Nejkrásnější listopadka? Pro mne je to Rosa-Lila.

Jestli něco umí dokonale prozářit sychravý a mlhavý měsíc listopad, tak jsou to půvabné květiny se jménem "listopadky". Z domu jsem byla zvyklá na to, že babička a později i mamka pěstovaly spousty listopadek v nádobách a na Dušičky je vozily na ozdobení hrobů. V té době mne taky vůbec nenapadlo, že by se daly listopadky pěstovat pěkně přímo v zahradě. Jenže pak jsem objevila listopadku indickou (Dendranthema indicum) a doslova si ji zamilovala.

Tahle listopadka mi v listopadu dokáže parádně prozářit zahradu a vykouzlit úsměv na tváři.

Koupila jsem si před nějakou dobou náhodně tři odrůdy, růžovou oranžovou Herbstbrokat, růžovou "kopretinovou" Clara Curtis, a krásně růžovou Rosa-Lila s výrazným žlutým středem. A časem jsem zjistila, že Clara Curtis vlastně ani není pořádně "listopadka", protože kvete zásadně v říjnu v době květu hvězdnic a vypadá hodně "kopretinově" a celkem brzy odkvétá a je rychle "ošklivá". Navíc se mi ze záhonu postupně vytrácí, polehává, vymrzá a celkem špatně roste. Herbstbrokat je hezky bronzová, oranžová, prostě veselá a roste bujně a zdravě. Jenže... jenže na podzim, když padá listí, je v zahradě leccos bronzové, oranžové a žluté, takže její krása docela dost zapadne. 

Na celé čáře to tedy vyhrála Rosa-Lila, která je růžová s výrazným žlutým středem. Tahle květina mi dokáže prozářit podzimní den a je hezky vidět. Nezapadne ve změti hnědožlutooranžových barev keřů a spadaného listí.

Náš koutek s listopadkami: vlevo dole poléhavá a vesměs odkvetlá Clara Curtis, vedle ní oranžová Herbstbrokat, která se ztratí v hnědém a bronzově zabarveném listí. No a vpravo konečně růžová Rosa-lila.

Listopadka Rosa-lila mě okouzlila natolik, že si jich chci do zahrady rozhodně pořídit víc. Jenže už asi třetím rokem je nestíhám nikde koupit, všude jsou vyprodané. Ještěže jsem si na konci srpna na tenhle fakt postěžovala na Instagramu. Paní, která tam vystupuje pod přezdívkou mar.tecka (https://www.instagram.com/mar.tecka/) mi poradila, že se listopadky parádně snadno řízkují. Vůbec mi to nedošlo a nenapadlo mě to. Když už jednu pěknou mám, snadno si můžu vypěstovat kupu dalších a ještě podarovat i kamarádky! Běžně se listopadky (chryzantémy) řízkují někdy v dubnu. Prostě ustřihnete pár vrcholových výhonků z mladých větviček a zapíchnete je do pořádně navhlčeného výsevního substrátu do nějakého květináčku. Celý květináček překryjete sáčkem, aby tam řízky měly vlhko a pravidelně je zaléváte. Po cca dvou týdnech lze sáček sundat a stále je důležité řízky listopadek pravidelně zalévat a nejlépe je mít na světle.

Já tuhle parádní věc samozřejmě nezjistila v dubnu, ale až 26. srpna a věřte nebo ne, stejně jsem rychle vyběhla k mé listopadce a ustřihla řízky a vyrobila malé skleníčky a pravidelně je zalévala. Mám doma malou zářivku pro předpěstovávání sazeniček, takže tyhle řízky pěkně putovaly na celý den pod žárovku, aby měly i dost světla. Koncem října byly natolik silné, že jsem je přesadila do zahrady, kořeny měly nádherné. Nikdy by mě nenapadlo, jak snadno se listopadky řízkují. Teď jen, jestli přežijí i zimu, když jsem je řízkovala takhle pozdě - no uvidíme. Zahrnula jsem jim kořeny listím, aby se k nim mráz tolik nedostal. Kdyby se mi s nimi nezadařilo, tak si v dubnu udělám nové řízky.

Moje první řízkované listopadky.

Takže se hezky rozhlédněte po zahradách svých kamarádek a známých a u listopadek, které se vám líbí, je na jaře poproste o pár řízků.

Obecně pěstování mrazuvzdorných indických listopadek platí potom jen pár základních pravidel. Nesmí jim hnít kořeny, tedy pozor na jílovité půdy. Vodu ale potřebují, hlavně v létě a suchém babím létě potřebují listopadky zalévat, aby potom v listopadu hezky kvetly. Vyhovuje jim místo chráněné před větrem, vlhká propustná půda, kterou vylepšíte kompostem a slunce nebo polostín.

Tyhle 80 cm vysoké květiny by měly zvládnout až  -24 °C a každé jaro hezky znovu vyrůst ze země. Nic nezkazíte, když k nim po odkvětu nasypete i nějaké listí jako zimní peřinu. 

 Sepsala jsem tady pro Vás rozdělení odrůd indických listopadek podle barev:

  • Růžové: Rosa-lila, Rosensilber, Gompie Rose, Clara Curtis (jako kopretina, plodí v říjnu a ne v listopadu), Anastasia (drobnokvětá), Mrs. Jessie Cooper, L'Innocence, Julia (kopretinová), Orchid Helen, 
  • Bílé: Schneewitchen (vypadá jako kopretina), Gompie White, Stella, 
  • Červené: Smoked  , Red Velvet, Gompie Red, Brennpunkt, Fellbacher Wein, Littleton Red, 
  • Bronzové: Gompie Bronze, Herbstbrokat (drobnokvětá), Mary Stroker, 
  • Oranžové: Gompie Yellow, BellaGold (žluté okraje a oranžové ke středu, výrazná), Kleiner Bernstein, Littleton Bronze, Mandarine, 
  • Žluté: Goldmarianne, Beinchen (drobnokvětá), Citronella, Littleton Yellow, 
  • Fuchsiové: Gompie Purple, Payton Dale Purple, Oury
  • Vínové: Smokey Purple, Ceddie Mason, 







Sdílení:

1 komentářů

  1. Dekuju! Tohle jsem presne potrebovala! Listopadku mam no name, krasnou, ale jen jednu… hned na jare ji namnozim!

    A tu doporuciovanou krasku zkusim sehnat! To ze me budou mit v trvalkove skolce radost :)))
    IK

    OdpovědětVymazat