem to z nich hodiny. V rukavicích ty pásy na stromy namotat moc nešly, nehledě na to, že se tím rukavice vlastně zničily. Bylo to každoroční peklo ty stromky omotat.
Kamarádka mi poradila, ať si jen koupím lepidlo na mravence v kelímku a nanesu přímo na kůru stromů, je to jednoduché. Jenže dědeček mne od toho odrazoval: "Ne tu kůru prostě žádná chemie přijít nesmí, ten strom to všechno vstřebá a máš to pak v tom ovoci...". Nikdy těmhle chemickým věcem nevěřil a byl dost opatrný. A já raději taky. I když jsem měla kelímek s lepidlem koupený, nějak jsem se nerozhoupala jej nakonec použít a opět pracně omotávala kmeny těmi lepovými pásy, jen aby nešlo to lepidlo přímo na kůru. Až do letošního roku.

Na eshopu Biocontu jsem místo těch obvyklých lepových pásů našla Vermiflix – lepidlo ve spreji. Nic světoborného, prostě lepidlo jako to v kelímku, akorát jsem k němu dostala od kamarádky i dobrý tip. Namotat si na kmen stromu kus pečicího papíru, ovázat v klidu provázky, aby to drželo, a pak nastříkat sprejem to lepidlo. A tak mi skončilo trápení s omotáváním stromů. Teď je to celkem rychlé. Pásy musím dělat trochu větší, protože to lepidlo ve spreji je takové tekutější a stéká dolů. Jistě by to stejně šlo dělat i s tím lepidlem v kelímku, prostě natřít tu vrstvu pečicího papíru tím.

Ochrana stromů proti mravencům.
Ještě raději dodám, že mravenci umí být pro zahradu i užiteční. Jsou takovou úklidovou četou na zahradě, uklízí mrtvé živočichy, semena, spadaná jablka či jiné ovoce, provzdušňují půdu systémem chodeb, žerou škůdce (např. housenky, které požírají zeleninu). Proto jim přístup na stromy omezuji, ale nesnažím se je v zahradě ničit. Zas tak moc jich tam nemáme, že by byla narušená ekologická rovnováha a škodili by plošně našim rostlinám.

A co vy? Jak řešíte mravence, kteří na stromy roznášejí mšice? Co se vám osvědčilo?

Sdílení:

6 komentářů

  1. Ahoj,
    k tomuto tématu mám dvě poznámky:
    nevím, jestli v případě, kdy kůra stromu není úplně hladká, mravenci papír nemohou podlézat (nemáte tuto zkušenost?)
    co vím jistě je, že lepící pásy nebo cokoli lepkavého nemá cenu používat v období, kdy je ve vzduchu spousta pylu, jako v těchto dnech. Loni jsem byla docela mrzutá, že přišlo do dvou dnů tolik práce vniveč. Takže raději ještě počkat.
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stahuji ten pečicí papír na několika místech provázkem a mravenci nepodlézají. Nicméně ještě nemám pořádně hrbolatou kůru stromu, takže nevím, zda to nakonec u nějakého stromu nepřekonají.
      S tím pylem mi to nedošlo,... už je část toho lepkavého různě oblepená pylem a prachem. Nicméně mravenci tam nejsou, asi ještě nezjistili, že už "jde projít". Zkusím jim brzy tím sprejem tu lepovou vrstvu obnovit pro jistotu. Díky moc za tip.

      Vymazat
  2. Dobrý den Jitko, před pár dny jsem objevila Váš blog a je tady krásně navíc nacházím velkou spoustu užitečných informací a zkušeností.
    Mravenci na stromech nás také hodně trápí a kamarádka mi doporučila LEP CHEMSTOP ECOFIX který jim parádně funguje a je prý i eko.
    https://www.kukacka.cz/lep-chemstop-ecofix-na-lapace-hmyzu-250ml/_dscnt/696724135485917?utm_source=google-merchant&utm_content=lep-chemstop-ecofix-na-lapace-hmyzu-250ml&utm_medium=prc&utm_campaign=prc_campaign&gclid=CjwKCAjw7_rlBRBaEiwAc23rhuse7UEFsZ7Uxz6oT4U3yJjuuHRO9YhCU14RHxtygpdsXIRodHTWxRoCHrAQAvD_BwE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tip. To bude podobné jako ten lep, co jsem měla. Nevíte, jak dobře nebo špatně se na kůru nanáší?

      Vymazat
  3. Viděla jsem video, které mě jednak pobavilo, ale taky poučilo. Na likvidaci mravenců prý stačí obruč a hromada šišek. Snem každého mravence je bydlet v hromadě šišek a ta touha je tak silná, že mravenci z celé zahrady se shromáždí právě v ní. Umístíme tedy obruč na nějakém vhodném místě, aby se šišky nesypaly kolem, nasypeme materiál a čekáme. Potom je můžeme všechny zlikvidovat na jednom místě a nemusíme pronásledovat každého jedince zvlášť. Já mám materiál jednak pod jedlí, kde mi mravenci nevadí a jednak pod Asiminou, kde od nich očekávám, že poslouží jako opylovači. Uvidíme, zda to vyjde, ale prý je to recept zaručený.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Já se chystám ke stromům zasadit matu 2cm od kmene tak uvidíme jestli se odstehuji

    OdpovědětVymazat