Co tedy dělat s tou aronií?

Konečně jsem naši aronii (temnoplodec, Aronia melanocarpa) tento rok ochutnala. Několikrát. A nechtějte vědět, jak se mi zkřivila pusa, tohle ovoce opravdu není na konzumaci za syrova. Trpkost se zráním nevytrácela, nýbrž to bylo ještě horší. Nakonec jsem celou aronii prohlásila v září za zralou, otrhala do poslední kuličky (ptáci letos přijdou o pochoutku) a donesla do své kuchyně a vymýšlela, co s ní.
Proč ji vlastně pěstuji? Plody mají pomáhat na vysoký krevní tlak a především obsahují i rutin, který potřebuji pro zdravé cévy (ano, je i v pohance, ale tu až tak moc ráda nemám). A keř se na podzim nádherně barví. Když nic jiného, říkala jsem si, že jeho plody potěší minimálně okolní ptactvo.


Na úvod bych měla podotknout, že nejsem fanoušek pěstování ovoce či zeleniny, která není chuťově nic moc. A už vůbec ne toho, abych takové plody propašovávala do jídla svému muži či synovi jen ve jménu zdraví. Když už něco pěstuji a chci jíst, musím to umět upravit tak, aby jídlo dobře chutnalo a ta plodina, v dnešním případě aronie, hrála v jídlu hlavní roli a ještě všem chutnala. A to byl u aronie oříšek.
Už na diskuzních fórech bylo jasné, že aronie lidi většinou zklamala. Někteří přemíru plodů (i malý keříček plodí opravdu obrovské množství bobulí) řešili zkvašením a výrobou vína, které nakonec příliš neoslnilo a ani jeho výroba nebyla jednoduchá. V buchtách to taky nebylo žádné terno a likér taky nebyl nějak oslavován. Marmeláda byla příliš tekutá, kompot prý nic moc. Příprava kandovaných plodů byla extrémně pracná a z pohledu zdraví žádná výhra kvůli velkému obsahu cukru.

Malá miska (tak půl kila) aronie, k tomu pár šípků, co s nimi?
Pro začátek jsem tedy zkusila výrobu sirupu podle tohoto článku: http://www.prostezdravi.cz/recept-na-sirup-aronie-aneb-cerny-jerab-akci/. Pořádný normálně vařený sirup. Jak píše autorka v článku, existuje i sirup za studena, ale moc dlouho nevydrží, je náročný na hygienu při přípravě a riskujete plísně. A já raději přijdu o vitamín C a pár antioxidantů, které si do těla dostanu jinak, než bych riskovala plísně. Musím přiznat, že mi sirup při vaření nevoněl. Kuchyní se linul takový zvláštní odér a myslela jsem si, že tohle určitě jíst nebudu. Po schlazení ale odér pominul. Vařením bobulky pukly a vylouhovalo se z nich dobře barvivo (jak se to louhuje zastudena nevím). Na zvláštní výraznou chuť jsem si musela zvykat, nabídnout někomu limonádu z aroniového sirupu je možná na první ochutnání moc silné sousto, nicméně v jogurtu, zmrzlině a krupičné i ovesné kaši byl sirup vynikající – dodal jídlům jemnou, ale netypickou chuť a krásnou barvu. Něco, co chcete zopakovat a má to své sezóní kouzlo. Tyhle dobroty chutnaly synkovi i manželovi a myslím, že podávat návštěvám "smetanovou zmrzlinu s aroniovým sirupem" či baštit na večeři "šafránovou krupičnou kaši přelitou aroniovým sirupem" zní luxusně a noblesně.

Na sirup ještě nemáme koupené hezké zavírací lahve, na příští rok musím koupit. Chutnal nám ve zmrzlině i v jogurtu.
Protože ale sirupy v naší rodině téměř nepoužíváme, lahvička z půl kila aronie nám vystačí tak do vánoc. Na další rok se tedy chystám vyzkoušet i další tipy na aroniová jídla, nápoje, dobroty:

  • Aroniový čaj – ten jsem si zkusila nasušit z pár plodů už letos, pila jsem ho neslazený a chutnal dobře a tak nějak exoticky, necítila jsem žádnou svíravou chuť. Musela jsem jej ale nechat dlouho louhovat. Ve směsi s šípky bude pro milovníky ovocných a bylinných čajů výborný.
  • Čerstvá aroniová šťáva s jablečným moštem – kombinace jablek a aronie, obojí sklízených v září, se přímo nabízí. Na diskuzích byli lidé celkem nadšeni z kombinace aroniové šťávy a čerstvého jablečného moštu. Aronii připravovali tentokrát za syrova, rukou rozmačkané plody prosypali trochou cukru a na druhý den přes plátýnko vymačkali šťávu (Je podstatné nepoužívat odštavnovač, protože prý naruší ochrannou vrstvu semínek a do moštu se uvolní třísloviny a hořčiny a zkazí chuť.) Jablečný mošt musí převažovat. Nápoj je určený k velmi rychlé spotřebě, až se příště nachomítnu k jablečnému moštu, kombinaci vyzkouším.
  • Horké jablko s aronií – ohřátý jablečný mošt se nechá chvíli vařit se sušenými aroniemi, skořicí, hřebíčkem a kardamomem. Nápoj se nechá chvíli odstát, aby se aronie vylouhovala, odstraní se aronie i koření a pije teplé. Taky vyzkouším časem.
  • Aroniové sušenky, müsli tyčinky, granoly a kuličky – na internetu koluje několik anglických receptů na ovesno-aroniové sušenky či müsli tyčinky a granoly do jogurtu právě s příměsí sušených plodů aronie. Obvykle se sušené aronie rozmixují a přimíchají do těsta na sušenky, tyčinky, muffiny, ovocné chlebíčky a podobně. Tohle mne zaujalo, příští rok aronii suším a zkouším. Trochu mi v těch sušených plodech vadí ta zrníčka, tak jsem zvědavá, zda se to v tom těstě ztratí.
  • Domácí ovocné želé pásky – jablečným sušeným želé páskům by měla dodat chuť a barvu, viděla jsem obrázek, ale recept zatím nemám.
  • Domácí želatinové bonbony – aronie by jim měla dodat zajímavou příchuť i barvu. 
Šípkovo-aroniový čaj chutnal tak nějak exoticky.
A jeden zvláštní tip nakonec: Pár bobulí schovaných v mražáku by na jaře o velikonocích prý mělo zajistit pěknou barvu vajíčkám. Co se týká dalších obvyklých receptů, marmeládu zkoušet nehodlám, odradily mne špatné zkušenosti diskutujících s přípravou a popravdě, nejspíš dám vždycky přednost marmeládě jahodové, až tak moc doma marmelády nepoužíváme. Kandovaná aronie je příliš pracná. Alkohol nepijeme, takže víno a likér pro nás určitě nebude. Aronie není šťavnatým ovocem, semínka uvnitř mi při jídle celkem vadí, takže o kompotu ani neuvažuji.

A co děláte s aronií vy?

Několik odkazů k tématu:
Recept na sirup
Recept na sirup a tipy na využití
Müsli tyčinky s aroniovou marmeládou (anglicky)
Několik aroniových receptů (anglicky)
Článek o aronii
Jablečný rosol z aronie

Sdílení:

19 komentářů

  1. Dobrý den, já vařím z aronie marmeládu, ale nepoužívám ji na chleba s máslem... to si dám raději taky tu jahodovou. Používám ji ke svíčkové na smetaně místo brusinek, a nebo k sýrům :) Musí se při vaření marmelády použít více cukru a přidávám i kapku rumu na ovonění.... ke svíčkové mám raději než brusinky!

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip na sirup, určitě vyzkouším i horké jablko s aronií.
    Co my děláme s aronií? Naši sice statečně jedli občas kompot, ale já jsem se nepřinutila. Ale je chutné (a barevně zajímavější) přidávat několik kuliček do hruškových kompotů. Většina našich bobulek vždy posloužila pro zdraví místním kosákům :-)
    Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zajímavý nápad, určitě to ty kompoty krásně obarví, náš sirup má krásnou tmavě červenou barvu.

      Vymazat
  3. Jitko, já jsem letos zkusila z arónie vyrobit likér a rozhodně nelituji :-) Pokud máte doma arónie nazbyt, vyzkoušej a třeba vám bude taky chutnat :-) http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2015/09/vanocni-liker-od-agnieszky.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odkaz na pěkný článek a milý blog. Alkohol s manželem nepijeme, ale je to výborný tip na zajímavý vánoční dárek, tak jako u vás.

      Vymazat
  4. Dobrý večer, já dělám z aronie pečený čaj. 1 kg aronie 1 kg různého ovoce nakrájeného na kousky 1 kg cukru 5 hřebíčků 1 citron bio nakrájet se slupkou ,trochu rozinek. Ve vyšším pekáči při 180 stupních pečeme 40 min. Horké do skleniček a otočit dnem vzhůru.Mě chutná moc.Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi Vám děkuji za recept, pečené čaje jsem ještě vůbec nezkoušela.

      Vymazat
  5. Áronie je trpká, ale já chodím a uzobávám, na tu chuť jsem si zvykla a už mi nevadí. Mísu bych na posezení nesnědla, ale když jdu takhle kolem, pár kuliček... :-)
    Dobrá je na koláč v kombinaci s hruškami, děláme z ní pečený čaj, ten zase míchám s jablky, výborné je z ní čatní - k masům, k sýrům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář, třeba jí časem taky přijdu na chuť :-)

      Vymazat
  6. Z aronie je dobrý pečený čaj. Pokud jde o tekutou marmeládu, tak bych postupovala stejně jako v případě jiného špatně želírujícího ovoce - prostě přidat extra pektin, anebo alespoň trošku ovoce, které ho má dost.Mně tedy chutná i syrová, když se chytí v pravý čas, není zase tak strašlivě trpká (ale může v tom hrát docela roli i konrétní místo, kde roste. Je možné, že v některých lokalitách z ní nikdy zázrak nebude).

    OdpovědětVymazat
  7. Abych trochu zlepšila pověst aronie - my ji sháníme každý rok a považuju jí skoro za zázrak. Vařím z ní sirup pro děti, nijak přeslazený, děti mají rádi nakyslé. Likér vařím také, na dlouhé zimní večery :-) Letos jsem poprvé zkusila marmeládu a nijak špatně mi neželírovala, prostě jsem vzala pytlík gelfixu a fungovalo to. Je pěkně hustá a pro mě chuťově srovnatelně výborná jako rybízová. Letos přijde do lineckého cukroví. A dužina, která mi zbyla po lisování šťávy se po usušení dá výborně využít právě jako čaj. Sice nevím, jak dlouho to vydrží, ale je usušeno tak, že šustí. V kombinaci s černým čajem je to lahůdka. Syrové plody jsou pro mě pro svoji trpkost nepoživatelné, nejde to. Někde jsem četla, že aronie se sklízí když je vyzrálá a sladká...je to blábol. Ve východních čechách jsem ještě sladkou aronii neviděla. Takže abych to shrnula, na přes rok si zasadím aronii vlastní a budu doufat, že začne plodit co nejdříve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vaši zkušenost s tou marmeládou, to jsem ráda, že to s ní jde. A taky je zajímavý tip s využitím dužiny po listování šťávy, to by mne nenapadlo. Díky.
      Jinak u nás plodila aronie hned rok po zasazení, vždycky jsem se až divila, kolik plodů ty maličké rostlinky vyprodukovaly.

      Vymazat
  8. Z aronie dělám sirup, který máme raději než malinový. Takhle: 3 litry aronie normálně rozmixuju, nezhořkne to, naopak ta chuť je pak jako trochu do mandlova, přidám 1 a půl litru vody a 4 dekagramy kyseliny citronové. Nechám 24 hodin odstát, pak dám překapat přes plátno a vařím. Stačí 5 minut, jen co se sebere pěna, a horké plním (když to udělám nešikovně, prská a bublá, ale šikovná holka si s tím samozřejmě poradí). Láhve položím a nechám ležet do vychladnutí. Vydrží klidně i dva roky.
    Jinak - vážně bych chtěla vidět, jestli aronie může na stromě vůbec někdy přemrznout. Letos jsem se o ni prala s hejnem ptactva už začátkem srpna, a ani tak jsem jí moc nezachránila. Jiné roky jí zpracovávám na šťávu a pečený čaj a falešné brusinky vždy 4 až 5 bramborových košíků, letos s bídou jeden. Hanča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za výborný tip, nenapadlo mne tu aronii do sirupu rozmixovat. Ten pečený čaj je taky výborný nápad.

      Vymazat
  9. Z aronie děláme sirup za studena, já bobulky po odležení i mixuji. Je dobré šťávu pak přecedit přes velmi jemné nekovové sítko ev.pláténko a potom postupně přimíchávat cukr. Cukru se dává poměrně dost, vzniká pak opravdový sirup, ve kterém není obsažená volná voda, kterou potřebují ke svému životu plísně a bakterie, proto se správně připravený nekazí. Mám vyzkoušené, že vydrží ve sklepě (položený, aby k víčku neměl přístup vzduch) 2-3roky bez jakékoli újmy. Chuťově výborný, Používáme jako běžný sirup anebo v zimě jako super zahřívací nápoj, po zalití horkou vodou. Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za zajímavý tip, jak udělat sirup za studena a přitom tak, aby byl bezpečný!

      Vymazat
  10. Já mám arónii mooooc ráda, uzobávám ze stromu, dělám sirup, likér, suším a přidávám do pečeného čaje. Luxusní je marmeláda z arónie a jablíček, opravdu lahoda :-) v případě zájmu můžu poslat recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, kdybyste chtěla, tak budu moc ráda za ten recept na marmeládu z arónie a jablíček (mail vysnenazahrada@gmail.com). Předem velmi děkuji.

      Vymazat