Březen – co dělat na zahradě

Co můžete dělat na zahradě v březnu?

  • Dělají vám doma radost kupované hyacinty, prvosenky nebo narcisky? Můžete si je zasadit do zahrady pod listnaté stromy, kde příští rok možná některé znovu vykvetou. (O rychlených kvtinách v květináči.)
  • Již můžete vyhlížet ptáky vracející se z teplých krajů: vlaštovky, čápy, jiřičky, husy, skřivany či špačky a drozdy. Březen je také vhodná doba pro umístění případné ptačí budky, nebo umístění hnízda pro vlaštovky.
  • S fotoaparátem můžete na zahradě hledat první letošní posly jara – sněženky, bledule, krokusy, "kočičky" na kvetoucích vrbách či nenápadné žluté kvítky dřínů. Pokud při tom náhodou najdete i vysíleného čmeláka, máte mu prý zkusit dát cukr.

  • Často již lze sázet kerblík, šalvěj, tymián, špenát, ředkvičky, cibule, salát, pažitku či červenou řepu. Ale také jetel či vlčí bob na zelené hnojení stromů. A když už jste u toho hnojení, je vhodná doba pro rozhození vyzrálého kompostu. (Co set a sázet?)
  • Chybí vám stromek či keř v zahradě? Teď je ještě lze sázet, byť podzimní sázení  je lepší. 
  • Ke konci března již můžete vyhlížet také první motýly – žluťásky.
  • Březen je doba, kdy už milovníci zeleniny za okny hýčkají malé rostlinky a předpěstovávají ze semen rajčata, celery, papriky a postupně i další zeleinu.
  • Pokud opravdu chcete a potřebujete stříhat či řezat stromky či keře, v březnu se ve dnech, kdy nemrzne a nefouká vítr, stromy stříhají. Ale stříhejte jen, když opravdu víte, co děláte a proč to děláte.

Inspirováno: Práce na zahradě. A nechcete raději zábavu?

Sdílení:

4 komentářů

  1. Tak snad už konečně roztaje zmrzlá země...
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Jitko, uměla bys mi, prosím, poradit nějakou popínavku-trvalku nebo něco stálezeleného na plot?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stálezelený je nejlepší myslím břečťan. A možná tak nějak jediný v zimě zelený. Já jej ale nepěstuji, protože je jedovatý a slyšela jsem, že se do něj stahují bohužel vosy.

      Když jsem hledala popínavku na plot, tak mi osobně nevadilo, že v zimě uvidím jen stonky a ne listy. To mi potom přišla zajímavá volba akébie, která krásně voní a má exoticky chutnající plody. Někdy ale vymrzá. Určitě chce slunce.

      Zvažovala jsem taky popínavou růži, jsou i nějaké do polostínu, s tím, že budou v zimě vidět jen stonky. Taky mne napadá jasmín nahokvětý, ale ten se nepne, musel by se vyvazovat.

      Na teplé chráněné místo bych hned nejraději dávala kiwi.

      Líbila se mi i hlízola nachová, která dodává do půdy dusík. Ale ta v zimě nebude vidět vůbec, každý rok myslím vyrůstá znovu ze země (přišlo mi to vhodné na některá místa, kde by obyčejný plot třeba neunesl těžké kmeny klasických popínavek). Dokonce jsem ji i zasadila, byla opravdu dost drahá, ale vůbec mi nerostla, takže nevím.

      Nevím, jestli jsem Vám nějak pomohla, mně se s popínavkami zatím absolutně nedaří...

      Vymazat
  3. Akébie mě nadchla, ale obyčejný plot by jí nestačil, tak musíme vymyslet jiné místo, měla bych ji na zahradě moc ráda.
    Kiwi máme velkoplodé i maloplodé, roste hezky, tak jsem zvědavá, zda se dočkáme i plodů:)
    Podívám se po popínavých růžích. Děkuju!

    OdpovědětVymazat