Komule Davidova

Pod tajemným názvem se skrývá tzv. motýlí keř, ještě jej můžete znát i pod názvem "letní šeřík". Reakce na internetu se shodují, že na něm velmi rádi sedávají motýli a právě proto zaujal moji pozornost a zvažuji jej dát do zahrady, i když nese nálepku vysoce invazivní rostliny.

Květy opravdu šeřík připomínají. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)
Teď, v červenci, už jsou vidět hezky rozkvetlé komule v některých zahradách. Z bližšího pohledu mi ale keř rozhodně nepřipomíná. Komule spíše vypadá jako trs velké traviny, kterému někdo přidal lístky a na konce stvolů umístil šeříky. Určitě bych jej nedala jako výrazný soliterní keř do zahrady, spíše mu to bude slušet někde v pozadí jiných květin, tak, aby byly vidět především ty hezké květy.

Při výběru barevným variant květů musí také člověk dopředu počítat i s barvou rezavou. Proč? Protože komule kvete celkem dlouho a uschlá květenství na keři zůstávají také. Nejlépe je to vidět na obrázku níže:

Ke květině rozhodně patří i uschlá květenství. Vpravo je kultivar se světlými listy. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/ a https://commons.wikimedia.org/)

Pokud je u někoho na zahradě nevidíte, tak je to tím, že je pravidelně odtrhává. Jinak by měl být keř celkem nenáročný na pěstování, stačí mu obyčejná půda, žádné hnojení. Komule se celkem rozroste (2x2 metry) a nejlépe vykvétá na plném slunci. Přes zimu prý někdy vymrzá, takže se na jaře seřezává a znovu vyraší.

A jak je to s invazivitou? Podle článku Když kvete motýlí keř to příroda nemá s motýlím keřem zrovna jednoduché. U nás jej zatím nic "nežere", takže si může rychle a vesele vytlačovat původní druhy rostlin. V okolí zahrady máme hezké louky, možná to s invazivní komulí riskovat nakonec nebudu. A nebo bych jí musela cíleně odtrhávat uschlá květenství a to se mi určitě nebude chtít (kvete od července do října).


Další čtení o komuli:
http://www.magazinzahrada.cz/stromy-a-kere/motyli-ker-miluje-slunce.html
http://www.zahradni-centrum-pisar.cz/index.php/odborne-prednasky/20-motyli-ker-buddleia
http://cs.wikipedia.org/wiki/Komule_Davidova
http://www.osel.cz/index.php?clanek=3611

Obrázky:
* Photo of the panicle of Buddleja davidii cultivar 'Autumn Beauty', taken Portchester, UK. By Ptelea (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddleja_davidii_%27Autumn_Beauty%27_panicle_1.jpg
* Photo taken at the Longstock Park Nursery, UK, NCCPG national buddleja collection holder, August 2012. By Ptelea (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddleja_davidii_%27Fascination%27_panicle.jpg
*  Photo taken at Longstock Park, UK, August 2012. By Ptelea (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddleja_davidii_%27Dart%27s_Papillon_Blue%27.jpg
*  Photo of Buddleja 'Buddma' = MOONSHINE taken at Longstock Park nursery, UK, By Ptelea (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddleja_Buddma_%27Moonshine%27.jpg

Štítky:

Sdílení:

1 komentářů

  1. Existují odrůdy s označením chip, které jsou sterilní.

    OdpovědětVymazat