Zelená střecha v polostínu

Může být vlastně taková zelená střecha někde ve stínu či polostínu? No ta maličká pro zahradní domeček pro našeho syna určitě ano. Můj táta nám poskytnul pevné desky, trámy, materiál a manžel domeček namyslel a vytvořil. A právě díky tomu jsem se mohla lehce zasnít a zkusit si říct o zelenou střechu. Díky pořádnému dřevu to nosnost na nějaký 8 až 10 cm vysoký substrát rozhodně má.
Čerstvě osázená zelená střecha dětského domečku na hraní.

Domeček a tedy i celá střecha je vlastně pod višní. Začala jsem tedy hledat informace o tom, jestli se vůbec zelené střechy můžou do polostínu a stínu dávat a čím je tedy osázet. Podařilo se mi najít parádní a velmi užitečný materiál – diplomovou práci Kristýny Jílkové na téma "Rostliny pro střešní zahrady". Najdete ji zveřejněnou přes systém Theses.cz: https://theses.cz/id/elh1dk/zaverecna_prace.pdf
Těch rostlin, co jde použít! Sivutka, menší okrasné česneky, pažitka, kociánek, pupava, stříbřenka, černohlávek, rozchodníky, netřesky, silenka, divizna brunátná... a třeba taky zběhovec, zvěšinec, krokusy a drobné jarní cibuloviny...
Jak jsme tady tu zelenou střechu podomácku vlastními silami dělali? Základ střechy jsou dřevěné desky:
Základ střechy tvoří dřevěná prkna.

Na tu plochu přišla jezírková folie, která nám přebývala z jiných prací a měli jsme ji celou dobu na půdě. Do spodní části jen manžel dal další desku, která drží drenážní část z různých zbytků okrasných kamenů a kamínků, které jsme si schovávali a nebylo je kam dát. Pod drenážní částí je umístěný malý okap, který vede do malého sudu. V něm potom bude mít syn vodu na hraní:
Drenážní část z různých kamínků drží dřevěná deska proti sesuvu.
Na takto připravenou střechu přišel substrát. Nechtěli jsme kupovat nějaké hotové směsi, ale snažili jsme se využít, co bylo po ruce a k dispozici. U nás tvoří základ směs písku, štěrku a různé suti, která zbývala různě po stavbě. Do tohoto základu jsme míchali kompost z kompostárny. Celou směs jsme vylehčovali zakoupeným keramzitem (ale jde využít například i perlit):
Vařila myšička kašičku.... aneb míchání pískoštěrku, kompostu a keramzitu na DIY substrát pro zelenou střechu.
Tento substrát jsem v kýblech nosila a postupně z malého žebříku rozprostřela po celé té malé střeše. Byla to docela náročná práce.
Substrát jsem dala na střechu a pak pořádně prolila vodou z hadice.
Prolila jsem jej vodou a čekala, jestli mi na té střeše vůbec něco zůstane. A zůstalo. Pak už jen zbývalo zasadit tam vybrané rostliny a ze začátku je zalévat, než se chytí a postupně rozrostou. O volbě rostlin ještě nejspíš napíšu samostatný článek, až podle toho, jak se kterým bude dařit a jak se které uchytí. Nicméně zkouším to s těmito: hodně černohlávku jako základ (některé jsem přesazovala z naší louky), rozchodníky a mateřídoušky na horní část více vystavenou slunci, hvozdíky, mechovec, kociánek, hlaváč na zkoušku  cibulky krokusů a také kosatečku síťkovaného. 

Tak jsem zvědavá, jak ta naše zelená střecha poroste a jak se jí bude dařit. Počítám s tím, že ji stejně budu muset občas v létě zalít a také nejspíš i možná trochu vyplet v začátku, než se rostliny zapojí (od bodláků a možná i pýru...).
Ještě nás bude příští rok čekat druhá zelená střecha - maličká stříška nad druhým dřevníkem. Tentokrát úplně ve stínu. Jsem zvědavá, jaké si pro ni nakonec vyberu rostlinky a jak se jim bude dařit.


Sdílení:

4 komentářů

  1. Dobrý den, zajímalo by mě jak zelená střecha dopadla.Chci stavět malou boudu na nářadí ale vysokou asi jen 1.5m a zároveň 40cm pod úrovní terasy.Tzn. že se na tu střechu budu neustále dívat,proto mě napadlo že zelená střecha by byla krásná na pohled než koukat na plech či šindel.Jak jste dopadli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky se už začínají sazeničky rozšiřovat, hlavně mateřídouška a hvozdík je velmi pěkný. Akorát cibuloviny se nijak neujaly a nerostou. Občas tam doletí i nějaký plevel, takže to možná budu muset se žebříkem jít odplevelit, aby tam byly jen ty rostliny, které chci. Zkusím se dostat k tomu, abych napsala článek, co jsem tam dávala za rostliny a co přežilo a čemu se daří. Určitě doporučuji do toho jít, je to velmi pěkné zpestření takových ploch.

      Vymazat
  2. Dobrý den, s napětím čekám na další zprávu o vaší zelené střeše po roce. Moc Vám fandím. Chci dělat něco podobného také v polostínu, Jak to dopadá s druhovou skladbou přeživších rostlin? Co dřevěná konstrukce? Držím Vám palce a zdravím. Veverka 🐿️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bohužel jsem zjistila, že je opravdu nutné u nás i tu střechu zalévat. A jak je výš a není na ni vidět, tak na to zalévání nemyslím. Jak byla velká sucha, tak mi většina rostlin poschla. Cibuloviny to taky moc nezvládaly. Přežily jen rozchodníky a mateřídoušky. Jak budu mít trochu peněz, zkusím znovu rostliny nakoupit, dosadit a tentokrát už nezapomínat zalívat v suchu...

      Vymazat