Které rozchodníky jsou ty podzimní?

Rozchodníků je spousta druhů, já si pod jejich názvem představím vždycky akorát ty nízké plazivé v kamenné zídce. Až teprve nedávno jsem objevila, že jde o nenáročnou a výbornou podzimní květinu. Doporučila mi je moje sestra, které krásně rostou na rozpálené jižní terase. Jediné, co potřebujete udělat, je najít ty druhy, které opravdu kvetou na podzim.
Zdroj obrázku:  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dżu_Dżu_Garden_-_Flickr_-_Łukasz_Rawa_(9).jpg
Jednotlivé druhy se liší především barvou květů a pak zvlášť barvou listů. Někdy je docela obtížné odhadnout, jak vlastně budou ty barvičky kdy vypadat, protože květy se mění. Jinak vypadají nakvetené, jinak odkvetlé. A listy se také kolikrát v průběhu podzimu jinak vybarvují. Buďte tedy shovívaví k různým fotografiím z internetu, prostě jen mohou tu květinu ukazovat o dva týdny dříve či později.

Nejdříve jsem měla o barvě jasno. Přece chci něco normálního (růžový květ, zelené listy), na tmavolisté kultivary zas tak moc nejsem. Pak jsem ale našla následující fotografii tmavého rozchodníku v kombinaci s bílou plesnivkou (Anaphalis triplinervis, mají ji Krulichovi)  a trochu mne to zviklalo:
Zdroj obrázku: https://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?view=seedheads-of-anaphalis-triplinervis-sommerschnee-and-sedum-with-carex-testacea--trentham-gardens-staffordshire-october-&imageno=208739
Hezké, že? Je to zajímavá kombinace. Podzimní rozchodníky se často ještě kombinují s hvězdnicemi a nebo třapatkami (tam mám podezření, že je potřeba je nějak stříhat, aby kvetly až do podzimu... mám takový pocit, že se moc nepotkají):
Další kombinace rozchodníků. Zdroj obrázků: http://www.karensgardentips.com/https://www.flickr.com/ a https://www.instagram.com/p/BoCGXKAlsgX/.
Za krásnou kombinaci ale považuji pěstování rozchodníků a zářivě žluté podzimní hvězdnice zlatohlávek (Aster linosyris), navíc jim dobře sedí suché propustné místo a budou se dobře spolu pěstovat:
Kombinace rozchodníku a hvězdnice zlatohlávek. Zdroj obrázků: https://www.gapphotos.com/ https://commons.wikimedia.org/
Abych se v těch rozchodnících trochu vyznala a mohla si dobře vybrat, zkusila jsem je rozdělit podle přibližné barvy květů a listů a dodala i výšku rostliny:

Sytě růžové se zelenými listy:

Sedum spectabile "Birthday party" (30 cm), Sedum spectabile "Brillant" (40 cm), Sedum telephium "Hot Stuff" (30 cm), Sedum telephium "Meteor" (50 cm), Sedum telephium "Little red" (30 cm), Sedum hylotelephium "Class act" (30 cm), Sedum hylotelephium "Mr. Goodbud" (30 cm)

Světle růžové se zelenými listy:

Sedum spectabile "Carl" (40 cm), Sedum telephium "Herbstfreude" (60 cm), Sedum telephium 'Vera Jameson' (30 cm), Sedum spectabile "Carmen" (50 cm)

Lehce nažloutlé s purpurovými listy:

Sedum spectabile "Eline" (40 cm)

Růžové s tmavými listy:

Sedum spectabile "Dark magic" (40 cm), Sedum hybridum "Sunsparkler Firecracker" (20 cm), Sedum hybridum "Sunsparkler Plum Dazzled" (20 cm), Sedum hybridum "SunSparkler Blue Elf" (10 cm), Sedum hybridum "SunSparkler Lime Zinger" (20 cm). Sedum hybridum "SunSparkler Dazzleberry" (20 cm),

Světle růžové s tmavými listy:

Sedum telephium "Matrona" (50 cm), Sedum telephium "Xenox" (30 cm)

Tmavě červený s tmavými listy:

Sedum telephium "Munstead Dark Red" (40 cm), Sedum telephium "Purple Emperor"  (40 cm), Sedum telephium "Chocolate Cherry" (30 cm),

Tmavě červený se zelenými listy:

Sedum telephium "Surrender" (30 cm),  Sedum telephium "Red Cauli" (30 cm)

Bílý se zelenými lisy:

Sedum spectabile "Iceberg" (40 cm)


Zvláštní druhy:

  • Sedum hybridum SunSparkler® 'Lime Zinger' - zelené listy s růžovým krajem, světle růžové květy, 20 cm
  • Sedum telephium 'Xenox Rainbow' - "černé" tmavé listy, některé květy červené a jiné zelenobílé, 40 cm
  • Sedum cauticola 'Lidakense' - velmi nízký druh, který má jen 10-20 cm, kvete dříve, jen asi do září. Má šedozelené listy a růžovofialové květy.

Rozchodníky jsou ideální květinou do suchých míst, na vyvýšená místa. Nepotřebují moc vody, jsou nenáročné. Stříhají se zásadně až na jaře pominou mrazy, protože mají duté stonky. Dejte si pozor, abyste je nevylomili a nepoškodili mladé puky. 

Zdroje obrázků:

Sdílení:

1 komentářů

  1. To je nádhera :-) . Jak jsou hezky barevné. Já bych si chtěla pak dát na chodník taky rozchodníky. Zatím máme chodník jen vyznačený. Manžel zaryl neviditelné obrubníky , které teď přijdou vysypat štěrkem a na to přijdou žulové kostky, mezi které bych pak právě chtěla ty rozchodníky :-) .

    OdpovědětVymazat