Když zahrada voní...

Zbožňuji, když zahrada voní. I teď, v únoru, když povolí mrazy a oteplí se rychle a pořádně nad nulu, že vše překotně taje, chodím na zahradu a užívám si vůni tlející štěpky a vůni chvojí, co je na jahodách. Občas mám pocit, že jsem snad i v lese. A pokud projdu kolem uschlé jahodové máty ve spirále a promnu ji mezi prsty, je to takový slabý závan vůně léta. 

Když jsem si na blogu Zahrada mě baví četla článek o oceněné zahradě A Perfumer’s Garden in Grasse (http://www.zahradamebavi.cz/2015/05/jeste-jednou-chelsea.html), úplně jsem se zasnila. Zahrada ze samých voňavých květin? To musí být neuvěřitelný zážitek. Jen si to představit... takový namíchaný parfém ve vzduchu, pokaždé jiný jedinečný zážitek podle směru vánku či denní doby. Nic na té představě nezměnilo ani to, že jsem si o té zahradě pročetla podrobnější informace a zjistila, že je to více pocta parfumářům a jejich, mnohdy i nenápadným rostlinám, než namíchaná kompozice vůní naživo.
A Perfumer’s Garden in Grasse by L’Occitane, navrhl ji James Basson, zdroj obrázku: https://www.rhs.org.uk/.
Ta představa vonící zahrady ale ve mně už zůstala. Dávám dohromady květiny, rostliny a keře, jako malou skládačku. Tak, abych po většinu roku chodila do zahrady i kvůli tomu zážitku z nádherné vůně. A samozřejmě jen o rostlinách to není. Aby vůně zahradou prostupovala, je potřeba rostlinám zařídit závětří, kde se vonné látky mohou ve vzduchu držet. A taky vědět, kdy do zahrady chodit, neboť některé rostliny se nejvíce rozvoní třeba až v podvečer či v průběhu noci, nebo před bouřkou. A jinak voní poupata a jinak odkvétající květy. Vůně, to je dost složitá věc.

Láká mně mít skoro na každý měsíc v roce vzpomínku na nějakou silnou vůni, která mi třeba i provoní kus zahrady. Jak by se toto dalo realizovat? Mělo by stačit zasadit některé následující rostliny v dostatečném množství a na správné místo do závětří... nedělám si iluze, že seznam je úplný, takže v diskuzi raďte, jaké rostliny vám na zahradě krásně voní. Nejlépe i z dálky. A nebo pište, jestli ty z mého seznamu vlastně ani tak nevoní.

Únor
V knihách i článcích najdete jednu extrémně vonnou rostlinu, která může vykvétat a vonět už i v únoru. Je jí lýkovec jedovatý, krásná květina, která ale podle mne do zahrady s dětmi vůbec nepatří, je prudce jedovatá. Člověk se může "lehce" otrávit už i jen vdechováním silné vůně. Ta ale s jistotou provoní skoro celou zahradu.
Dalším keřem, který se štěstím vykvete už koncem února, je kalina vonná (Viburnum farreri), měla by silně vonět. Plody jsou lehce jedovaté. Trojici únorových vůní doplňuje ještě vilín, ať už vilín měkký (Hamamelis mollis) nebo vilín prostřední (Hamamelis x intermedia), oba druhy by měly příjemně vonět, ne tak silně, ale na hezký zážitek na sklonku zimy by to stačit mohlo.
U nás na zahradě se ještě při tání někdy rozvoní štěpka, kterou máme vysypané cestičky a chvojí, kterým máme přikryté jahody.

Březen
Znáte ten pocit, kdy je ve vzduchu prostě jemně cítit přicházející jaro? V březnu se o tuhle jemnou a veselou vůni obvykle postarají první květiny. Příjemnou vůní by měl vynikat především modřenec (Muscari). Nečekejte, že jedna rostlinka provoní zahradu, pro to, aby vůně v zahradě byla opravdu dobře cítit, potřebujete desítky těchto jarních květin (Editováno: necítím skoro žádnou vůni ani z jednoho modřence, ani z více). Stejně tak potřebujete opravdu desítky dalších krásně vonících květin: fialek (Viola odorata). Teprve s velkým množstvím těchto drobných květin se opravdu provoní celá zahrada. Violka vonná vykvétá ze všech fialek nejdříve, tedy už v březnu.

Duben
Já mám s dubnem spojenou vůni šeříků (Syringa), byť u nás vykvétají až na konci dubna. Jeden velký keř dokáže opravdu provonět kus zahrady. Jen pozor, abyste si vybrali dobře, některé vyšlechtěné kultivary voní jen slabounce. My jsme se například spálili s šeříkem Presiden Grévy, který vykvetl až po čtyřech letech a pořádně nevoněl ani zblízka s nosem zabořeným do květu. Už je pryč a pokorně jsme si vysadili klasický obyčejný šeřík. Druhým vonný keřem je silně vonící kalina Borkwoodova (Viburnum burkwoodii), která by měla zahradě dodat vůni, a třetím silně vonícím keřem je klasická trnka obecná (Prunus spinosa). Naopak maličkou rostlinou, která by měla silně provonět zahradu, jsou hyacinty (Hyacinthus), mělo by stačit jen pár kusů rostlin. Koncem měsíce je mohou vystřídat příbuzné hyacintovce španělské (Hyacinthoides hispanica) a také silně vonící kvetoucí popínavka akébie pětičetná (Akebia quinata), jejíž vůně má prý připomínat vůni čokolády (Editováno: čokoládu necítím ani náhodou, navíc každý druh voní jinak, vůně je silná a příjemná).
Koncem dubna by měl také vykvétat Narcis Poeticus Actea, narcis, který má právě velmi silně a krásně vonět.
Voňavá zahrada? Před lety bych si vzpomněla jen na tyto čtyři krásky, které ji dokážou provonět: šeřík, lilie, růže a hyacint. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/https://commons.wikimedia.org)
Květen
Tento měsíc mám spojený s všudypřtomnými kvetoucími stromy a rostlinami a v neposlední řadě se zvláštními vůněmi. Začátkem května mi zahradou silně voní česnek, konkrétně květy toho medvědího česneku, a koncem května je vzduch plný bezové limonády, alespoň pro mne. Ale to jsou docela kontroverzní vůně nevůně. Lépe na tento měsíc mohu doporučit konvalinku vonnou (Convallaria majalis), která provoní zahradu, pokud máte alespoň několik trsů. Jen kdyby nebyla tak jedovatá. Podobně jedovatá je i dvouletka chejr vonný (Cheiranthus cheiri), která by měla v podvečer silně medově vonět. Oproti těmto dvěma je poměrně bezpečný jeden nenápadný "plevel". Drobnou poléhavou a lepivou květinu s názvem mařinka vonná (Galium odoratum) snadno očima přehlédnete, ale v květnu ji rozhodně nepřehlédne váš nos, zvlášť pokud máte vysazeno hodně exemplářů (Editováno: tak mařinka vonná voní až jedině po utržení, pokosení či pošlapání, sama od sebe jen tak ne).

Červen
Věřím tomu, že červen je nejskvělejší měsíc na experimenty s tvorbou vlastního zahradního parfému. Vykvétá tolik silně vonících květin! Jako první chci zmínit pustoryl věncový (Philadelphus coronarius), keř který voní silně a intenzivně. Doba kvetení a síla vůně se liší podle druhu, některý dokonce ani moc nekvete. Dalším vonícím keřem jsou pivoňky (Paeonia), jen si na jejich pořádnou vůni musíte počkat. Dávají si s kvetením načas a větší množství květů na nich uvidíte až teprve po letech. Jeden nebo dva květy z dálky určitě neucítíte. Silnou intenzivní sladkou vůní vyniká večernice vonná (Hesperis matronalis), která večer láká noční motýly. Někdo ji označuje za dvouletku, někdo za trvalku.
Stačí ale jeden strom lípy, který nejspíš vůní zahltí celou zahradu po mnoho dní. Silně voní i popínavé zimolezy, ať zimolez německý (Lonicera periclymenum), zimolez Heckrottův (Lonicera heckrottii) i Lonicera caprifolium. Já ještě na zahradě jednou zažila hodně příjemnou vůni. Přijeli jsme až po několika dnech a v zahradě už přezrávaly lesní jahody, i ty měsíční. Vůně lesních jahod tak zahalila doslova celou zahradu, ale zmizela postupně s tím, jak jsme je všechny snědli. Hodně ještě voní i kvetoucí plazivý jetel.

Červenec
Léto, od začátku července rozhodně patří růžím. V každé skupině najdete několik druhů, které silně a krásně voní, obvykle prý podle článků nejvíce voní růže s jednoduchým otevřeným květem, ale znalci růží tomu na diskuzních fórech oponují. Mezi nejsilněji vonícími se objevují jména jako Guirlande d´Amour (pnoucí), Palais Biron, Marie-Louise Drevon, Aimable Amie (historická růže), Rose de Rescht, Louise Odier, William Shakespeare 2000, Gertruda Jekyll, Madame Isaac Pereire, obecně historické růže. U šíření vůně růží ale také velmi záleží na vlhkosti, teplotě apod. Zatím mám jen obyčejnou svraskalou růži, ale kout u kompostu mi provoní pěkně.
V červenci by ještě mohlo lehce provonět zahradu hrachorové loubí z jednoletého hrachoru (Lathyrus odoratus, je lehce jedovatý). Někdo nedá dopustit na floxy (plamenky, Phlox), oblíbené květiny ze zahrad našich babiček. Jiní oponují, že do dálky vůbec cítit nejsou, sama nevím. S jistotou by ale měla zahradu ještě provonět lilie bělostná (Lilium candidum), vůně má být hodně silná, dost silná na provonění celé malé zahrady. Zasadila jsem je na podzim, tak teprve uvidím, zda dostojí své pověsti silné voňavky.
Z úplně jiného soudku jsou ještě násedující vůně, které si můžete v červenci na zahradě užít. První je vůně pokosené louky a sena. Druhý zážitek vůně by měl vznikat při chůzi po chodníčku z mateřídoušky a nebo heřmánku římského. Funguje to? Zatím nevím, jsem zvědavá. Co mi ale nefunguje, je vůně levandule. Ta se často v článcích uvádí, moje tchýně ji pěstuje, ale nepodařilo se mi zatím zažít ji ve vzduchu na zahradě, provoní mi pouze pokoj doma. Ale zavoní, když kolem ní projdu a zavadím o ni, stejně tak zavoní jahodová máta. Nicméně dostat se k nim na vzdálenost menší než metr je celkem oříšek, kvůli všem těm hodujícím včelám.
Z letniček by měly velmi pěkně vonět hledíky (Antirrhinum majus), to teprve ale uvidím. (Editováno po letech - ne, hledíky skoro nevoní, ani když do nich zabořím nos, natož, aby provoněly zahradu.)

Tyhle květy na zahradě snadno oči přehlédnou. Ale v tu správnou dobu je rozhodně nepřehlédne nos. Nenápadné vonící květiny shora zleva: večernice, pupalka, mařinka, zimolez. (Zdroj obrázků: https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/, https://commons.wikimedia.org/https://commons.wikimedia.org/)
Srpen
Letní měsíce se prolínají. Co voní v červenci, často ještě voní i srpnu. Spousta květin má dlohou dobu kvetení, nebo vykvétají opakovaně. Nově začnou kvést perovskie a články udávají, že voní silně, někdy snad až nepříjemně silně. Mně se toto zatím zažít nepodařilo a stěží jsem od perovskií nějakou vůni rozpoznala. Další trochu kontroverzní květinou či spíše kvetoucím keřem je komule (Buddleia davidii), podle článků má silně a krásně vonět. Ale já kolem několika obrovských keřů dříve denně chodila a mohla jsem mít nos zabořený až v květu a nic. V různou dennní dobu. Až si komuli letos pořídila má tchýně, zjistila jsem teprve, že květ opravdu poměrně pěkně jemně a medově voní. Zda provoní celou zahradu? To by mne dost zajímalo. Možná to bude druh od druhu.
Hořce kořeněnou vůni by mi do zahrady měly přinést zavinutky (Monarda), jsem zvědavá (Doplnění po letech: jo, trochu voní, ale teda zahradu neprovoní ani náhodou). Kvetou po celé léto, různě, druh od druhu. A když se v srpnu už dříve stmívá, mělo by být možné si naplno užívat i jinou květinu, která už vykvétá někdy od května či června. Je jí pupalka dvouletá (Oenothera biennis) a voní silně až právě s příchodem noci, aby přilákala noční motýly. Nenápadná květina. Já se chystám na pupalku vonnou (Oenothera odorata), která je půvabná a snad by mělo jít o trvalku. Uvidím, jak bude vonět ta. (Doplněno po letech - tak pupalka vonná navzdory svému jménu skoro vůbec nevoní. Musím do ní zabořit nos a i tak je ta vůně prostě jen lehoučká, nevím, jak tím může lákat noční hmyz).

Září
Na odiv by stále měly dávat svoji vůni růže, některé poslední floxy, komule i monardy. Já jsem zvědavá na další z doznívajících vůní - vůni popínavky hlízoly nachové (Apios americana). Měla by vykvétat už někdy od července a právě až do konce září. Vůně se v knihách připodobňuje vůni fialek, ale na fórech to pěstitelé rozporují. A síla vůně? O tom se nepíše už vůbec nic. Další nezvyklou a dost neznámou rostlinou je heptakodium jasmínovité (Heptacodium miconioide), keř, který by se měl rozvonět právě na konci léta jemnou vůní a doznívat ještě v září. A myslíte, že může zazářit i nějaká nová vůně? Prý ano, protože teprve v září má rozkvétat ořechokřídlec klandonský (ořechoplodec, Caryopteris Clandonensis) a měl by (snad?) silně vonět. (Doplněno po letech: tak ten teda podle mne vůbec nevoní.)

Říjen
Jaká vůně mi ve vzpomínkách bude zůstávat na měsíc říjen? Nemám ponětí. Která z vonných květin ještě zvládá kvést? Je nějaká nová? Napište mi do diskuze, co vám voní v zahradách v říjnu.

Listopad
V listopadu mi vždycky voní celou zahradou tlející listí. Je to taková poslední vůně zahrady, která na zimu uzavírá sezónu.


Zatím mám jen několik málo vonících "exemplářů" a o explozi vůní se tu zatím moc mluvit nedá. Ale postupně svou sbírku vonících rostlin rozšiřuji a doufám, že za pár let budu moct tento seznam doplnit, upravit, nebo prostě jen popsat, jak se v jedné takové voňavé zahradě žije.


Články a diskuze:
http://www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna-zahrada/zahrada-plna-vuni-prehled-vonnych-drevin-a-kvetin/
http://zahradysmyslu.euweb.cz/rostliny.html
http://www.naseinfo.cz/stavby-a-stavebnictvi/zahrada-a-okoli/zelen-a-rostliny/jak-na-zahradu-plnou-vuni
http://www.hobbystranky.cz/hobby/aby-vase-zahrada-omamne-vonela
http://www.ruzepelcovi.cz/Galerie/Ruzove-variace/Vonava-zahrada.aspx
http://www.zahrada.cz/forum/trvalky/ktere-rostliny-v-kvetu-vyrazne-silne-voni-365251/
http://www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/242046-vonave-ruze

Obrázky:
A Perfumer’s Garden in Grasse by L’Occitane; Designed by James Basson, The Royal Horticultural Society, https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/exhibitors-old/archive/2015/gardens/a-perfumer%E2%80%99s-garden-in-grasse
Syringa vulgaris. CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SyringaVulgaris.jpg
By Photo by and (c)2008 Derek Ramsey (Ram-Man) (Own work (Own Picture)) [GFDL 1.2], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Garden_Hyacinth_Hyacinthus_orientalis_%27Purple_Voice%27_Flower_1644px.JPG
By A. Barra (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rosa_%27Louis_Odier%27.jpg
By Zachi Evenor [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shoshan-Zachi-Evenor-6964.jpg
Photo: Christian Ferrer / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oenothera_biennis,_Vic-la-Gardiole_01.jpg
By Jason Pratt from Pittsburgh, PA (FishSpeaker) (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dame%27s_Rocket.jpg
By J.F. Gaffard Jeffdelonge at fr.wikipedia (photo by Jeffdelonge) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galium_odoratum.jpg
By Robert Flogaus-Faust (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lonicera_caprifolium_RF.jpg

Sdílení:

4 komentářů

  1. Lýkovec pamatuju jako úplně malé dítě - ještě jsem nechodila do školy - ze sousedovy zahrady, kam jsem si chodila hrát. Keř byl větší než já, tenkrát se mi zdál obrovský, a ta vůně byla nádherná. Řekli mi, že je jedovatý a proto se nesmí trhat, tak jsem ho netrhala. Stejně krásně voní skalkový jasmín Daphne cneorum, jen se těžko shání.

    Mařinka rostla u nás docela hojně v lese, na žádnou opojnou vůni si v té souvislosti ale nevzpomínám. Hodně, až nepříjemně, voněla, když jsme ji sušili jako léčivou bylinu. Intenzivně voní z téže čeledi planě rostoucí svízel syřišťový. S touhle vůní se setkáváme v létě, když jezdíme vodu a někde nahoře na loukách kvete, nad hladinou mezi vysokými břehy se vůně krásně nese.

    Začátkem léta voní žlutá denivka (pozdnější denivka plavá nevoní vůbec a většina z té spousty kultivarů taky ne).

    V září a v říjnu - přece sklízené ovoce, ne přímo na stromech, ale v košících, v bednách, ve sklípku... Hanča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásné tipy, nevěděla jsem, že i denivky hezky voní. A na sklizené ovoce jsem vlastně úplně zapomněla, to bude ta krásná vůně října!

      Vymazat
    2. Tak koukám, jaký nesmysl jsem výše napsala, Daphne cneorum je samozřejmě lýkovec, ne jasmín. Hanča

      Vymazat
  2. ja doufam ze se mi podari do zimy sehnat zimolez vonny nebo purusuv, kvetou v breznu a krasne provoni zahradu. a dalsi tip zimnokvet casny (pokousim se vypestovat ze seminek). oba maji v Praze v botanicke zahrade na Albertove, oba provoni zahradu jeste kdyz toho moc neroste.

    OdpovědětVymazat