Jak na mravence na stromech (verze rok 2024)

O mravencích, kteří nám na stromy ve velkém nosí stovky mšic, jsem už psala (v roce 2019). Mravenišť máme po celé zahradě obrovské množství. Dá se říct, že kde hrábnu nebo kopnu, tam je mraveniště. Nijak by mi tito "uklízeči" zahrad nevadili, nebýt jejich záliby v chovu mšic. Už mají na svědomí kromě hrušně a angreštů taky jednu broskvoň a některé maliníky. Opravdu jim každý rok potřebujeme zamezit v přístupu na stromy, jinak by nám z některých stromů nic moc nezbylo.

Letos zkouším novinku od Biocontu - Steinernema feltiae

Možná si pamatujete, že s omotáváním lepivých pásů na stromy jsem měla potíže. Ulepené ruce, ulepené rukavice, ulepené stromy a celé to bylo hrozně pracné. Se sprejem Vermiflix to bylo lepší, ale ne o tolik. Obalila jsem stromy papírem (na stromy to fakt přímo dávat nechci) a zkoušela postříkat tím sprejem. Bylo to tak nějak všude kolem, jen ne na tom papíru, ulepené ruce jsem měla taky. A to jsem ještě vůbec nevěděla, jak moc rizikové takové lepové pásy mohou být pro malé ptáky a třeba i netopýry, bohužel: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/zahrada-ptak-netopyr-zraneni-lepovy-pas-priroda-ochranci-vysocina-pavlov.A220916_683728_jihlava-zpravy_mv , další informace tady: https://zivauni.cz/pri-nespravnem-pouziti-mohou-lepici-pasti-na-hmyz-zapricinit-tyrani-drobnych-obratlovcu-hlavne-ptaku/

Bylo by to tíživé rozhodování, jestli zkoušet nanést nějak tenoučkou vrstvičku lepu na pruh papírové pásky, aby se na ni nemohl zachytit pták (kdo víte, jak na to, aby to bylo pro ptáky a netopýry bezpečné, dejte mi vědět postup...), a nebo nechat stromy mravencům napospas. Naštěstí mi to ulehčil Biocont. Věděli jste, že nabízí hlístice proti mravencům? Jejich přípravek Nemaplus Antfree obsahuje Steinernema feltiae, parazitické hlístice, které by měly způsobit, že v místě jejich aplikace si ti mravenci nebudou nějakou dobu dělat hnízda: https://www.biocont.cz/nemaplus-antfree-steinernema/

Takže jsem objednala milé Steinernema feltiae, hned na to přišla chladná vlna a mrazy, takže jsem je uskladnila v lednici (krátkou dobu to jde) a pak rozmíchala ve vodě a zalila tím místo pod stromy a keři, kde ty mravence nechci. Po dobu dvou týdnů je potom potřeba udržovat tato místa vlhká, takže jo, je s tím krapet víc práce, ale stejně je fajn ty stromy v tomto suchu trochu zalít.

Nemaplus Antfree se může aplikovat v dubnu, když je teploty půdy minimálně 8 °C. Jak se měří teplota půdy, to teda moc nevím, ale v době mrazíků jsem ty hlístice raději schovala do lednice. Uskladněné v lednici mohou být maximálně 6 týdnů.

Zatím to pomohlo a mravenci na těch stromech nejsou. Tak mi držte pěsti pro štěstí, ať to co nejdéle vydrží a fakt funguje.

DOPLNĚNO PO PÁR DNECH: Bohužel po pár dnech mám mravence na stromech opět a zase. Věřím tomu, že hnízda si odstěhovali z dosahu hlístic, ale to jim nezabrání putovat z větší dálky a jít na strom bránit svoje chovné mšice. Jak jim mám, sakra, zamezit v tom, aby lezli na stromy a přitom neohrozit místní ptáky a netopýry?
Nakonec jsem popadla papírovou lepicí pásku, kterou mám doma na ekologické balení balíků pro prodej věcí na Vinted. Je z Econea, lepidlo má na bázi přírodního kaučuku a já na ni doma nedám dopustit (https://www.econea.cz/products/papirova-lepici-paska). Už jsem zkoušela i jiné papírové pásky, ale tahle je prostě top. Tuhle svoji oblíbenou lepicí pásku jsem nalepila na kmen stromu. Pak jsem vzala vždy proužek, zabalila jej přes podélnou stranu do lepivé ruličky a nalepila na tu spodní vrstvu (lépe to drží přitisknuté). Prostě chvilková piplačka, při které ale nemám ulepené ruce plné toxických látek z chemstopu a podobných šíleností. A ono to opravdu funguje. Nejspíš to po prvním dešti budu muset obnovit, ale na chvíli to mravence zastavilo. Hurá. Lepidlo je slabé, takže ptáky neohrozí. A pořád budu kupovat ty hlístice a zkusím odradit mravence, aby si dělali hnízda přímo pod nejvíc ohroženými stromy a keři.

Situaci zachránila moje ekologická papírová lepicí páska na balíky z Econea. Prostě jsem ji zamotala do ruliček a nalepila. Mravence to chytne, ptáky ne. Lepidlo je na bázi přírodního kaučuku a nejspíš to budu muset běhat obnovovat po každém dešti.

Jestli znáte lepší bezpečné řešení, jak zamezit mravencům lézt na stromy, tak sem s ním, jsem jedno ucho...

Rychlá záchrana papírovými páskami (ta lepší z Econea je vzadu) a doplňuji to hlísticemi z Biocontu. To je můj tip na mravence na stromech.

PS: Nechci mravence zabíjet. Jsou v zahradě velmi užiteční. Věděli jste například, že jsou přirozeným nepřítelem klíšťat? Možná pro ta neskutečná množství mravenišť po celé zahradě nemáme já ani děti z naší zahrady klíšťata (a to se nám tam prohánějí sousedovic kočky, které je roznášejí u sousedů a jinde). Z jiných zahrad je máme, z naší ne. Nepoužívám tedy například kukuřičnou mouku, která by mravence zahubila.

Sdílení:

2 komentářů

  1. Možná vyzkoušejte tohle
    https://hnojik.cz/postrik-na-msice/
    Ale nevím, jestli to nepobije i mravence... Jinak hnojík používám moc ráda.
    Přeji, ať se daří
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za zajímavý tip. Hnojík už chci nějakou dobu vyzkoušet, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Nenapadlo mne, že by mohl odrazovat mravence...

      Vymazat