Sázejte (medonosné) květiny!

Tento rok mám ve znamení květin. Od jara sázím, sázím, sázím. Konečně. Kromě toho, že je to jedna z věcí, kterou prostě my ženy děláme (mnohé prostě zbožňujeme květiny, jejich vůni, jejich krásu) a tak nějak se to ode mne dalo čekat... mám ještě jeden vznešenější a vyšší cíl. Chci postupně volná místa, co půjde, na své zahradě osázet a dosázet různými květinami, abych pomohla včelám a čmelákům!



A včely vážně potřebují pomoct. V dnešním světě plném monokultur na polích i v lesích, se stále zákeřnějšími pesticidy, které se dostávají až do pylu a nektaru, a vůbec ve světě, kde buď kvete celé pole či sad a nebo nic, to mají včely opravdu hodně těžké. Mizí. Nevím, jak moc to probíhá u nás, ale například v USA mizí opravdu ve velkém. Paní Marla Spivak má o tom celé velmi působivé video na TEDu (zapněte si v rohu titulky na české, pokud potřebujete, jsou tam):



(Kdyby vám video nefungovalo, najdete jej pod odkazem https://www.ted.com/talks/marla_spivak_why_bees_are_disappearing?language=cs)

Nemám moc ráda nářky nad světovými problémy a konstatování, že je něco špatně a čekání na politiky či vyšší moc a tak. Nerada slýchám nářky nad tím, že bez včel nebude ovoce ani většina zeleniny a nemám ráda depresivní náladu. Každé zjištění o nějakém velkém (světovém) problému a špatné věci mne tak trochu sráží na kolena tou bezmocí, že s tím jako jedinec prostě nic nezmůžu. Mám raději lidi, kteří představí nejen problém, ale i nápad, co každý jedinec může udělat, aby se něco změnilo. A právě paní Marla Spivak mi ten nápad a výzvu ve svém videu dala. Každý může něco udělat, stačí sázet (medonosné) květiny! Na zahradu, na balkon, na veřejná prostranství, darovat a zasadit květiny kamarádům do zahrad, guerilla gardening i oficiální sázecí akce v městech, vesnicích.


Jen toto, říkáte si? Ano, jen toto. V dnešním světě bez květin je každá medonosná květina pro včely prostě podklad. Především v době, kdy jim odkvetlo místní řepkové pole. A vůbec jakékoliv květiny s pylem a nektarem, které kvetou v různou dobu. Ač je naše zahrada malá, s květinami to bude malý, ale příjemný včelí bufet rodinného typu mezi poli a některými sterilními a "pouze" zelenými zahradami.

U své tchýně na zahradě už vidím, jaké skvělé výsledky to má. Má zahradu s květinami – narcisy, macešky, růže, šuškardy, čilimníky, šeříky, vajgélie a především spousty a spousty levandulí a perovskie. Čmeláci jí nocují na stěnách domu, aby měli hned ráno co nejkratší cestu na exkluzivní levandulovou mňamku. Včely si dělají přes její zahradu letecký koridor. A místní i procházející turisté jeden po druhém nakukují do její zahrady ze silnice, protože kvetoucí zahrady, těch už tolik v dnešní době asi není. A lidi prostě mají květiny rádi.

(Doplněno po letech: tak tato idylka a podpora hmyzu je už jen vzpomínkou. Tchýně, která bydlí vedle nás, se zhlédla v zahradě plné jehličnanů a většinu kvetoucích květin vykopala a dala pryč. Pryč jsou ti čmeláci i včelky a motýli. O to víc musím sázet květiny já... )


Já už mám přírodní zahradu s většinou jedlých rostlin, stromů a keřů a nějakou tou zeleninou. To je dobré pro mne a pro moji rodinu. Ale když do tohoto místa prostě ještě doplním pár medonosných květin, bude z mé zahrady místo dobré nejen pro moji rodinu, ale pro celou oblast. A jestli se ptáte, co jsem letos sázela, tak z těch medonosných levandule, perovskie (Doplnění: prý není pro včely vhodná, pro jejich larvy je pyl nestravitelný), čistec, kyprej, rozrazil klasnatý, hvězdnice, tařičky, mateřídoušky, hlaváč, verbenu, večernice, srdcovku, prvosenku jarní, dračík, krokusy, narcisy, fialky, řebříček, lnici, řetězovku. Rostlinku po rostlině, co finance dovolily, protože to přecejen není úplně levná záležitost. A samozřejmě pomůže jedlý trávník a kousek louky. No a příští rok bych ráda doplnila čechravy, žluťuchu, lilie a medovník meduňkolistý.

Zatím musím říct, že včely milují jahodovou mátu, ani se kolem ní nedá projít (a musím si dávat s malým synkem pozor "na včeličky"). Neustále krouží spolu s motýly i kolem verbeny viržinské a kypreje. Je to paráda.

A co vy, sázíte květiny pro včely?


Další inspirace na medonosné rostliny:

Sdílení:

13 komentářů

  1. U nás je největší hukot, když v půlce léta rozkvete garáž popnutá přísavníkem a pak na podzim, to rozkvétá protější zeď porostlá břečťanem... Takže nejenom květiny

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme primárně o včelách zase tolik nepřemýšleli (proto díky za tento článek), ale myslím, že se u nás mají docela dobře - hodně včelami obsazené jsou kvetoucí rostliny na bylinkovém kopečku - yzop, levandule, saturejka, mateřídouška... Od vás jsem si sepsala další tipy na květiny. Ale z motýlů jsem zatím zaregistrovala jen běláska.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, nám jdou včely, čmeláci a motýli nejvíce na levanduli, mateřídoušku, květy meduňky a v úplném obležení je šalvěj (asi je to nějaká šalvěj, nejsem si úplně na 100% jistá) a komule davidova. Ty poslední dvě jsou úplně TOP.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za další tipy. Šalvěj mi zatím nevykvetla, asi mám nějakou přešlechtěnou odrůdu, která možná nepokvete :-( Musím si taky pořídit i tu klasickou :-)

      Vymazat
  4. U nás je absolutně největší hitovkou vřesovec, který kvete první a poslední, když všude okolo je prázdno :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na naší zahrádce je to úplně nejvíc oregano, růžové české stejně jako bílé řecké. Pak růžová rudbekie, a komule samozřejmě taky, název motýlí keř na ni opravdu sedí. Hanča

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné fotky, fakt krása.. Věrka

    OdpovědětVymazat
  7. Původně jsem na včely až tak nemyslela, ale tím, že se snažím, aby pořád něco kvetlo, tak mají pastvu po dlouhé období. Víc se o to zajímám díky příteli, který chce včelařit, takže když přijde s nějakým super tipem na medonosnou rostlinu, koriguju to z hlediska použitelnosti (a vzhledu) v naší zahradě.
    Díky tomu je v plánu třeba strom pavlovnie ... Jinak je dobrým vodítkem používat hlavně jednoduše kvetoucí rostliny, nikoli plnokvěté. A další včelařský tip na zimní období je talovín a čemeřice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi děkuji za krásné tipy na další zajímavé rostliny!

      Vymazat
  8. U mě na zahradě a louce byly hitem hlavně modře kvetoucí rostliny...vikev ptačí,yzop,levandule, brutnák.... Z vyseté "Modré louky" se uchytilo několik hadinců(suchá slunná lokalita) a na nich se čmeláci přímo rojili od rána a večer je střídali různí noční motýli. Když přestávaly kvést, chtěla jsem je ostříhat, ale pro změnu na ně začaly nalétávat hejna zvonků zelených a vybírali semínka (na 1 stvolu hodovalo i 5-6 ptáků najednou)...Je to ale někdy poměrně mohutná rostlina (až 150cm), nepříjemně pichlavě chlupatá....
    Na příští rok jsem nakoupila ještě růže, které jsou atraktivní pro hmyz(Bienenweide), jsou licencované, takže dražší, ale opravdu se včelami jen hemžily, když jsem je viděla naživo ...
    Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuji za Váš příspěvek, konečně už vím, co mi to vyrostlo na zahradě. Právě hadinec!

      Vymazat