Březen – co dělat na zahradě

Co můžete dělat na zahradě v březnu?
  • Dělají vám doma radost kupované hyacinty, prvosenky nebo narcisky? Můžete si je zasadit do zahrady pod listnaté stromy, kde příští rok možná některé znovu vykvetou. (O rychlených kvtinách v květináči.)
  • Již můžete vyhlížet ptáky vracející se z teplých krajů: vlaštovky, čápy, jiřičky, husy, skřivany či špačky a drozdy. Březen je také vhodná doba pro umístění případné ptačí budky, nebo umístění hnízda pro vlaštovky.
  • S fotoaparátem můžete na zahradě hledat první letošní posly jara – sněženky, bledule, krokusy, "kočičky" na kvetoucích vrbách či nenápadné žluté kvítky dřínů. Pokud při tom náhodou najdete i vysíleného čmeláka, máte mu prý zkusit dát cukr.

  • Často již lze sázet kerblík, šalvěj, tymián, špenát, ředkvičky, cibule, salát, pažitku či červenou řepu. Ale také jetel či vlčí bob na zelené hnojení stromů. A když už jste u toho hnojení, je vhodná doba pro rozhození vyzrálého kompostu. (Co set a sázet?)
  • Chybí vám stromek či keř v zahradě? Teď je ještě lze sázet, byť podzimní sázení  je lepší. 
  • Ke konci března již můžete vyhlížet také první motýly – žluťásky.
  • Březen je doba, kdy už milovníci zeleniny za okny hýčkají malé rostlinky a předpěstovávají ze semen rajčata, celery, papriky a postupně i další zeleinu.
  • Pokud opravdu chcete a potřebujete stříhat či řezat stromky či keře, v březnu se ve dnech, kdy nemrzne a nefouká vítr, stromy stříhají. Ale stříhejte jen, když opravdu víte, co děláte a proč to děláte.

Inspirováno: Práce na zahradě. A nechcete raději zábavu?

Sdílení:

7 komentářů

  1. Jé, mám radost, že je tu zase další příspěvek a moc doufám, že budete zase psát :-) Čeká mě letos zakládání mé vlastní vysněné zahrady a Váš blog je úžasná inspirace. Moc za něj děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se Vám blog líbí a inspiruje Vás. Co se týká psaní, těžko říct, jak se mi to s druhým synkem teď podaří. Už v těhotenství jsem nezvládla moc na zahradu ani chodit, natož o ní psát. Spíše bude z blogu více takový jen můj občasný zápisníček o zahradě, uvidím, jak to půjde.

      Vymazat
    2. Jsem teď těhotná s druhým dítětem a kvůli rostoucímu bříšku už i pletí půjde stěží. Trošku mě to mrzí, že na zahradě nezastanu tolik práce. A to mě všichni varují, ať zredukuji počty záhonů se zeleninou, že to se dvěmi dětmi nebudu časově zvládat. Takže chápu, že nemáte prostor se blogu věnovat. Vaše příspěvky jsou pro mě odpocinkové inspirativní čtení.

      Vymazat
    3. Jsem teď těhotná s druhým dítětem a kvůli rostoucímu bříšku už i pletí půjde stěží. Trošku mě to mrzí, že na zahradě nezastanu tolik práce. A to mě všichni varují, ať zredukuji počty záhonů se zeleninou, že to se dvěmi dětmi nebudu časově zvládat. Takže chápu, že nemáte prostor se blogu věnovat. Vaše příspěvky jsou pro mě odpocinkové inspirativní čtení.

      Vymazat
    4. Milá Lenko, to pletí mi dělalo problém už od čtvrtého měsíce. Teprve teď řeším na zahradě, co jsem na podzim kvůli bříšku nestihla. I cibuloviny mi nakonec sázel manžel. Nakonec tento rok redukuji i množství zeleniny k pěstování, byť jsem původně nechtěla. Ale už se těším, jak synka budu v létě brát na zahradu.

      Vymazat
  2. Jitko, moc moc gratuluji k miminku, pořád tu pokukuji, jestli se neobjeví zprávička... Každý další příspěvek na tvém blogu potěší, ale hlavně ať jste všichni zdraví. Zahrada je už v takovém stádiu, kdy si ji s dětmi můžete naplno užívat, a když se něco nestihne, nevadí. Nakonec - narodil se možná další budoucí zahradníček.
    Zdraví Ola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný příspěvek! Zahradu si naplno užíváme, hlavně starší syn a jeho kamarádi. Je to radost dívat se, jak ten prostor s rostlinami díky dětem tak ožije a jak jim září oči.

      Vymazat