Listí v jezírku a jak na ně

Majitelé malých jezírek sloužících pro oživení zahrady se obvykle dozvědí na internetu dvě rozporuplné věci:

  1. Malá jezírka potřebují mít v okolí nějaký ten strom, který je přistíní, aby se nepřehřívala.
  2. Je potřeba zajistit, aby do jezírka nepadalo žádné listí, aby se nekazila voda hnilobnými plyny, takže ho firmy často navrhují tak, aby u něj žádný strom nejlépe nebyl.

Takže u jezírka by nejlépe stromy být měly, ale musíte pro čistotu jezírka zajistit, aby do něj nespadlo žádné listí. No, samozřejmě, že u našeho malého jezírka jsou stromy, dokonce se nad ním naklání a jsou to krásné listnáče. Už se rozrostly natolik, že v létě část jezírka přistíní a má to pozitivní vliv na kvalitu vody. Jen mne to každý rok nutí zajistit, aby do jezírka nespadl nejlépe ani lísteček.

Listí v jezírku přináší problémy.

Samozřejmě, že jsem si jeden rok zkusila nechat zapadat jezírko listím. Byl to rok, kdy mi nebylo nejlíp a prostě jsem neměla sílu nic na zahradě řešit. Všechno spadané listí jsem na jaře potom vybrala, vysála a nechala zvednout k hladině perkarbonátem sodným (to je to stejné, co je v přípravku Attack pond, akorát to kupuji levněji). Bohužel, škody už ale napáchané byly. Rozkládající se masa listí v jezírku vytváří hnilobné plyny. Tyhle plyny, především amoniak, dokáží zabít ryby - to by mi nevadilo, v jezírku žádné ryby nemám. Jenže to vypadá, že tyhle hnilobné plyny vadí i rostlinám a malým živočichům v jezírku. Obvykle hnilobné plyny unikají normálně hladinou, jenže když zamrzne kompletně celá hladina jezírka, nemají kudy odcházet a kumulují se. Je to možná jeden z důvodů, proč mi odešly lakušníky a žebratky a marsilka čtyřlistá.

Od té doby zakrývám někdy v půlce října celé jezírko. Dělám to v době, kdy už mám ostříhané všechny vodní rostliny na úroveň hladiny jezírka (stříhám je z vody v rybářských prsačkách). Nejdřív jsem si koupila takové ty plastové sítě určené k ochraně jezírka pře listím. S nimi to byla katastrofa. Hrozně špatně se s nimi manipulovalo, neustále se o něco zachytávaly a při skladování zabíraly hrozně moc místa. Oka těchto sítí byla moc velká, takže úzké listí vrby, kterou blízko našeho jezírka zasadil soused (a mimochodem vypadá tam parádně a je moc hezká) těmi oky neustále propadávalo. Další rok jsem zkusila nad jezírko dát sítě proti ptactvu, které mají menší oka. Listí vrby se zachytilo, jenže v podobné plastové zelené síti se mi jinde zamotala jednou ještěrka a umřela, takže jsem nechtěla riskovat životy jiných živočichů a těchto plastových neforemných sítí jsem se zbavila.

Zkusila jsem použít sítě proti ptactvu a byla to katastrofa, tohle nedoporučuji.

Nakonec jsem na jezírko použila záclony. Už jsem se nad nimi tady na blogu rozplývala radostí v příspěvku Protiptačí záclony v zahradě. Potěšilo mne, že je můžu použít i na jezírko. Jsou totiž skladné, můžu je vyprat v pračce a jsou levné. Jednotlivé kusy k sobě spojuji za pomoci kolíčků na prádlo. Na krajích jezírka je zatížím kamenem nebo dřevem.

Na zakrytí jezírka používám záclony z Ikey.

Články, které popisují zakrývání jezírek proti listí, vždycky zdůrazňují, že síť nemá být prověšená, aby se listí nedotýkalo hladiny a ve vodě nerozkládalo. Hm, tak tohle u záclon obvykle nejde, navíc mám listí z turecké lísky a je ho hodně a je těžké. Prostě u nás to listí nějakou dobu ve vodě leží. Obvykle jednou za čas jdu se síťkou a část listí z jezírka vylovím. Díky těm záclonám se to dělá dobře, bez nich by už dávno bylo na dně jezírka. Mokré listí ze stromů používám jako mulč k malinám či jahodníkům nebo na trvalkové záhony.

Takhle obvykle vypadá naše jezírko v listopadu, je v něm listí, které čeká, než ho vyzvednu.

Jakmile opadá téměř všechno listí z vrby i naší turecké lísky, které jsou u jezírka, opatrně záclony stáhnu na kraj i se zbývajícím zachyceným listím. Obvykle se k této činnosti dostanu až v prosinci, jeden rok jsem měla už v listopadu hladinu jezírka zamrzlou i se záclonami a listím.

Po odstranění záclon s listím dávám do jezírka v prosinci ještě několik rákosových tyček, aby v případě zamrznutí jezírka zůstalo místo, kudy mohou hnilobné plyny z jezírka unikat. Obvykle se radí dávat do jezírka balík slámy, který zajistí to stejné. Jenže bio slámu aby dneska člověk pohledal, nemám ponětí, kde se taková věc dá sehnat. A tu obyčejnou postříkanou Roundupem a pesticidy do jezírka rozhodně dávat nechci. Někdo dává do jezírka zatížené polystyrenové desky (speciální polystyrenové plováky proti zamrzání jezírka jdou i koupit) a nebo petlahve z půlky napuštěné vodou.

Sdílení:

0 komentářů