Jezírko a nízký rozpočet

Jezírko považuji za nezbytnou součást přírodní zahrady. Je kolem něj a v něm opravdu živo, zvýší se pestrost rostlin na zahradě, zlepší mikroklima zahrady, drobní živočichové mají přístup k vodě na pití. Prostě zahrada úplně ožije... a protože se mi množí dotazy na rozpočet takového jezírka, zkusím tady teď rozepsat, jak jsme to vlastně měli s financemi na zahradní jezírko...


Z blogu už nejspíš víte, že jedno jezírko jsme od roku 2013 měli. V drahém malém plastovém výlisku (Oase PE 750l za téměř 4 000Kč) jsme těch šest let udržovali naživu spoustu zahradních rostlin (tenkrát jsem za ně dala 2 500Kč), dolévali vodu a malý synek do něj s kamarády ustavičně házel spoustu kamínků z kamenné plážičky (kačírkové kamínky jsme dostali od tchýně a tchána, zbylo jim hodně z jejich okapového chodníčku). Na usazení jezírka tenkrát padlo i spousta písku, který nám zbyl ze stavby. Jeho tvar jsme trochu rozšířili ještě o minijezírko ze zbytku jezírkové folie, kterou jsme měli. Všehovšudy jsme měli na zahradě maličké jezírko s rostlinami za nějakých 7–8 000Kč a bylo veliké 2 x 1,5 metru a hluboké 60 cm.


Velmi záhy se nám propadl jeden okraj a pak druhý, jezírko už nebylo v rovině a nebylo nemožné je pořádně naplnit vodou, rostliny skomíraly a nás to štvalo. Ale neměli jsme peníze nazbyt, abychom udělali jezírko nové, jen jsme si o tom roky mohli snít a trochu to plánovat.

Mezitím si pořídili koupací jezírko na zahradě naši blízcí přátelé. Vlastně takový ten biobazén - koupací jezírko, kde vodu čistí mikroorganismy, nikoliv rostliny. Stačilo pár koupání v té vonící a krásné vodě a začali jsme opravdu vážně uvažovat, že si takové koupací jezírko taky pořídíme. Bylo to, jako mít na zahradě malý vlastní osobní lom. Prostě tak úžasná voda. A přitom celé na malém prostoru, nebyla potřeba zóna rostlin (vlastně ani nebyla možná, protože by jim ve vodě chyběly živiny, všechno spotřebovaly ty mikroorganismy). To nás zaujalo, protože od koupacího jezírka jsem vždycky upustila právě kvůli tomu, že nezbytná plocha pro zónu rostlin a pak to koupání by všeho všudy zabrala asi tak celou naši zahradu, aby to jako ekosystém vůbec mohlo trochu nějak fungovat. Jenže toto bylo malé tak akorát, že by se nám na zahradu ještě vešlo.
Abyste měli představu, jak ten biobazén vypadá, podívejte se na stránky firmy 3D zahrady, která kamarádům biobazén dělala: https://www.3d-zahrady.cz/sluzby/zahradni-jezirka/ Biobazény dělají opravdu pěkné, funkční, kamarádi je doporučují všude. Technologii do jezírka používají Hydrobalance (vaky s mikroorganismy http://www.hydro-balance.cz/cs/hydro-balance/filtracni-system/). Co se týká jejich služeb do zahrad, tak v tom zas ale (podle mne) zrovna moc pokročilí nejsou, používají folii, všude dávají hodně jehličnanů, neumí pracovat s trvalkami tak, aby se mohly rozrůstat a pokrýt plochu. No ale ty biobazény umí.
Samozřejmě jsme si nechali od kamarádů říct i částku za takový biobazén (od vykopání, přes folii, zajištění kamenů se správnou pH reakcí a vyskládání okrajů, až po to čerpadlo a ty vaky s mikroorganismy, co čistí vodu). Všehovšudy jsme si spočítali, že kdybychom si takové jezírko pořizovali my na naší zahradě, zkoušeli na něčem ušetřit (méně kamenů, kopat si je sami, okraje bez betonování malých obrubníků, přes které se přehne folie...), tak jde stejně o investici kolem 250 000 Kč a výše. Jen ty vaky s mikroorganismy pro takový malý biobazén, ve kterém jde udělat čtyři tempa na plavání, stojí kolem 90 000 Kč. A věřte nebo ne, my jsme nějakou dobu opravdu přemýšleli o tom, že si toho čtvrt milionu zkusíme našetřit a jeeeednou si to koupací jezírko taky pořídíme. Tak moc nás to nadchlo.

Jenže jak čas plynul a narodil se nám druhý syn, začalo nám být více a více jasné, že nemáme šanci těch 250 000 Kč našetřit. Vždycky bude potřeba něco jiného - dodělávky domu, platit školku, koupit auto, spousta nutných výdajů. Než bychom se reálně opravdu k tomu našetření na koupací jezírko dostali, budou už děti dávno z domu. Manžel poznamenal, že za tu částku můžeme celá rodina jezdit každý rok na týden k moři a ještě se několikrát jet koupat koupat do přírodních biotopických koupališť či do lomu apod. A stejně jsem chtěla mít v tom jezírku hlavně "kytky", že?

Když tedy bylo jasné, že koupací jezírko vážně nebude a nemá pro nás smysl, dostal zelenou můj projekt na větší okrasné jezírko s rostlinami. Prostě takový další "květinový" záhon, akorát tentokrát zalitý vodou. Snahou bylo dostat se na rozumně nízkou částku, což znamenalo, že si taky spoustu věcí prostě budeme muset dělat sami a vezme nám to spoustu času. A taky vzalo, jezírko jsme připravovali postupně krok za krokem od dubna do října, jak byl čas a nálada kopat pro něj díru a chystat materiál.
Fotografie jezírka i se mnou vám dá trochu lepší představu, jak je vlastně veliké a hluboké. Na fotografiích bez lidí vždycky jezírka vypadají větší, než jsou.

Nakonec nám na zahradě vzniklo okrasné jezírko 5 x 7 metrů veliké, s ostrůvkem uprostřed. Maximální hloubka v zadní části je 1 metr. No a teď už konkrétně, kolik jsme na takové jezírko potřebovali peněz:
  • kopání díry na jezírko, odvoz hlíny a kamenů - jezírko jsme kopali celý rok postupně sami, vždy po dešti, obyčejným rýčem... hlínu používáme na terénní úpravy kolem jezírka a kameny na zídku. 0 Kč
  • silná geotextilie (500 g/m2) o ploše 115 m2 nás přišla na 4 370 Kč. Podložili jsme s ní jezírko, všechny kameny, šlapací schody a zbytek posloužil pod vznikající dětské pískoviště. Na této položce se dá hodně ušetřit, když člověk sežene silné staré koberce. My jsme však tento materiál k dispozici neměli a nesehnali.
  • folie PVC AQUAPLAST 1 mm 8x12 metrů nás přišla na 9 024 Kč. Její velikost jsme si pro naše jezírko měřili provázkem a brali raději rezervu na zahnutí okrajů. Je to obyčejná plastová folie, která nejspíš uvolňuje ftaláty a moc ekologické to není. Jenže folie ze syntetického kaučuku byla mimo naše finanční možnosti. Po zkušenosti s černou barvou, kterou máme my, všem doporučuji koupit tu "tmavě olivovou" nebo "antracitovou" nebo "tmavě khaki", udělá vám hezčí barvu vody (mají ji kamarádi). Ne prosím klasickou "olivu" ani obyčejné "zelené" či "světle zelené", to je nepřirozené potom. Chystám ohledně barev folie samostatný článek: http://www.vysnenazahrada.cz/2020/05/jakou-folii-do-jezirka-cerna-versus.html.
  • doprava folie - zkusili jsme to vlastním autem po cestě z práce... není to legrace, folie vážila tak 120 kg a geotextilie byla zase namotaná na veliké roli.
  • voda na napuštění - jezírko jsme plánovali napouštět na podzim, kdy máme naplněnou retenční nádrž na vodu a nepotřebujeme ji na zalévání. Pomohla nám také sousedka a dala vodu ze své retenční nádrže.
  • kamínky na okraje a dno, kde se bude chodit - v rámci "zero waste" přístupu jsme pečlivě vybrali a umyli a připravili kamínky, které jsme měli v původním jezírku a tak různě po zahradě (ve spirále, někde jako mulč apod.). Před sedmi lety jsme je dostali od tchána, kterým přebývaly z okapového chodníčku ze stavby jejich domu. Část kamínků nám dala ještě sousedka, opět přebytky z okapového chodníčku.
  • šlapací kameny na schody do jezírka - aby děti mohly do určité části jezírka chodit, mají tam nášlapné kameny a udělané pozvolné schody. Tyto kameny jsme si koupili od sousedů z vesnice, kterým zbyly pískovcové kameny z jejich zídky. Koupili jsme je za cca 1 500 Kč.
  • kameny na okraje jezírka, zídky, zatížení rostlin - použili jsme, co jsme měli ještě na pozemku.
  • rostliny do jezírka -  použili jsme vše, co jsme měli z původního jezírka. Po rozebrání starého jezírka byly rostliny v kýblech a dětské vaničce spolu s vodou z jezírka a pak jsme je tam znovu nasázeli. Nově jsme přikoupili desítky rostlin v hodnotě 4 500 Kč.
  • dubové fošny na přecházení - na fotkách zatím nejsou vidět, nicméně na ostrůvek povedou dubové fošny ze tří břehů. Máme je jako dar od mého táty.
  • teráska u jezírka - budeme mít i malou terasu, opět díky dřevěným deskám od mého táty.
Ještě nás bude čekat pořízení sítka na listí, nějakého vysavače na bahno atd, rybářské prsačky na to, abych mohla z jara jít do vody ostříhat všechny rostliny a dovybrat ještě listí. Nemáme žádné čerpadlo či cirkulaci vody, snad nebude potřeba, uvidíme.

Tohle jezírko nás tedy vyšlo na přibližně 20 000 Kč

Docela jsme se báli toho pokládání jezírkové folie jen ve dvou osobách, naprostých laicích. Nechali jsme si tedy nacenit, kolik by stálo zakoupení a položení folie a geotextilie od profesionálů. To naše jezírko s 1mm PVC folií by od profesionála přišlo asi na 32 000 Kč a v případě silnější folie (1,5 mm) na 48 000 Kč. A to nepočítám rostliny a to kopání díry, jde jen o dovezení a položení folie. To na nás bylo už moc peněz, proto jsme si raději zkusili to jezírko prostě udělat sami. Ano, folie je různě pokrčená, okraje jsou zatím dost vidět. Na první pohled je jasné, že toto dělal laik. Ale s tím už si poradíme, všechno nejlépe zarostou různé rostliny, jen to chce čas.

Jezírko v kontextu naší zahrady. Zabírá jeden rožek, navršený val hlíny bude osázený trvalkami.
Když má člověk nízký rozpočet, stejně se dá pořídit hezké jezírko s rostlinami za rozumné peníze. Akorát to dá spoustu času a práce a shánění.

Sdílení:

11 komentářů

  1. máme podobné fóliové jezírko, asi 5 let, na jaře se bude muset omezit rostlinstvo, pomalu vytlačuje vodu :-). Ale přesně jak píšeš, vodní prvek nesmí v zahradě chybět.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, dívám se na Vašem blogu, opravdu jej máte už hodně zarostlé. U nás plánuji v té přední části mít opravdu viditelnou vodu, jsou tam schody, budou tam chodit děti. Vzadu ale bude prostor vody zabírat především lakušník se spoustou šípatek, tam děti chodit nebudou a tam asi moc voda vidět nebude...

      Vymazat
  2. Jako uz po nekolikate s Vami prozivam shodu :) zahradni jezirko je dalsi z nasich cilu ... (zatim tedy na zahrade strasi bazen, ale jen az mladsi dcerka odroste. Zatim je to pro holky bezpecnejsi: zadne schudky = zadne koupani bez dozoru)


    Muzu nekolik dotazu?
    - filtraci mit nebudete? Zadne ryby=zadna filtrace?
    - jezirko je ciste kytickove? Bez koupani?

    A moc prosim... napiste nam za rok, za dva za tri jak jste spokojeni!

    Jednou z veci, co na vasem blogu obdivuju, je schopnost a ochota priznat, ze neco byl krok spatnym smerem!

    Mejte krasny slunecny podzim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jezírko s malými dětmi znamená, že prostě nikdy nemohou být na zahradě bez dozoru... to jsme měli vždycky už i u toho minijezírka, vždycky hrozilo nebezpečí.

      Co se týká filtrace, tak žádnou nemáme, nemáme tam k jezírku přivedenou elektřinu, plánujeme je bez filtrace. To znamená právě ale žádné ryby. Celá velká hlubší část jezírka vzadu je vyčleněna pro sedm rostlin lakušníku vodního (Batrachium aquatile), které by měly zabrat velkou část prostoru vody a přispět i k té čistotě. Dále hustě osazujeme příbřežní zóny kosatci a dalšími rostlinami. Postupně se o nich rozepíšu v průběhu podzimu a zimy.
      Všechno toto by mělo, teoreticky, přispět k tomu, že by jezírko mohlo být čisté. Jen to asi nebude hned první rok, kdy se teprve rostliny budou rozrůstat. Ale jedna věc je teorie, praxe se teprve ukáže, jsem na to zvědavá. Říkáme si, že když bude nejhůř, tak bychom se asi museli poohlížet po nějakých solárních filtracích, ale snad to půjde bez nich.

      Jezírko je převážně kytičkové. Ale v přední části jsme udělali pískovcové schody, aby tam bezpečně mohly děti nohama do vody a neuklouzly po folii. A malou zónu s kamínky, kde by neměly být žádné rostliny. Ta část pro děti je maximálně 60 cm hluboká. Takže asi k nějakému koupání dojde, jestli ale jezírko bude čisté. Ony se nám už některé děti koupaly i v tom minijezírku plném rostlin :-)
      Starší syn chce pořídit rybářské prsačky, aby mohl chodit do vody i na podzim a v zimě :-)

      O jezírku určitě budu psát, jsem hodně zvědavá, jestli se podaří, aby nebylo úplně plné řas, ale hezké a aby v něm mohly i děti trochu "blbnout".

      Vymazat
    2. Posledni dotaz: ostruvek je jen pro radost a na hrani?

      Jeste ze mame holcicky :) prsacky me dostaly!

      Preju at se Vam i jezirku dari!

      Vymazat
    3. Z ostrůvku povedou lávky, trošičku už je to vidět na té poslední fotce. Je tam, protože nemáme tak dlouhé fošny, aby překlenuly celý prostor najednou. Přes ty lávky to bude hlavní (oficiální) přístupová cesta do rožku zahrady k lískám a taky na "ohraničený ostrůvek" s hrušní. To, aby měly děti motivaci tam přes ty lávky někam vlastně chodit, aby měly nějaký cíl.
      Ano, ten název "prsačky" je pro mne taky nový, známý, co je rybář, s ním operuje běžně a nepřijde mu to, ale pro mne to je zajímavé nové slovo :-)

      Vymazat
  3. Je to moc pěkné. A to je na tom samém místě, co bylo to původní? Chtěla jsem se zeptat, co když bude týden hodně pršet, přeteče to? Co pak? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na fotografii ten "odtok" ještě není vidět, dodělávali jsme jej později, zkusím do nějakého dalšího příspěvku nafotit. Máme udělaný takový postupný "minipotůček", podložený kousek ještě jezírkovou folií, aby se nepodemílal kraj jezírka. Část je schovaná pod pařezem a bude osázena ještě kapradinami. "Minipotůček" je svedený k lískám do takového menšího důlku, kde je hodně štěpky a kompostu a obecně nasákavého materiálu. Lísky jsou hodně žíznivé a snesou hodně vody. Myslíme si, že takto to bude dostatečné, praxe se ale teprve uvidí.

      Jezírko je na tom stejném místě, jako původní. Akorát více rozšířené směrem do zahrady.

      Vymazat
    2. Dobry den Jitko.O jezírku uvazuji delsi dobu,zatim sháním užitečné informace.Možná Vás bude zajímat,ze k čistotě vody hodně pomůže,,Růžkatec,,Růžkatec ponořený (Ceratophyllum demersum) je vděčná vodní rostlina, která nevyžaduje prakticky žádnou péči a ještě nám pomůže zahradní jezírko zbavit nepříjemných řas a silic.Více info najdete např zde.http://www.dumazahrada.cz/zahrada/pestovani/22194-ruzkatec-uzitecna-rostlinka-pro-vase-jezirka/ Ať se dílo zdari.Hezky den preje Ivo.

      Vymazat
  4. Klobouk dolů! Jste frajeři, že jste se do toho pustili! Je obrovské a až zaroste, určitě bude i krásné! My na jeře stavěli vyvýšené se skalkou (https://ueskargoth.wordpress.com/2019/07/14/jak-jsme-staveli-skalku-jezirko-terasy/) a byl to boj, i když je moc menší a nepočítá s moc rostlinami - je to spíše na koupání ptáčků a jako pítko.

    Koupací jezírko je můj sen. Dokonce jsme už nechali vykopat díru - při stavbě pergoly byla poslední možnost tam vjet bagříkem, pak už by to bylo jen za cenu ničení všeho.. Takže mám na zahradě díru na mamuta (5*3 metry a 2 m hlubokou). Dole jsme narazili na spodní vodu a teď musíme našetřit na další fázi. Zatím máme jednu nabídku - za 400.000,- což je šílené... Takže odloženo na neurčito..

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně podobné, jak rozměrově, tak finančně tomu bylo u nás. Jen my měli dostatek starých koberců, tak jsme ušetřili za geotextilii. Ta ušetřená částka padla na malé čerpadlo. Máme spojená dvě jezírka, čerpadlo žene vodu skrytou hadicí do vyvýšeného menšího, které zároveň slouží jako filtrační - osázené zejména bahenním kosatcem. https://photos.google.com/u/3/share/AF1QipM2G93CoQjQVfWbvLFjITRtUOqsBTSDxvCrR_VBZDA2mPh1SInUE8Gru-j8TOokJw?key=VUlvYlIwTUFYQ0lWdzM0VnRXTkVpbll0SnVhOTl3

    OdpovědětVymazat