Voňavá jahodová máta a její mouchy

Poprvé jsem potkala jahodovou mátu v Bylinkové zahradě ve Valticích před deseti lety. Voněla prostě pěkně, jemně a mně, kterou silné vůně máty obvykle odrovnají, přišla jako dobrá volba do naší zahrady. Tak tenkrát putovala malá sazenička z Valtic nějaké ty kilometry až k nám a máme ji na zahradě až doteď.


Musím říct, že je to první věc, kterou obvykle dávám na zahradě "očichat" návštěvám a která snad každého uchvátila. Voní prostě fakt hodně pěkně. Tedy, jahody bych z ní necítila ani omylem, to se nezlobte, ale jako svěží lehkou ovocnou vůni jako dělanou pro sladké limonády a recepty bych ji už označila. Tím, že to byl tenkrát impulzivní nákup, tak popravdě ani nevím, jestli mám odrůdu Mentha species " Erdbeerminze" a nebo Mentha species "Almira" (obě se označují jako jahodové).

Zasadila jsem si ji tenkrát "dočasně" do bylinkové spirály na místo na přímé slunce, protože stín v roce 2013 na naší zahradě prostě žádný nebyl. No a i když jsem jí později našla místo v polostínu, ze spirály už jsem ji nikdy nedostala a vždycky se někde zpod nějakého kamenu každý rok pár rostlin objeví. S čistým svědomím tedy můžu říct, že tahle máta zvládne očividně i plné slunce. Obecně jí, navzdory klasickým poučkám o mátě, vlastně vyhovuje víc slunečné i polostinné stanoviště, namísto obligátního velkého stínu, kterým jsou máty proslavené (proslavené tím, že to ve stínu zvládnou).

Věřte mi, pokud jahodovou mátu zasadíte do bylinkové spirály, která má základy z kamenů, už ji odtud nedostanete. Kořeny má pod základnou spirály a všechny moje pokusy o přesazení ztroskotaly.

Už tenkrát, když jsme na zahradě ještě neměli dům a jezdili tam jen jednou za čas, mě zarazil oblak hmyzu, který se v létě vždycky z jahodové máty vznesl, když jsem šla kolem. V první chvíli jsem se lekla, že to bude spousta včel, ale kdepak. Na jahodové mátě seděly desítky much a nějaké pestřenky. Nějak jsem tomu nevěnovala pozornost, přešly roky, přestěhovali jsme se do domu a jahodovou mátu jsem si přesadila taky přímo k terase, abych ji měla blízko. A jak byla blízko a na očích, došlo nám časem, že ty mouchy posedané na jahodové mátě nejsou nějaká anomálie, ale prostě standardní obrázek téhle rostlinky, když kvete. Mají ji prostě rády...

A tak, milí přátelé, pokud nemáte rádi otravné mouchy při venkovním stolováním, nesázejte si k terase jahodovou mátu... na ní totiž budou v době květu (červenec a srpen) sedět těch much desítky a navíc po celý den. Takže naše jahodová máta putovala od terasy pryč a našli jsme jí hezké místo z východní strany domu, kde nám ty posedané mouchy nijak vadit nebudou.

Jinak ale tahle bylinka jiné "mouchy" nemá, jen samá pozitiva. Výborně chutná v nápojích, na dezertech a s čerstvou meduňkou tvoří perfektní dvojici pro svěží letní čaj (nebo ledový čaj). Ideální máty pro všechny, kteří potřebují jen jemnou mátovou vůni a chuť. A navíc nenáročná na pěstování, zvládne i sucho a přímé slunce.


Mouchy stihly odletět, než jsem je stačila vyfotit...




Sdílení:

0 komentářů