Podzimní výzdoba zahrady

Podzimní výzdoba vstupu do domu či zahrady se obvykle rovná situaci "no tak někam umístím ozdobnou dýni" a nebo u nás na vesnicích a v okolí nebývá vidět žádná. Ještě před pár lety jsem se na zdobení českých zahrad dýněmi dívala poněkud skrz prsty, přišlo mi to jako zbytečné přejímání amerických zvyků, které k nám nepatří. Krásně ale změnil můj pohled na dýně a světélka tento pěkný článek: 31. října ... noc předělu mezi živými a mrtvými...
A od té doby se na dlabání dýní (či řep po keltsku) nedívám tak přikře, naopak si chystám celou nástěnku, jak třeba budu zdobit v říjnu naši zahradu jednou já. A to nejen dýněmi.

Maličké dýně, i ty větší, se hodí na lemování cestiček a chodníků. A z okrasných tykví jsou půvabné vázy, určité kouzlo nezapře ani "obyčená" dýně jako květináč. (Zdroj obrázků: http://www.bhg.com/, http://inthesunnyspot1.blogspot.nlhttp://circadee.com/ a http://allureeventconsulting.blogspot.cz/)
Krásné barvy a tvary zahradě dodají například i javorové listy. Já sice javory nepěstuji, ale mají jej sousedé a rostou v blízkém lese.

Krásně zářivé javorové listy se mohou lehce pohupovat ve většu nebo zdobit vstup do domu. Větší trvanlivost by asi měly získat po krátké lázni ve včelím vosku, to ale zatím nemám vyzkoušeno. (Zdroj obrázků: http://www.goodhousekeeping.com/ a http://blogg.skonahem.com/)
Další parádu udělají věnečky z plodů ze zahrady či lesa, kaštanové dekorace, šišky, mech, šípky a vřes.

Věnečky z plodů ze zahrady jsou působivé a nasbírané kaštany se hodí ke květináčům na terasu. (Zdroj obrázků: http://minttree.tumblr.com/ a http://tradgardsflow.blogspot.cz/)

Na podzim se začíná už brzo stímat a pro ty, co dorazí z práce až někdy se setměním a z podzimní výzdoby zahrady by nic neměli, jsou jako stvořené všechny ty dýňové lucerničky a vyřezávané domečky, svítilny, ježci:

Dýně jako svítilny mají své kouzlo. A do ježečků využijete vánoční osvětlení, které je jinak až do prosince schované v krabicích. (Zdrooj obrázků: http://www.marthastewart.com/ a http://www.marthastewart.com/)

Postupně si schovávám různé nápady a inspiraci do pinterestové nástěnky: https://www.pinterest.com/zahrada/podzimní-výzdoba-zahrady

Další krásná inspirace:
Nádherný věneček paní Lucie: http://salakoska.blogspot.cz/2015/09/venecek.html
Vydlabané dýně paní Moniky: http://unasnakopecku.blogspot.cz/2013/10/dyne-dyne-dyne.html
Půvabné domečky pro myšáky od paní Moniky: http://unasnakopecku.blogspot.cz/2014/10/mysaci-jsou-doma.html

Sdílení:

3 komentářů

  1. Proč si budeš zdobit zahradu "až jednou"? Předpokládám že už trošku trénujete na výzdobě balkonu či bytu :-). Na kdy máte plánované stěhování?
    Mně se líbí keltské tradice a vnímám všechny keltské svátky během celého roku. Nechodím do žádných organizací, které toto řeší, ale na každý z těch osmi svátků si udělám výzdobu, která se k tomu vztahuje a oslavím si to sama tak nějak po domácku....dělá mi to dobře na duši. Je dobře, že se na výzdoby zahrady - domova chystáš. Myslím, že je to dobrá příležitost, jak něco podnikat s malým synem, něco vyrábět i vyprávět.
    Ola

    OdpovědětVymazat
  2. Zahrada je pořád v docela "rozestavěném stavu", všude hromady hlíny, hrubá stavba, cihly a jezdíme tam jen jednou týdně. Stěhování snad bude příští srpen, už se nemůžu dočkat.
    Se synkem se zatím chystám zkoušet doma vyrábět girlandu z listí, mám sehnaný i včelí vosk (ale to spíš pro mne, synka k horkému nepustím), aby dílo více vydrželo. Ale zatím toho z dalších nápadů moc doma nevyužiju (https://www.pinterest.com/jitunka/podzimní-tvoření-pro-děti/), syn je na spoustu věcí ještě moc malý, ani sbírání kaštanů a listů jej zatím vůbec nebere.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat